“Investeren, ook in eigen regio”

Levert een investeerder (echt) meer op dan alleen groeigeld?

Investeerder op zoek naar deals Wanneer je als (groei) Ondernemer in een fase terecht komt dat je voelt, ik ga dit financieel alleen niet langer trekken, dan is het hoog tijd om op zoek te gaan naar een aanvulling in je financiering. 

Zeker wanneer je als Ondernemer ook nog (internationale) groeiplannen hebt, is participatie door een financiële partij een probaat middel om aan groeigeld te komen.
Veelal is het beter om deze stap al (veel) eerder te zetten.
Hierdoor kent je groeiproces geen oponthoud, of kan zelfs de groei niet stil komen te vallen.

Helaas wordt in veel gevallen daar niet vroeg genoeg bij stil gestaan.
En wanneer Crowdfunding, for whatever reason, niet echt jou ding is, dan zul je op zoek moeten naar een investeerder, in welke vorm dan ook!

Wat voor soort investeerders hebben we allemaal?

Er zijn verschillende soorten investeerders.

De informal investor;
Voor veel jonge,- nog niet bewezen Ondernemers is veelal de optie van een informal investor, (een informele investeerder) de beste optie. Veel informal investors zijn zelf oud Ondernemer en willen na de verkoop van hun bedrijf, een bepaald gedeelte van hun vermogen aanwenden om (jongere) andere Ondernemers te helpen.
Overigens hoeft dit geen oud Ondernemer te zijn, eigenlijk, eerlijk gezegd, liever niet! (actueel netwerk)

De regionale ontwikkelingsmaatschappijen;
Dan heb je een aantal regionale ontwikkelingsmaatschappijen. De overheid is hier aandeelhouder. Enkelen van hen hebben een duidelijke keuze waarin ze investeren en doen dit door deel te nemen in jonge start-ups, dan wel dat zij hen in contact brengen met de groep van de eerder genoemde informals.

De participatiemaatschappijen;
Verder heb je de (mid-market) participatiemaatschappijen die doorgaans in Nederland actief zijn.
Met name voor typische Nederlandse merken en bedrijven, zij een uitstekende oplossing, waarbij, bij een nog grotere kapitaalbehoefte, via hen het contact kan worden gelegd met de grotere (vaak internationale) partijen.

De family offices;
Ook heb je nog de zogenaamde family offices van vermogende ondernemersfamilies. Deze partijen stappen doorgaans in voor de langere termijn, gedragen zich over het algemeen beschaafder en hebben (echt) meer oog voor de lange termijn ontwikkeling van een bedrijf en hun eigen investering.

De private equity investeerder;
Tenslotte zijn daar de grote(re) internationale private equity partijen. De afgelopen jaren hebben we veel van deze laatste partijen gehoord, die vaak bij (niet strategische) grote(re) overnames betrokken zijn.
Deze laatste groep, waarvan de echte grote spelers uit de VS komen, hanteren een duidelijke, op maximaal rendement gerichte aanpak en schuwen daarbij geen harde ingrepen.

Elk voordeel, heb z’n nadeel!

shutterstock_166600247Hoewel al deze partijen jou de mogelijkheid bieden om je groeiplannen te realiseren, kent de toetreding van een financiële partij ook een nadeel waarmee een behoorlijk aantal Ondernemers moeite hebben en dat is het verliezen van het (alleen) zeggenschap.

Grote besluiten zul je voortaan in samenspraak moeten nemen met de nieuwe (mede) aandeelhouder en zij zullen willen weten waarom je bepaalde zaken wel of niet doet.
Er wordt dus van je verwacht dat je verantwoording af gaat leggen, wat op zich niet negatief hoeft te zijn!
Deze ontwikkeling vormt je als Ondernemer, ook wanneer je later hoogstwaarschijnlijk met andere aandeelhouders, banken en wat meer van doen krijgt!

Hoewel ik als Ondernemer weet, doordat ik zelf gebruik heb gemaakt van investeerders, dat een Ondernemer hier echt mee moet leren omgaan, is het toch belangrijk om op dat moment het lange-termijn doel voor ogen te houden en je hierdoor niet te laten weerhouden.
Zonder het geld van deze partijen, zullen jouw groeiplannen op een duidelijk lager niveau plaatsvinden, waar op zich niets mis mee is, maar dat kan wel consequenties hebben.

Wanneer goede ideeën te langzaam worden uitgerold, is de kans aanmerkelijk groter dat anderen met een kopie, of een vergelijkbaar model/idee zich in jouw markt zich gaan begeven.
Een ontwikkeling die je uiteraard liever niet wilt!
Zeker in 2015 met alle technologische ontwikkelingen is het belangrijk dat je die voorsprong behoudt.
Je zult namelijk merken dat je nooit alleen bent in de wereld met een bepaald idee!

