Investeerders, zij genieten jouw zorgplicht!…

shutterstock_309382262 Investeerders, heb je de juiste al binnen gehaald of sta je op het punt om dit te doen. Iemand die gelooft in jou en jouw project, en die een risico neemt door te investeren in iets waar hij of zij verder weinig grip op heeft!

Of misschien wel niet het fijne van weet.

Je investeerder behandelt jou daarom bij voorbaat al op een bepaalde manier, vertrouwen is de basis, maar hoe behandel jij jouw investeerder?

Ken jij je zorgplicht?

 

Hoe zou jij behandelt willen worden?…

 

Geld is een koudbloedig onderwerp dat is algemeen bekend. Investeerders willen echter liever niet op die wijze (koudbloedig) behandelt worden. En hoewel het veelal een zakelijke relatie betreft, kent deze relatie in tegenstelling tot veel andere, een zorg van de minder solide partij.
Een verantwoordelijkheid van elke Ondernemer die ooit een investeerder aan boord haalt.

Wat er precies onder deze verantwoordelijkheid wordt verstaan komt eenvoudigweg neer op het verstrekken van tijdige,- eerlijke,- en complete informatie. Niks is meer vervelend voor een investeerder dan (financieel) verrast te worden. Ja zelfs , als het positief is. Het achterhouden van informatie is dan ook het fundament voor een vroegtijdige breuk!

En dan gaat het niet alleen maar over listen, zoals het verbloemen van een fee aanpassing. Het kan ook, voor een Ondernemer althans “ongemerkt” gaan. Het is niet leuk als je ergens in investeert, en je leest in de krant dat er een vergunning is aangevraagd voor een uitbreiding van de productielocatie! Dit terwijl er op de laatste vergadering niks over is gezegd!

Het maakt daarbij in feite niet uit op welke schaal je onderneemt.
Ook al ben je niet gewend aan die officiële procedures die bijvoorbeeld een beursgenoteerde onderneming wel moet volgen, je onderneemt op dat moment niet langer alleen.

Uiteraard gebeuren dit soort “misstappen” veelal onopzettelijk. Het voorbeeld van de vergunningsaanvraag fungeert desondanks als een scherpe reminder. Je denkt misschien dat zoiets jou logischerwijze niet overkomt, maar zo onbegrijpelijk is het niet eens. Zeker voor starters is het wennen!

Overigens niet alle ondernemers die bij een investeerder aan de bel trekken zijn pas net met hun onderneming gestart.
Gevestigde ondernemers die al jaren gewend zijn om alleen te werken (met of zonder medewerkers) hebben door de jaren heen vaak een vaste aanpak ontwikkeld, en daarmee nemen zij beslissingen die niet altijd met de investeerder worden besproken – zelfs als het logisch lijkt deze beslissingen te delen!

Het gaat daarbij simpelweg om gewoonten.

Albert en Joop de fusie

De juiste investeerder? Zorg dan ook voor een juiste samenwerking!…

 

Hopelijk zul je merken hoe waardevol het kan zijn om (grote) besluiten over je onderneming überhaupt te kunnen delen. Zie het als een pre! Het is van belang dat je investeerder stilstaat bij dat feit, en begrijpt dat jij jarenlang alleen hebt geopereerd.

Ja, jij bent op dat moment degene die de investeerder nodig heeft en niet andersom. Echter betekent dat nog niet dat hij of zij reden heeft om over dergelijke misverstanden veel ophef te maken.Juist omdat jij al die tijd alleen hebt gewerkt is het daarom belangrijk om regelmatig contact te houden en overleg te plegen met je investeerder.

Een goede richtlijn is zo ongeveer tweewekelijks of maandelijks, Houd er rekening mee dat crisistijden aanleiding zijn om elke dag te bellen. Zorg vanaf het begin al voor gelijkstelling met de behoeften van de investeerder – hoeveel behoefte heeft hij of zij aan informatie?

 

Wees alert!…

 

De ogenschijnlijk “juiste” investeerder kan ook door de mand vallen. Een voorbeeld bij uitstek is het brengen van minder goed nieuws. Als een investeerder in staat is om jouw onderneming te financieren, dan behoort hij of zij bekwaam genoeg te zijn om nieuws van negatieve aard op te vangen.

Sterker nog, dit behoort tot het dagelijks werk van een investeerder. Zij (behoren te) weten dat MKB’ers vaker bloot staan de gevaren in de markt, dan bijvoorbeeld een beursgenoteerde onderneming. (Echter, na diverse schandalen kunnen voormalige beurslievelingen ook verrassen – Volkswagen is niet de eerste die met een schandaal naar buiten is gekomen!)

Wellicht zijn jou zelf een aantal pijnlijke dingen overkomen, en wat je ook verknoeid of verspild hebt, wat voor schade je ook hebt opgelopen – door faillissement van een klant of zelf te laat ingrijpen – leg het vanaf heden op tafel wanneer je met de investeerders spreekt.

Dat je investeerder met jou begaan is betekent namelijk zeker niet dat hij of zij niet zou willen weten hoe het tot stand is gekomen. Wat in de keuze voor de juiste investeerder doorslaggevend is, is dat hij of zij zoiets kan zien als een leerpunt; niet als een eeuwigdurende herinnering.

Nee, de juiste investeerder zal jou voor deze eerlijkheid juist waarderen. Er zijn immers zat Ondernemers die op hoop van zegen maar mooi weer spelen. Totdat op een dag meneer of mevrouw de investeerder erachter komt…

 

Zorg dragen, zo doe je dat dus!…

 

Je hoeft je investeerder niet dagelijks te belagen met e-mails, evenmin behoort het bestellen van toiletrollen op te duiken als een agendapunt op de eerst volgende A.v.A. vergadering.
Duidelijk is wel het belang van openheid en de transparante boodschappen. 

Vraag je jezelf af of bepaalde informatie in het belang is van de investeerder?

Zo ja, vraag het hem of haar dan gewoon.

Als het voor hen niet van waarde is op dat moment, zul je dat ook snel genoeg horen.

Meer weten over de samenwerking met investeerder?
Kom dan dinsdagavond 16 februari 2016 naar dit seminar.

Ik wens je een goede samenwerking met je investeerder.

Succes vandaag en in de nieuwe week.

Rosa Bosma

Rosa Bosma is gastblogger van Ondernemer + Praktijk.
Daarnaast is zij Virtual Assistent voor enkele bedrijven.

 

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?