Tegenslag opvangen, zij weten er wel raad mee!

Winners never quit Weinigen van ons kennen Elon Musk, oprichter en CEO van Tesla langer dan een paar jaar en denken dan meteen al dat deze man een overnight succes is.
Of we zien een Wesley Sneijder op tv, die in Turkije als een held wordt binnengehaald en vergeten dat deze jongeman op 7 jarige jongen voor de amateurclub DOS uitkwam en toen al gescout werd door AJAX.
Maar beiden hebben ze wel iets gemeen, wat, dat lees je hieronder!

Onlangs zou ik een workshop over Personal Branding geven die niet doorging omdat er te weinig aanmeldingen waren. Het had de organisator erg verbaasd dat de opkomst zo laag was, aangezien veel mensen kampen met een nijpend tekort aan opdrachten en inkomsten. Goede personal branding en kennis van persoonlijke marketing helpt enorm om jezelf onderscheidend in de markt te zetten. Dus zou je denken dat op een workshop met dit onderwerp veel deelnemers aan zou trekken. Zelf was ik ook verrast door de lage opkomst omdat mijn workshops normaal altijd juist snel volgeboekt zijn. We filosofeerden nog even wat over deze wonderlijke gang van zaken.

“ Ik denk dat veel mensen zich een beetje schamen dat het hen zakelijk slecht gaat en dat ze daarom liever niet hun gezicht laten zien op de bijeenkomsten” zei hij. “ De gesprekken op deze bijeenkomsten gaan meestal over de vraag in welke opdracht je zit en wat je momenteel doet. Dan is het voor veel mensen vervelend als je iedere keer moet melden dat je nog steeds thuis zonder opdracht zit. Ze gaan die bijeenkomsten een beetje mijden”

Heel herkenbaar gedrag op zich. Als het goed met je gaat, kun je de hele wereld aan en heb je niet veel moeite om jezelf te laten zien. Als het allemaal niet zo lekker loopt, hebben veel mensen de neiging om zich terug te trekken. Helaas is dat gedrag niet zo effectief. Uiteraard is het prima om wat tijd te nemen voor zelfreflectie maar blijf er niet in hangen. Als je niet in beweging komt, gebeurt er niets en zullen de problemen zich over het algemeen niet vanzelf oplossen.

Veerkracht bij tegenslag

Yolanda Buchel en Sandra van der Maarel schreven een interessant boek over veerkracht in een veranderende wereld. Het boek is gericht op de generatie veertigers en vijftigers die geconfronteerd worden met een arbeidsmarkt waar ze je als 45-jarige als (te) oud wordt bestempeld terwijl we tegelijkertijd een perspectief krijgen voorgeschoteld van langer doorwerken en onzekere pensioengelden. In de kern gaat het boek over het ontwikkelen van veerkracht in een wereld waarin we moeten leren leven met veel onzekerheden. Vaste banen zijn geen zekerheid meer en ook het ondernemerschap lijkt voor veel mensen een weerbarstig alternatief. Onze maatschappij is nog steeds grotendeels gebaseerd op succes. Succes is een belangrijke morele maatstaf voor je identiteit. Maar hoe ga je er mee om als je in een situatie beland waarin je je allesbehalve succesvol voelt? Je krijgt te maken met plotseling ontslag of demotie, als ondernemer raak je in de problemen omdat klanten wegvallen of er zijn andere persoonlijke omstandigheden die een gat slaan in je toekomstverwachtingen.

 Drie pijlers rondom veerkracht

Uit onderzoek blijkt dat er drie pijlers zijn, waardoor mensen veerkrachtig om kunnen gaan met veranderingen.

  • Onder ogen zien van de realiteit.
  • Een onwrikbaar geloof dat het leven zinvol is.
  • Het vermogen tot improviseren.

