Is € 10,6 miljoen een goede deal?

Geld voor elkaar Waar moet ik tekenen, zullen velen nu bij zichzelf denken?
Wacht met tekenen, voordat je dit hebt gelezen!
Hoezo wachten met tekenen Gerard, was rekenen niet je sterkste kant?

Dat niet, maar ik wil je als mogelijke verkoper van je bedrijf, misschien binnenkort, misschien over een paar jaar meenemen naar de deal zelf. Wie is de koper, hoe is de deal gestructureerd en hoe jij in een soortgelijke situatie zou moeten (willen) handelen.
Waar het hier om gaat, heb je wellicht gelezen?


CROWDFUNDER GELDVOORELKAAR OVERGENOMEN VOOR €10,6 MILJOEN!…

Het bericht is al weer een paar weken oud en ik moet zeggen dat de hoeveelheid aandacht die hieraan besteedt is beperkt is, of ik zit online op de verkeerde plekken!
Anyway, waar gaat het om:

Geldvoorelkaar.nl, het grootste crowdfundingplatform in Nederland, is overgenomen door een stel zweden voor een gulle €10,6 miljoen. Het bedrijf is net meer dan 2 jaar operationeel.

Trustbuddy heet de kopende partij, en dat is een peer-to-peer-leenbedrijf waarmee mensen geld aan elkaar kunnen lenen. het bedrijf neem het Rhenense Geldvoorelkaar over voor 3 miljoen euro cash, een lening en aandelen Trustbuddy mét lock-up (meer details bij Startupjuncture).

‘We zijn in augustus door hen benaderd,’ vertelt Edwin Adams aan Quote. De ex-bankier was tot nu samen met Martijn van Schelven niet alleen oprichter maar ook eigenaar van de crowdfunder. ‘Want Trustbuddy wil graag naar andere landen groeien. Dat kwam goed uit, want dat is ook altijd onze ambitie geweest.

Dit kwam toevallig op ons pad, en er zit een interessante deal aan vast. Daarom hebben we verkocht.’ Adams blijft net als zijn compagnon nog minstens twee jaar bij het bedrijf.

Geldvoorelkaar is met ruime voorsprong het grootste crowdfundingplatform van Nederland, Adams verwacht eind dit jaar rond € 46 miljoen te hebben opgehaald. Omdat het crowdfunden een kleine maar snelgroeiende financieringsvorm is, hopen hij en Van Schelven in 2015 de €100 miljoen aan te tikken.

Overigens maakt Trustbuddy – dat al in negen landen resideert – vandaag ook bekend een soortgelijke Italiaanse P2P-leenbedrijf Prestiamoci te hebben overgenomen. Voorwaar een bedrijf met ambitie. (bron Quote)

Wat nu Gerard, dit is toch een fantastische deal voor beide heren?…

Het is geen slechte deal, dat hoor je mij ook niet zeggen! Ze hebben meer gevangen dan toen ik voor de 1e x mijn 3 jaar oude onderneming verkocht. (Overigens heb ik daarvan nog steeds spijt, dat ik het bedrijf zo vroeg verkocht heb!) Echter de afgelopen week ben ik wat dieper gedoken in de achtergrond van de nieuwe eigenaar en heb ik ook de dealstructuur wat dieper op me in laten werken.

Ik had verwacht achter de naam Trustbuddy toch wel ergens een behoorlijke naam te vinden, laten we zeggen een meerderheidsaandeelhouder, maar die ben ik tot op heden nog niet tegengekomen.

Trustbuddy is een aan de Nasdaq OMX North (Stockholm – Zweden) genoteerde jonge onderneming die ook actief is in de peer to peer lending en andere vormen van korte termijn leningen.

Met de overname van Geldvoorelkaar.nl en het Italiaanse Prestiamoci wil de onderneming haar Europese activiteiten op het gebied van kleine,- en middelgrote leningen versterken.

Voor geldvoorelkaar is 10,6 miljoen betaald, maar hoe is de deal nu opgebouwd?…

Crowdfunder-Geldvoorelkaar-overgenomen-voor-10-6-!-miljoen_img700

Voor geldvoorelkaar is € 10,6 miljoen betaald, waarvan beide heren en oprichters ieders direct € 1,5 miljoen ontvangen. (€ 3 mln. in cash).

Daarnaast krijgen beide heren ieders 2 miljoen aan aandelen van de nieuwe combinatie (die overigens nieuw worden uitgegeven, wel met een premie, maar waardoor een stuk verwatering, van de aandelen door de uitgifte hiervan wel zal optreden).

