Niet iedereen die droomt van een eigen zaak zet die wens immers door – want ja, er kleven risico’s aan, en die zullen natuurlijk niet verdwijnen door langer te wachten.
Maar jij hebt besloten om spijt uit de weg te gaan.
Echter, heb je ook al besloten of je het avontuur alleen aangaat of niet?
Meer dan 80%
Heb je jezelf eigenlijk al afgevraagd wat er allemaal gaat veranderen? De antwoorden op die vraag bieden je inzichten waar je waarschijnlijk dankbaar voor zult zijn. Samen ondernemen kan namelijk zomaar een keuze zijn die voor jou erg aantrekkelijk is! In hoeverre ga je bijvoorbeeld van sector veranderen?
Heb je al aan de nieuwe werkomgeving gedacht? En met klanten – of ten minste potentiële klanten – zal het vast al helemaal anders worden.
Ben je na al die vragen klaar om het getal te horen? Meer dan 80% van alle succesvolle startups is samen met een partner opgericht. Ja, dat is niet niks! En misschien zit er wel een hint in dat getal…
Het is in ieder geval iets om bij stil te staan, voordat je je ondernemingsplannen vast gaat leggen en verwezenlijken.
Uiteindelijk gaat het erom in hoeverre jij zelf de beslissingen wil blijven maken, en welk van jouw belangen zwaarder weegt – vrijheid of toch de steunpilaren van collega support.
Want het is toch wel heel prettig dat wanneer iets jou boven het hoofd groeit het, je er samen nog een blik op kunt werpen. Denk dus niet alleen aan jouw sterke punten bij het ondernemen, maar ook aan de dingen waar je minder goed in bent, of zou kunnen zijn.
Wat zit er in het partnership pakket…?
Er zijn uiteenlopende redenen te noemen om het argument voor samen ondernemen te bevestigen.
Daaronder valt ook de hulp voor het vinden van de juiste investeerder of juiste financiering.
Zakelijk reilen en zeilen
Bepaalde zaken en aspecten van het ondernemen zullen je pas duidelijk worden wanneer je eenmaal bent gestart. Het kan overweldigend zijn om dit allemaal alleen te moeten opvangen; je merkt dan opeens wat er is weggevallen, en dat er geen collega’s zijn die zomaar even bij kunnen springen. Een taakverdeling tussen jou en je bedrijfspartner is op dat front een heel welkome aanvulling!
Kostenplaatje
Het is een algemeen gegeven dat de opstartkosten die bij een eigen bedrijf in the picture komen de beginfase niet lucratief maken. Dat is onontkoombaar en geldt los van het vinden van de juiste financiering of investeerder. Maar als er een partner in beeld is, betekent dit natuurlijk ook dat deze lasten niet alleen door jou worden gedragen.
De investering wordt daardoor al laagdrempeliger, en zo heb je ook meer gelegenheid om je vermogen te verspreiden!
Vraagstukken, inzichten en oplossingen
Samen kom je een stuk verder dan alleen, en twee hebben voor de hand liggend meer kennis en antwoorden dan een. Het starten van een eigen onderneming is onlosmakelijk verbonden met een hoop vragen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst: vragen die terug blijven komen en vragen die onverwacht gaan komen.
Marktonderzoek, jouw dienst of product, je klanten, financiële overwegingen en noem maar op…
Je zult merken hoe de verschillende perspectieven van jou en je business partner elkaar kunnen aanvullen en verrijken. Wellicht scheelt het je een half uur googelen!
Heb je ook gedacht aan de invloed op financiering?
Waarom is financiering nou precies eenvoudiger als je met z’n tweeën bent? Voor een investeerder is het belangrijk om vertrouwen te hebben in de plannen die jij op tafel legt, en bepaalde risico’s zijn nou eenmaal kleiner als er twee ondernemers in het spel zijn.
Het is misschien niet iets waar men met plezier aan denkt, maar investeerders willen ’t liefst wel een duidelijk antwoord op die vraag zien. Wat is het plan als een van jullie iets overkomt? Wie staat er dan aan het roer?
Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken van dergelijke situaties, en hoewel een ongeluk niet per definitie betekent dat je je bedrijfswerkzaamheden nooit kunt hervatten, is dit aspect wel een stuk riskanter als solo-ondernemer – er is immers niemand om op terug te vallen.
En de investeerder denkt aan precies hetzelfde in het scenario dat een van de partners het bijltje erbij neergooit.
Last but not least ben je met het hebben van een (goede) bedrijfspartner ook voorzien van een motivator! En denk dan eens aan de verdubbeling van het netwerk dat ontstaat wanneer twee ondernemers zich bij elkaar hebben aangesloten.
Ook dit is voor investeerders een pluspunt; kortom, een win-win situatie!
Op naar de volgende stap…?
Met deze punten op een rij kunnen we stellen dat er een aardig duidelijk beeld is ontstaan van de voordelen die een ondernemer geniet met het hebben van een business partner. Kun je je deze voordelen ook in je eigen situatie voorstellen?
Dan is het nu enkel een kwestie van een passende partner vinden; een vraag voor een volgend hoofdstuk van het ondernemerschap.
De juiste partner al gevonden?
Veel succes
Rosa Bosma
Rosa Bosma is gastblogger van Ondernemer + Praktijk.
Daarnaast is zij Virtual Assistent voor diverse bedrijven.