Realiteit onder ogen zien

Om te beginnen zul je de realiteit onder ogen moeten zien zoals die is. Je had de situatie ongetwijfeld graag anders gezien maar het heeft geen zin om dan maar je hoofd in het zand te steken. De situatie erkennen is een eerste stap naar verandering. En daar kun je beter maar op tijd mee beginnen. Zo hoor ik verhalen van zzp’ers die al meerdere jaren nog slechts twintig procent van hun omzet halen.

Het spaarpotje is inmiddels tot op de bodem geslonken. Hoe lang blijf je dan de situatie aanzien?

Hoe lang ga je door met het herhalen van acties die niet succesvol zijn gebleken? Dat vraagt om de bereidheid om te veranderen, om een nieuwe aanpak. Einstein zei al: “Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.”

Een onwrikbaar geloof dat het leven zinvol is

Een tweede pijler van veerkracht is geloven dat alles wat in je leven gebeurt op de een of andere manier betekenis heeft. Veerkrachtige mensen zijn steeds op zoek naar de zin van zaken en weten die de integreren in hun zelfbeeld en waardering. En dat is niet altijd makkelijk hoor. Toen ik jaren geleden ging scheiden, mijn mooie huis vaarwel kon zeggen en opnieuw moest starten, voelde dat uiteraard niet als een vreugdevolle situatie. Achteraf ben ik er als mens enorm door gegroeid en weet ik nu dat het met mijn veerkracht wel goed zit. Als je jong bent getrouwd, raak je min of meer met elkaar vergroeid. Je wordt vervolgens gedwongen jezelf min of meer opnieuw uit te vinden in een nieuwe context. Wanneer je op een t-splitsing in je leven staat, kun je doorgaan zoals je altijd hebt gedaan, maar dan loop je vaak vast. Je hebt ook de keuze om het nieuwe levenssituatie te omarmen (of in ieder geval te accepteren). Dan wordt het de start van een nieuwe periode die je veel zou kunnen brengen.

Het vermogen tot improviseren

Kunnen improviseren is de derde pijler van veerkracht. Het betekent dat je durft te experimenteren en uitproberen zonder jezelf steeds af te rekenen op het resultaat. Je realiseert je dat de kracht zit in het proces zelf in plaats van in de uitkomst. Omgezet naar carrière termen: blijf niet naar dezelfde banen kijken als ze er niet meer zijn. Wees bereid om je zoektocht of je aanpak aan te passen. Blijf niet hangen in wat er niet is maar ga aan de slag met wat er wel is. Kijk naar de mogelijkheden in plaats van je vast te zetten in onmogelijkheden.

Succesvolle mensen zijn gericht op groei. Dit betekent dat je jezelf toestaat om nieuwe dingen te leren, te experimenteren en soms een risico durft te lopen omdat je dingen doet. Dat is soms best spannend. Dit jaar heb ik een nieuw label in de markt gezet. Dan is het altijd maar weer afwachten of dat aanslaat in de markt. Daarbij ben ik gaan samenwerken met iemand die ik niet eens zo goed ken.

Maar als je nooit wat probeert, gebeurt er ook niks. We hebben een website gebouwd, promotie gemaakt en we zijn ervoor gegaan. Maar er waren momenten dat ik midden in de nacht wakker werd en dacht ” Stel nou dat het helemaal niet aanslaat en dat niemand ons idee omarmt.
Dan hebben we voor niets een website gebouwd, er veel tijd in gestoken en dan ga ik af als een gieter .”

Gelukkig is het anders gelopen. Inmiddels is de eerste groep mensen in ons opleidingsprogramma gestart.

Verzamel mensen om je heen die je verder kunnen helpen

Onzekerheden zijn een blijvend onderdeel van het leven in de huidige tijd. Het helpt om mensen in je omgeving te verzamelen die je helpen om de juiste stappen te nemen. Mensen die je ondersteunen en adviseren en zonder oordeel met je mee willen lopen en soms net dat extra zetje kunnen geven. Dat geeft je vertrouwen om door te gaan.

Ben jij ook op zoek naar een vertrouwenspersoon, een klankbord, die zelf ook nog eens Ondernemer is, neem dan contact met ons op en laat ons de passende kandidaat voordragen!

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?