Verder hebben de heren een deel van de overnamesom (€ 3,6 miljoen) in een achtergestelde lening laten omzetten, waarvan er in 1 deel in januari 2016 en het andere deel in januari 2017 wordt uitbetaald.
Wat betreft de aandelen die de heren hebben verkregen geld er een verkoopverbod voor een deel tot januari 2016 en een ander deel tot januari 2017.

Een goede deal toch?…

Zoals al eerder aangegeven, de deal is niet verkeerd wanneer alles in 2017 binnen is en de aandelen ook verzilverd zijn boven de uitgifte en de beloofde premie. Toezeggen en ontvangen is niet altijd gelijk!

Maar waarom dan deze uitgebreide uiteenzetting hoor ik sommigen denken?

Ik heb de overname van geldvoorelkaar als voorbeeld genomen om naar jullie toe aan te geven, (ik weet een aantal van jullie zijn momenteel volop bezig met de verkoop van hun bedrijf, of worden door ons momenteel begeleid) en jullie bewust te maken, dat een flinke,- of hoge overnamesom niet altijd de beste deal is, hoewel het dat op het eerste gezicht lijkt!

In het geval van Trustbuddy praten we over een relatief kleine en jonge club, genoteerd aan de beurs in Stockholm, die momenteel schaalgrootte wil behalen, met name door acquisities. De groei in eigen land is beperkt, dus om te groeien zal men naar het buitenland moeten.

Nu geldt, zeker voor crowdfunding dat elk land zijn eigen regels heeft en daarmee zijn dan ook wellicht acquisities de meest aangewezen methode om te groeien.
(Zeker in het buitenland)

Enkel, en nu komt het!

Niemand van ons, ook de heren van Schelven en Adams van geldvoorelkaar niet, mede gezien de korte overnameperiode, maar ook de jonge industrie die crowdfunding nog is, heeft een idee hoe zich dit allemaal gaat ontwikkelen. Trustbuddy lijkt nu nog de wind in de zeilen te hebben.

Maar wat wanneer straks in één van de landen de politiek dwars gaat liggen of de 1e claims komen van geldverstrekkers die hun crowdfundgeld niet terug hebben gekregen (en die gaan er komen) dan wil je op dat moment liever geen aandelen Trustbuddy hebben.

Zo kan het ook gaan wanneer jij in jouw industrie, dit geldt ook met name voor de starters onder ons, een overnamebod krijgt aangeboden wat voor een groot deel uit een achtergestelde lening (dus geld wat je in 1e instantie leent aan de koper) en aandelen bestaat.
Als het allemaal lukt, perfect!

Loopt de deal onderweg averij op, dan is het de vraag of de deal wel zo fantastisch was en had je misschien 1 of 2 jaar later een hoger cash bedrag ontvangen dan dat je nu hebt gekregen.
(Alleen is de onderneming er dan niet meer!)

Wanneer heb je dan de beste deal?…

Het beste is natuurlijk om de volledige overnamesom in cash te ontvangen, maar dat is voor velen momenteel een utopie!
Ons advies aan jullie, ook in deze moeilijk financierbare tijd, probeer altijd minimaal 50% van de overnamesom in cash te ontvangen, dat is in onze beleving echt de onderkant!

Het kan niet zo zijn, voor de verkopers die dit lezen, dat jij het probleem, de slechte financierbaarheid van de overname voor de koper dan maar even oplost!
Als hij of zij zo nodig moet groeien, dan mogen ze de beurs trekken of laat hen zelf maar verwateren voordat jij het doet.
Meedenken mag, moet zelfs in deze tijd, maar optreden als financier van je eigen overname vinden wij een slechte deal!

Is €10,6 miljoen een goede deal voor een 2 jaar + oude Onderneming?…

Je weet het nu, het is maar hoe de deal is gestructureerd.

Ben jij op dit moment bezig met de verkoop van jouw onderneming en ben je er niet zeker van of het aan jou gedane bod, de dealstructuur, nu wel zo’n fantastische is, neem dan contact met ons op zodat jij over 2 of 3 jaar niet tegen jezelf zegt, ik had het nooit zo moeten doen!

Succes deze nieuwe week

1101

Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,
Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.

Daarnaast begeleidt hij Ondernemers, zowel starters, groeiers als ook gevestigde Ondernemers in het maken van “de juiste” , niet alledaagse keuzes die bepalend zijn voor de richting, de continuïteit en het succes van de Ondernemer en zijn Onderneming.

P.S. Loop jij ook al een tijd rond met vraag waarop een antwoord moet komen, maar dat wil maar niet lukken, laten we dan vrijblijvend eens een afspraak maken.

Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert.

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?