“Elk bedrijf, elke transactie is te financieren”!
Maar je zult verder moeten kijken dan de reeds bekende leveranciers, dan is een overzicht van de alternatieven en een beoordeling daarvan voor jou als Ondernemer wenselijk!
Ondernemer + Praktijk staat zelf in het midden van het financieringslandschap en kent daarbinnen ook alle mogelijkheden.
Als investeerder maakt zij zelf deel uit van die markt en wil de hiermee verkregen kennis waardevol aanwenden voor derden, andere Ondernemers.
Financieren met oog voor de Ondernemer. Dit is terug te vinden in alle facetten van onze aanpak.
Een aparte Visie voor deze activiteit!
Een passende financiering voor elke Ondernemer is het credo van Ondernemer + Praktijk.
Eerlijkheid, betrouwbaarheid en transparantie op alle fronten staan daarbij centraal.
Dit houdt in dat we elke Ondernemer de best passende financiering willen aanbevelen.
(Wij zijn dan ook één van de weinige marktpartijen die dat kunnen zeggen, wij zijn namelijk niet afhankelijk van de transactie!)
Elke Ondernemer verlaat het kantoor van Ondernemer + Praktijk met een passende oplossing voor zijn of haar financieringsvraagstuk. Wij realiseren dit door onze kennis en contacten voortdurend op peil te houden, ook aangaande andere financieringsvormen wat weer zorgt voor een passend antwoord.
Alternatieve vormen van financiering
Naast de meer dan bekende vorm van financiering, de bankfinanciering, die we hiervoor reeds hebben besproken, zijn er een aantal andere (nieuwe) vormen (reeds) bijgekomen.
Investeerders en informals
Bekend zijn natuurlijk de participatiemaatschappijen (regionaal of landelijk actief, sommige leveren hands on management, met en zonder een duidelijke focus etc.) en informals (individueel of samenwerkend via een platform).
Meer recente alternatieven
De laatste jaren zijn er nieuwe alternatieven ontstaan zoals kredietunies (binnen een regio of binnen een sector), MKB obligatiemarkt (NPEX of Enternext), crowdfunding (bijv. www.geldvoorelkaar.nl, www.symbid.nl, www.kickstarter.com), ketenfinancieringen en MKB fondsen (bijv. Delta Lloyd Mezzanine Fund) die allen aan het MKB (groei)financieringen willen verstrekken.
Waar lig(t)(gen) voor veel (startende) Ondernemers, de grootste, maar zeker ook de beste kans(en)?
Naast de reeds bekende mogelijkheden van alternatieve vormen van financiering, we noemden al de participatiemaatschappijen en de informals, kan gesteld worden dat het met name op dit moment de grotere crowdfunding-platforms zijn die succesvol zijn!
Wel worden er nog steeds behoorlijk veel andere nieuwe initiatieven in het leven geroepen, slechts weinigen komen om niet altijd duidelijke redenen niet echt van de grond.
Ook zijn er behoorlijk veel toezeggingen gedaan om fondsen te starten, vergelijkbaar met het aankondigen van een storting voor noodhulp bij een ramp, maar veel van deze fondsen zijn (nog) niet actief!
Waarover (blijven) zijn wij enthousiast?
Vraag hier het complete pdf overzicht op.
De echte slimme Ondernemer gebruikt de crowdfunding-campagne ook als een voortreffelijk marketinginstrument! Hierover schreven wij eerder al.
Co-financiering; Hoewel Co-financiering een verzamelbegrip is voor de samenvoeging van meerdere financieringsvormen, ook wel pizzafinanciering of stapelfinanciering genoemd, zien wij deze vorm als de grootste kanshebber voor het (blijvend) financieren van het bedrijfsleven, nu en in de toekomst.
Bij een stapelfinanciering combineert een Ondernemer verschillende vormen van geldverstrekking om zo niet volledig afhankelijk te zijn van de bank. De Ondernemer van de toekomst heeft verschillende keuzes. Hij combineert: een rekening-courantkrediet van de bank, een lening bij bijvoorbeeld een Kredietunie, gaat naar een pensioenfonds voor een langlopende lening op zijn bedrijfspand en als hij nog een leuk product wil financieren, doet hij een beroep op crowdfunding.”
FMO; Deze (regionale) Financieringsmaatschappij voor Ondernemers die zich momenteel nog in de aanloopfase bevindt, waarbij individuele aandeelhouders, een bank en facturenbeheerders de Onderneming voorzien van krediet, zal met haar aanpak hoge ogen gooien.
(De TFMO (de Twentse Financieringsmaatschappij voor Ondernemers), welke hierin een voortouw neemt is een mede – initiatief van Ondernemer + Praktijk)
Waarover zijn wij niet enthousiast?
Naast een rente die wij allang niet meer marktconform kunnen noemen (het woord woekerrente is hier reeds gevallen), legt de instelling meer en meer de nadruk op de hoofdelijke aansprakelijkheden van de Ondernemers en het verkrijgen van zekerheden. Hoeveel zekerheid kan een starter bieden?
Blijkbaar gaat de instelling momenteel voor de zogenaamde “krenten uit de pap”!
Stappenplan voor het verkrijgen van een financiering!