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een paar van deze partijen voor een periode van 3 – 5 jaar in je bedrijf willen deelnemen. Hierna is het bedoeling dat het in jouw bedrijf geïnvesteerde geld, hopelijk met een flink rendement, elders weer aangewend kan,- en moet worden zodat ook de aanwas van dit geld blijft doorgaan.
Dat betekent vaak voor jou, dat je over een periode van 3 – 5 jaar met nieuwe aandeelhouders aan tafel zit, dan wel, jouw onderneming (jouw belang dan) is inmiddels verkocht aan een nog grotere speler, dan wel aan het publiek via een beursgang, een IPO (Initial Public Offering).

Is het, het allemaal waard?

Terug naar de vraag, levert een investeerder nu meer op dan alleen geld en is het, het waard om dan maar akkoord te gaan met het feit dat je het niet meer alleen voor het zeggen hebt en verantwoording moet afleggen?

Mijn antwoord daarop kort, ja!

Je ontwikkelt tenslotte geen nieuwe innovatieve oplossing, of een nieuwe dienst om het daarna maar op de plank te leggen, dan wel dan anderen jouw idee of product kopieren, dit omdat je het zelf (financieel gezien dan) niet naar de volgende fase kunt brengen, toch?

Dat ze veel geld hebben, wil nog niet zeggen, dat ze voor jou de juiste zijn!

Daarbij is het wel van belang, dat je met de “juiste” partij in zee gaat.
Er zijn helaas, ook nog in 2015, in het (internationale) wereldje van informals, investeerders, family offices, participatiemaatschappijen en private equity, nog steeds spelers aanwezig die het allemaal niet zo nauw nemen. Sommigen zullen er geen moeite mee hebben om jou op een zijspoor te plaatsen, anderen stelen gewoon je bedrijf onder je kont vandaan, als jij even niet oplet!
(Valt wel mee, vraag dat maar eens aan uw gastheer)

Gelukkig zijn er ook partijen die met jou die groei door willen maken!
Die jou hun netwerk ter beschikking stellen en je mogelijk in contact (kunnen) brengen met grotere collega’s, wanneer zij bijvoorbeeld de volgende fase niet (meer) kunnen financieren!
Kijk daarom goed, welke bedrijven hebben zij gefinancierd in het verleden en hoe is dat gegaan?
Ga praten met die Ondernemers en luister naar hun ervaringen. De stap die je zet is te groot!

Kijk verder dan alleen het geld. Welke mensen zitten achter deze investeerdersgroep?
Zijn het boekhouders of ondernemende mensen die zelf ook ideeën hebben om jouw bedrijf naar de volgende fase te brengen. Kijk ook of het klikt met de investment manager van de investeerder of vraag anders om een andere manager als je wel een goed gevoel hebt bij de investeerdersgroep.

Ga nooit alleen!

Wel is het belangrijk, en de meesten van jullie die dit lezen zullen nooit eerder dit soort onderhandelingen voor een deelname of een participatie hebben gevoerd, dat je dit soort onderhandelingen niet alleen ingaat maar een ervaren onderhandelaar meeneemt.
Veel van de heren en dames die voor dergelijke partijen werkzaam zijn, voeren (bijna) dagelijks dit soort onderhandelingen en veel van hen zij ook echt reteslim!

Ga in de 1e ronde deze uitdaging niet aan. Zeker niet wanneer ze technische oplossingen in de financiering gooien, zoals convertibles, pro rata rights en wat meer!
Doe het niet, je wordt geschoren terwijl je het niet eens door hebt!

De partij die je meeneemt, mag overigens op geen enkele wijze een belang hebben bij het tot stand komen van de transactie, waardoor deze partij praat over een goede deal terwijl jij er niet zeker van bent en je daardoor in een spagaat terecht komt.
Reken met de onderhandelaar gewoon af op basis van uren en op geen enkele andere wijze!

Conclusie:
Een “goede of de juiste”investeerder levert meer op dan alleen groeigeld, maar wees zorgvuldig in je selectie. (Vraag Online onze investeerders accreditatie checklist op)

Veel succes vandaag en deze week!

1101 Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,

Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.

Ondernemer + Praktijk kent de volgende specialismen:
+ (Alternatieve) Financiering van de onderneming
+ Voorbereiding bedrijfsopvolging & overnames
+ Begeleiding bijzondere bedrijfssituaties

Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste investeerder, daar gaat het ons om!
Niet elke investeerder past nl. bij elke Ondernemer.

Aan de hand van uw persoonlijk profiel, matchen wij u met een Ondernemer die een financieringsvraag heeft uitstaan en blijven wij (indien gewenst) betrokken totdat u weer uitstapt!

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?