Is Crowdfunding de oplossing voor al onze problemen?

Binnen Ondernemer + Praktijk zijn wij bekend met vele vormen van,-  en mogelijkheden aangaande het financieren van jouw idee, je bedrijf!
Een van de mogelijkheden die zeker voor starters een goede optie biedt, is het gebruik maken van crowdfunding.
Recentelijk (02-04-2014) hebben wij daarover nog onze mening geschreven op dit platform, met de vraag:

Is Crowdfunding de oplossing voor al onze problemen?

Hieronder kun je het volledige artikel van toen vinden:

Wellicht is het jou de laatste maanden ook opgevallen dat er een lichte jubelstemming ontstaat rondom het fenomeen crowdfunding. (Om het een hype te noemen is het nog te vroeg)
Voor diegenen van jullie die nog niet bekend zijn met het fenomeen, bijgaand de Wikipedia omschrijving van het begrip crowdfunding: http://nl.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding

Opvallend zijn de verschillen tussen Europa en de Verenigde Staten, waarbij je zou denken dat juist in de Verenigde Staten de mogelijkheden omtrent de verschillende vormen van crowdfunding ruimer zouden zijn, maar dat blijkt juist in Europa het geval te zijn.

Momenteel zijn er een 60 tal platforms in Nederland die jou de mogelijkheid bieden om in contact te komen met (potentiële) investeerders of andere geïnteresseerden.
Ik moet eerlijk bekennen dat ikzelf ook enigszins verbaasd was toen ik hoorde dat er momenteel al een 60 platforms zijn en met het oog op deze informatie heb ik dit bijgaande artikel geschreven.
Overigens praten we bij die 60 over alle vormen van crowdfunden, velen zullen voor jou niet geschikt blijken te zijn.

Over het fenomeen crowdfunding zelf ben ik enthousiast. Als familie hebben wij sinds vorig jaar ook deelgenomen in een aantal crowdfunding projecten, deels om verder kennis te maken met het fenomeen, deels als belegging.
Tot op heden hebben zijn hierover geen bijzonderheden te melden en verlopen de projecten prima.

Ook hebben wij binnen het kennisplatform Ondernemer + Praktijk een aantal mensen mogen begeleiden die met crowdfundingsplannen rondliepen en er liggen er momenteel nog een aantal hier voor een verdere invulling, Hierbij dienen vooral keuzes te worden gemaakt, gaan we crowdfunden of niet en indien ja, welke platform is hiervoor dan het meest aangewezen?

De eerlijkheid gebied mij zeggen dat we hier de successen kennen, maar ook de gevallen waarin het gewoon niet liep.
In andere gevallen is uiteindelijk besloten om toch geen gebruik te maken van crowdfunding, maar te kiezen voor één investeerder met daarvoor goede redenen.
In weer een ander geval hebben wij met veel creativiteit, andere belanghebbenden bij de ((door)start) Onderneming bereid gevonden om ons te helpen in het rondmaken van de benodigde financiering.

Maar wat moet je nu als Ondernemer, die momenteel geen geld krijgt van de Bank, maar simpelweg geld nodig heeft voor een verdere groei?

Laat ik vooraf beginnen met 1 van de kernwaarden hier in huis en die is:

“Elke deal is te financieren, hoe gek, hoe vreemd de deal ook lijkt voor velen, ergens op deze wereld is er iemand die bereid is om jouw droom financieel mogelijk te maken”. Geloof me!
Het kan zijn dat je daarvoor soms onbetreden paden moet bewandelen, maar het is te financieren.

Crowdfunding is daarbij 1 van de opties, maar is het de juiste voor jou?

In tegenstelling tot wat ik soms mensen hoor zeggen, is het niet zo dat een ieder die een crowdfunding project wil gaan doen, maar even zijn hand ophoud in de omgeving en de omgeving die legt dan wel in. Wanneer jij als Ondernemer al langere tijd (succesvol) actief bent of je hebt een groot sociaal netwerk, zijn je kansen aanmerkelijk groter dan iemand die dat niet heeft.
Uiteraard heb je hierop weer uitzonderingen, maar uitzonderingen zijn hier niet de regel.

