Gisteren, donderdag 26 juni was ik aanwezig op, volgens de website van de organisatie het Ondernemersevent in de regio, de Week van de Ondernemer in Enschede.
Ik was verrast over de grote hoeveelheid mensen die deze 2e dag bezochten, zeker te meer omdat woensdag volgens enkele standhouders ook al een behoorlijke opkomst kende.
Dus dat belooft wat voor de toekomst van Ondernemend Nederland, of?
Zoals gezegd, het thema was groei en persoonlijk vind ik ook dat een onderneming, maar zeker ook de Ondernemer moet groeien, want stilstand is achteruitgang.
Maar ben je als Ondernemer klaar voor die groei?
Natuurlijk zullen sommigen zeggen, laat maar komen die omzet, ik heb graag een luxeprobleem, er zijn wel ergere problemen, toch?
Ja hoor, maar uw gastheer weet ook als geen ander dat groei consequenties kent.
Nee, ik bedoel dit absoluut niet negatief als je als Ondernemer mee kunt groeien met de groei van je Onderneming, maar het blijkt dat velen daarvoor zeker nog niet klaar zijn, of misschien wel nooit zullen zijn!
De dag bood veel informatie om die groei te kunnen realiseren, informatie over export, informatie over innovatieve ontwikkelingen, informatie over het programma groeiversnellers, informatie over hoe je dit alles financiert, etc., etc.
Waar moet je dan voor klaar zijn? Ik heb er een paar opgeschreven.
Wat ik het meest miste op deze dag, ik heb het 1 x gehoord, ik dacht van Victor Muller als een van de sprekers, is de rol, of nog beter de rolverandering die de Ondernemer ondergaat, een evenzo, zo niet het grootste thema.
De manier waarop ik groeien heb leren kennen, is vooral het loslaten en dat kost ons Ondernemers heel, heel veel moeite, zeker wanneer je de oprichter of initiatiefnemer bent van de onderneming.
Je zult anderen, medewerkers die al enige tijd bij je werken, maar ook anderen die je gaat aantrekken, het vertrouwen moeten geven om die groeidoelstellingen te behalen die jij op papier gaat zetten, waarbij wellicht de aanpak van deze mannen of vrouwen een geheel andere zal zijn dan je eigen aanpak. Ook hier geldt: Er lopen meerdere wegen naar Rome!
Maar Gerard, als ze niet doen wat ze moeten doen dan zijn ze snel terug bij af en plaats ik een ander op die functie.
Dat kan, maar wie zegt jou dat die” nieuwe” persoon het ook niet weer op een iets andere wijze doet?
Als Ondernemers moeten we op zo’n moment niet vergeten dat velen die zich bij ons hebben gemeld, toenmaals voor een functie geen Ondernemer zijn!
Anders waren ze tenslotte wel voor zichzelf begonnen toch?
En wat wij willen is dat ze zich in 1x gaan gedragen als een Ondernemer, but that ain’t gonna happen! No way!
Ze kunnen wel een ondernemend karakter hebben, maar dat maakt ze nog geen Ondernemer!
Veelal zijn het managers en veel managers die ik ken zullen nooit die dingen ondernemen waardoor een onderneming komt tot waartoe jij het nu gebracht hebt!
Dus loslaten, vertrouwen geven en soms op je lip bijten!
Waar je nog meer klaar voor moet zijn?
Je zult klaar moeten zijn om jouw nieuwe functie,- en takenpakket te accepteren.
Wanneer je groeit heb je geld nodig, soms veel geld, dat betekent voor jou als CEO dat je constant op zoek bent naar geld en veel praat met mensen die jou mogelijk dat geld zouden kunnen leveren.
Of dat nu banken zijn, investeerders, de crowd, wanneer je denkt dat crowdfunding de beste oplossing voor je is, maar het kunnen ook informals zijn of andere geldverstrekkers.
En laten we eerlijk zijn, wanneer we praten moeten met de mensen die ons mogelijk geld kunnen verstrekken, dan kunnen we niet altijd maar zeggen en doen wat we willen! Waarom zou ik jou geld lenen als jij mijn vragen niet de op de juiste wijze beantwoord?
Dus je zult moeten leren dat anderen van jou willen horen hoe de stand van zaken is, dat je zaken toe komt lichten, dat je hun tijdig informeert etc., etc.
Klaar zijn voor?
Je zult klaar moeten zijn om “de kop van jut te spelen”,wat dat betekent?
Nu, binnen groeiende ondernemingen gaan er soms ook behoorlijk veel dingen fout.
Je hebt (nieuwe) medewerkers die zaken niet op de wijze uitvoeren, zoals dat had gemoeten.
Of ze hebben de vraag van een klant op een dusdanige wijze beantwoord, waardoor de klant het idee heeft gekregen dat het in jouw onderneming er niet meer toe doet, wie of wat er belt.
Wanneer zich zo’n situatie heeft voorgedaan, verwacht men aan de andere zijde dat in een aantal gevallen de hoogste baas komt opdraven en excuses komt aanbieden.
Maar je had toch een directeur aangesteld? Sorry maar deze vent of dame moet zich volgens de klant eerst nog maar eens bewijzen, en by the way, Gerard, wij zijn in het verleden met jou begonnen, dus we willen dat jij hier komt opdraven en geen ander!
Vervelend dat je op dat moment je eigen directeur moet passeren, soms is het goed om met z’n tweeën te gaan, maar ook de directeur zal er begrip voor moeten hebben dat, dat op dat moment de situatie nog is!
Is het wel leuk die groei Gerard?
Jazeker, om iets te zien groeien, of het nu een plant is hier in de tuin of een bedrijf met een aansprekend product of een aansprekende dienst is een genot om naar te kijken, althans dat vind ik, maar het is maar dat je het weet.
Toch doen? Gewoon doen, haal er uit wat er in zit, zolang het nog kan!
(In het 2e helft van dit jaar hopen wij te kunnen starten met een aantal opleidingen, waarbij ook 1 van de thema’s zal zijn, hoe gaan je om met groei? Naast de hier al genoemde onderwerpen zullen er nog een aantal de schrijftafel passeren!
Veel succes vandaag!
Daarnaast begeleidt hij Ondernemers, zowel starters, groeiers als ook gevestigde Ondernemers in het maken van “de juiste” , niet alledaagse keuzes die bepalend zijn voor de richting, de continuïteit en het succes van de Ondernemer en zijn Onderneming.
P.S. Loop jij ook al een tijd rond met vraag waarop een antwoord moet komen, maar dat wil maar niet lukken, laten we dan vrijblijvend eens een afspraak maken.
Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert