Het leek allemaal zo mooi, maar uiteindelijk doet het, het bedrijf de das om en de eigenaren staan er verloren bij te kijken.
In die gevallen waar helaas de verkeerde keuze is gemaakt, kan het in het beste geval een molensteen zijn en helaas in andere gevallen het faillissement van een bedrijf betekenen.
Zo is ook uw gastheer ooit 1 van zijn bedrijven handig kwijtgeraakt aan een “foutieve” informal!
Een pijnlijke, maar wijze les. De 30% aandelen die ik nog had moest ik uiteindelijk via rechter ophalen.
Niets minder overkwam de eigenaren van de CTC in Hengelo, die sinds deze week ook weten dat de stap van een Limousine naar de goot heel klein kan zijn.
Het bedrijf kwam begin dit jaar nog in het nieuws met een beweegbare brug van composiet, die samen met een ander bedrijf werd ontwikkeld. Het ingenieursbureau legde zich sinds 2001 helemaal toe op het werken met een lichtgewicht bouwmateriaal composiet, onder meer in het ontwerpen en produceren van windmolenwieken.
Als we de krant Tubantia mogen geloven, die weer schrijft op aangeven van de curator mr. A.C. Blankestijn, is een Chinese aandeelhouder, die ooit als klant met het bedrijf in contact gekomen en van daaruit doorgegroeid naar de rol van aandeelhouder de aanleiding. Hoe mooi deze ontwikkeling ook lijkt aan de buitenkant, kennen wij het grotere plaatje (de agenda) van onze nieuwe aandeelhouder?
Het Chinese bedrijf is via een holdingstructuur meerderheidsaandeelhouder geworden.
CTC leverde veel windmolenwieken aan dat bedrijf en er werd door de Chinezen bedongen dat hun bedrijf monopolist zou worden op de Chinese markt. CTC kon daardoor dus niet meer leveren aan andere bedrijven en de monopolist bestelde steeds minder waardoor CTC uiteindelijk in de problemen kwam.
Het tijdig aanboren van nieuwe markten kon onvoldoende snel opgepakt worden.
Overigens de curator vind het vreemd dat een aandeelhouder een bedrijf, waarin hij een aandelenbelang houdt laat verschrompelen. Wel meneer de curator, dat is niet zo vreemd, dat gebeurt dagelijks ergens op deze wereld. En met alle financieringsproblemen momenteel in het MKB, waardoor partijen een vorm van samenwerking gaan opzoeken, gaat dat nog vaker gebeuren.
Het boek “Sun Tzu”, the Art of War, nota bene een Chinees historisch boek schrijft al over dergelijke soorten van strategievoering! (Ook verkrijgbaar in het Nederlands).
Dit krantenartikel stond hedenochtend op mijn netvlies gegrift, toen ik met een 63 jarige Ondernemer met een innovatief product in overleg was hoe hij, met een tekort aan eigen middelen, maar door middel van samenwerking met (toekomstige) leveranciers alsnog zijn product kan lanceren.
Een samenwerking vooraf beoordelen kan alleen maar als we fysiek tijd gaan steken in het werkelijk leren kennen van deze leveranciers, hun mogelijkheden en de samenwerkingen die deze leveranciers hebben met anderen. Dat betekent dus ook gesprekken aangaan met de ontvangen referenties, hoe ervaren zij hun samenwerking met de door ons beoogde leverancier. Dat geld zeker voor die leveranciers, waarvan wij op voorhand al weten dat zij later aandeelhouder kunnen gaan worden.
Natuurlijk wil ik niet alle samenwerkingen over een kam scheren, er zijn hele goede, jarenoude samenwerkingen maar aan het eind gaat het toch om geld, soms veel geld en wanneer er geld in het spel is, kunnen mensen rare dingen doen. Daarvoor hoeven zij geen kat te zijn!
Meer weten hoe jij de juiste samenwerkingspartner selecteert, hier schreven wij al eerder over de manieren voor het vinden van de juiste samenwerkingspartners.
In het geval van CTC in Hengelo, waar 9 mensen in dienst waren, gingen zij samenwerken met een Chinese partner die een monopolistische rol wil hebben in China. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar de verschillen in omvang zouden mij direct al een onbehagelijk gevoel hebben gegeven, jou niet?
Ja maar Gerard, je schets het nu wel negatief.
Nu, dat is zeker niet mijn bedoeling. Er zijn zoals ik het net al zei, hele leuke en goede samenwerkingen. Maar enkelen van jullie die een samenwerking willen aangaan, zullen mogelijk, althans voor een bepaalde periode meer tijd doorbrengen met de nieuwe partner dan met je eigen vrouw en dan moet het wel goed zitten.
Je moet elkaar zaken gunnen en daar hebben velen in het bedrijfsleven toch wel heel veel moeite mee. Aandeelhouder of niet, dat maakt dan niet meer uit.
Hoe check jij de juiste samenwerkingspartner? Of wil jij onze mening over een bepaalde partij?
Neem dan contact met ons op.
Veel succes vandaag!
Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.
Daarnaast begeleidt hij Ondernemers, zowel starters, groeiers als ook gevestigde Ondernemers in het maken van “de juiste” , niet alledaagse keuzes die bepalend zijn voor de richting, de continuïteit en het succes van de Ondernemer en zijn Onderneming.
P.S. Loop jij ook al een tijd rond met vraag waarop een antwoord moet komen, maar dat wil maar niet lukken, laten we dan vrijblijvend eens een afspraak maken.
Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert