De waarde van een Onderneming, wie bepaalt dat nu eigenlijk?

shutterstock_52947370 Afgelopen weekend heb ik een kort artikel gewijd aan de verkoop van een onderneming. Een van de constateringen uit dat artikel was dat 25% van de aangeboden ondernemingen helaas door of voor de eigenaren niet wordt verkocht!

 

Natuurlijk zijn er altijd een heleboel redenen waarom de verkoop niet lukt, of niet gelukt is, maar één daarvan is zeker de waardering die aan een onderneming wordt gegeven, wanneer deze in de verkoop gaat!
En hoewel mijn artikel was geschreven op basis van, Ondernemer zorg goed voor jezelf, ook wanneer de verkoop niet lukt, wil ik toch nog even terugkomen op de waardering van ondernemingen.

(Foto – due diligence)

 

Wat ben jij bereid om er zelf voor te geven?

 

Rondom het begrip ” de waarde, of de waardering van een onderneming” heeft zich een compleet nieuwe adviseur opgeworpen. Zij noemen zichzelf “Register Valuators” die vaak met heel veel moeilijke kreten en indrukwekkende rekensommen Ondernemers proberen wijs te maken wat de waarde van hun onderneming wel niet is!
Je merkt wel, mijn visie op de waarde van een Onderneming is heel andere dan van deze mannen en of vrouwen.

Recentelijk werd ik lichtelijk “geraakt’ door één van deze adviseurs, die mensen, die (nog) een bedrijf waarderen op basis van .. x de ebitda, beunhazen noemde! Dus met andere woorden, deze mensen hebben geen kennis van zaken om de waarde van een bedrijf te bepalen?

Als ik je dan vertel, dat ’s werelds grootste investeerder, Warren Buffett, wie kent hem niet, nog steeds die begrippen hanteert, dan kunnen we hier toch wel praten over enig verschil van inzicht.
Warren Buffett,  die met zijn investeringsvehikel Berkshire bedrijven koopt tegen overnamesommen die de meesten van ons alleen maar in visioenen voorbij zien komen en waarover zelfs Dik Wessels nog wel een nachtje wil slapen, kan ik niet echt meer een beunhaas noemen!

Wat heb ik aan jouw waardering, als ik mijn bedrijf niet verkoop?

 

Natuurlijk gun ik iedereen z’n boterham, net zoals ik die zelf ook graag gegund krijg, maar ik heb er wel veel moeite mee, dat Ondernemers die na een leven lang hard werken, hun bedrijf niet verkocht krijgen, doordat andere “adviseurs” verkoopbedragen voorspiegelen die niet reëel zijn in de huidige economie!
Ik snap de motivatie van deze heren en dames wel, hun fee zal hoogstwaarschijnlijk aan gekoppeld zijn, maar daarmee schieten maar weinig Ondernemers iets op.

Zoals we op dit platform al diverse malen hebben aangegeven, gefortuneerd achterblijven, wordt niet verkregen door het doen van één grote “mega” transactie, maar is een keten van transacties die de Ondernemer door de jaren heeft gedaan. Hiermee wordt vermogen opgebouwd, waardoor de Ondernemer in staat is om aan het einde van zijn Ondernemers carrière de onderneming tegen een redelijke prijs te verkopen.
Een prijs die ook door “kleinere” potentiële kopers, denk aan een MBI,- of een MBO kanidaat, ook gefinancierd kunnen worden, waardoor uiteindelijk meer ondernemingen verkocht gaan worden!

 

 

 

 

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?