Ook is het bepalend welk platform je hiervoor inschakelt. Een aantal mensen achter deze platforms zijn mensen met zelf al een behoorlijk netwerk, die ook goed weten hoe je een actie opzet en daarbij ook kunnen zorgen voor de nodige aandacht, vooral online, waarmee jij je kansen aanzienlijk verbetert. De keuze voor het juiste platform werkt ook omgekeerd. Investeerders hebben na verloop van tijd ook gezien welke platforms goede voorstellen voorleggen en zullen op basis van wie het voorstel voorlegt, ook hun keuze maken.
Je merkt wel uit dit alles dat een goede voorbereiding, zeker aan de kant van de Ondernemer een noodzaak is.
Ook moet je als Ondernemer niet de tijd onderschatten die hiermee gemoeid gaat. Zowel Off,- als Online ben je voortdurend bezig om je project onder de aandacht te brengen. Ben je een maker, dan moet je, je wel realiseren dat je Online volop aan de slag gaat met wat veel makers toch tegenstaat want het zijn simpelweg marketing,- en verkoopactiviteiten.

Een schrale hoop voor deze laatste groep. Bij een aantal (goed bekend staande) platforms melden mensen zich spontaan aan die simpelweg op zoek zijn naar een beter rendement dan dat ze krijgen op hun spaarrekening, daarmee kan het gebeuren, mits het verhaal uiteraard plausibel is dat het soms snel kan gaan. Dus zoals de Amerikanen zeggen. You might get lucky!
Overigens is het hier wel zo dat deze (de succesvolle) platforms geen projecten (meer) oppikken zonder een goed en degelijk onderbouwd businessplan, waarvoor, net als met een aanvraag die naar een bank gaat een beoordeling wordt opgemaakt of het plan kans van slagen heeft.

Overigens moet je, jezelf ook de vraag stellen, wil ik wel zaken doen met een platform wat mij niet doorzaagd op mijn idee, mijn plan. Volgens mij zegt dat iets over de slagingskans van het project.

Te vroeg?
Het kan zijn dat wanneer jij met iets echt innovatiefs komt, dat de crowd er nog niet klaar voor is.
De crowd kan op dat moment jouw project links laten liggen, wat wellicht in jouw ogen niet terecht is, maar het gebeurt. Wel geeft dit jou waardevolle informatie en de mogelijkheid om daar iets aan te doen! Met de desinteresse van de crowd is niet gezegd dat het project niet kansrijk is, maar een product kan gewoonweg te vroeg komen, vraag dat maar eens aan Philips, zij grossierden in patenten die goed, maar stomweg te vroeg waren.
Met het aandragen van de juiste, lange termijn investeerder, een rol die Ondernemer+Praktijk vaak voor haar rekening neemt, kan een project in ieder geval in de conceptuele fase komen wat met de crowd waarschijnlijk niet gelukt was.

Maar nu jij, is het voor jou?

Wanneer jij momenteel met een behoorlijk innovatieve oplossing in je hoofd loopt of een product waarvoor alle rechten nog niet zijn verkregen, zodat je nog niet kunt spreken over een exclusiviteit op het te verlopen product, is het de vraag of je deze informatie al met derden wil delen, iets wat wel nodig zal zijn als je gaat crowdfunden.
Het lijkt mij dan eerlijk gezegd, nog niet het juiste moment.

Maar ook wanneer je berekent hebt dat het te investeren bedrag een behoorlijk bedrag is en waarbij je het geld in tranches nodig hebt, is het de vraag of je het via crowdfunden wilt gaan doen.
Een grote investeerder met behoorlijk diepe pockets en een waardevol netwerk kan op dat moment wellicht een betere oplossing zijn, opdat jij niet elke keer terug hoeft naar je investeerders.
Niet dat, dat niet mogelijk is, maar de vraag is wil je elke x die effort blijven steken in het ophalen van het geld, bij veelal particulieren of wellicht kan de investeerder je meer bieden. Hierover schreven we hier al meer.
Wanneer een  investeerder niet meer mee kan doen omdat jouw behoefte uitgroeit boven de bedragen die hij of zij verstrekt, dan zullen zij er vaak ook voor zorgen dat er een nieuwe investeerder klaar staat om hun uit te kopen en jou van nieuw geld te zien.
Er zijn op dat moment dus meerdere partijen die een belang hebben bij een succesvolle financiering van jouw Onderneming.

Kortweg, crowdfunding biedt veel mogelijkheden en ook de gedachte dat je met veel mensen iets doet, maakt dat ik hierover heel enthousiast kan worden, maar het is zeker niet de oplossing voor al onze problemen.
Crowdfunding is here to stay, op die plekken waar het een goede invulling geeft.

Benieuwd of jouw project, start-up of bedrijf in aanmerking komt voor crowdfunding of wellicht voor een andere vorm van financiering, neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

Al eens nagedacht om te gaan crowdfunden?

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Rekentool Financiering

15987

Ontvang gratis de rekentool om uw financieringmogelijkheden uit te rekenen!

Tevens wekelijks (gratis) ons kennisbericht vol met (financiële) praktische tips en tricks (U kunt u altijd afmelden).

 

Gratis Cashflow Subscribtion

Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?