Ook ik kreeg regelmatig die boodschap mee! Twintig jaar geleden was dat een enorm probleem voor mij, altijd in voor iets nieuws en geen gebrek aan energie.
(Wellicht was het soms beter geweest als mijn energieniveau wat lager had gelegen)
Wie ben je, waar sta je voor en waarvoor kan ik jou bellen? Dat is het motto anno 2014!
Zeker in een tijd waarin meer en meer mannen en vrouwen (gaan) kiezen voor de één of andere vorm van zelfstandig Ondernemerschap, is het maken van een keuze van wie je bent, belangrijk(er) geworden, meer dan ooit!
Maar het geldt net zo goed voor bestaande bedrijven waar ook velen dagelijks nog met dit onderwerp worstelen. Ze zijn wel actief in een bepaalde sector, maar binnen die sector wordt onvoldoende aangegeven, waar werkelijk de kennis en ervaring ligt.
Met de groei van het begrip Personal Branding (PB), waarbij elke wereldbewoner eigenlijk wordt aanbevolen om zichzelf als merk te ontwikkelen, wordt deze roep ook steeds luider!
(Overigens kan ik iedereen een sessie PB van harte aanbevelen, het is een goede manier om jezelf te leren kennen en rust te vinden in die rollen waarvan je al dacht dat je daarin goed was. Ik vond het dan ook een soort van bevestiging! Mijn sessie heb ik gedaan bij Saskia Postma, overigens heb ik nog een aantal sessies bij haar staan, de werkelijkheid heeft me ingehaald. In bijgaande link vindt je haar gegevens. (Hiervoor ontvang ik overigens geen vergoeding, maar mijn ervaringen waren goed!)
Waarom lukt het dan (toch) niet?
Toch lukt het velen van ons niet om die keuze te maken, whatever that may be.
Keuzes die er uiteindelijk tot moeten leiden, dat je lekker in je vel zit, plezier hebt in je werk, voldoende uitdagingen hebt of ergens voldoening in vind.
Maar wat te denken als die keuze ons veel sneller bij de juiste klanten zou brengen, dat zou fijn zijn!
Wanneer we in een groep zitten waarbij dit onderwerp besproken wordt, of direct in een 1 op 1 gesprek met een vertrouweling, dan zijn we het allemaal er over eens dat die keuze gemaakt moet worden, maar we draaien ons om en ver volgen onze(oude) weg.
Speelt angst hier een rol?
Is het de angst om iets te verliezen?
Is het de angst dat de mogelijkheid bestaat dat een deel van de bestaande omzet mogelijk elders wordt neergelegd?
Maar dan is mijn vraag aan jou, wat is er erg aan om iets te verliezen, waarvan we (toch al) niet gelukkig werden, niet goed in waren of als een berg tegenop zagen? Help me, ik zie het even niet, dat is toch juist een verlossing?
Of wanneer we bepaalde omzet kwijtraken waarop we nauwelijks iets verdienen of omzet die ons heel veel aandacht kost en behoorlijke risico’s met zich mee brengt, moeten we daar dan rouwig om zijn?
(Uit ervaring weet ik dat omzetverlies op sommige plekken een rendementsverbetering opleverde en minder benodigd kapitaal!) Wat heb jij liever?
Is het de onzekerheid die komt opdagen?
Maar welke zekerheid heb je nu dan. Ik durf te stellen dat iets waarvan je niet gelukkig wordt, niet goed in bent of als een berg tegenop ziet een veel grotere onzekerheid in zich bergt!
De mogelijkheid bestaat dat wanneer je ergens (voor) werkt, deze activiteit van je wordt weggehaald omdat anderen vinden dat het niet bij jou hoort. Anderen zien het vaak beter, beter nog dan jij, waarvoor je geknipt bent dan dat jij zelf doet! Juist daardoor leef je in een veel grotere onzekerheid nu, waarvan jij (veelal onterecht) denkt dat het een zekerheid is.
Ik kan het me (financieel) niet veroorloven! (Een veel al gehoorde opmerking van reeds actieve Ondernemers)
Dat denk je wellicht. Maar wanneer anderen weten dat jij die klus klaart of precies biedt wat zij zoeken, dan zou je misschien wel eens meer werk kunnen krijgen dan dat je nu hebt als werknemer en/of Ondernemer. Dus hoezo zou dit financieel slechter moeten uitpakken? Optie 2 zou financieel wel eens een groter risico kunnen zijn!
En als je als bedrijf het je niet kunt veroorloven dat bepaalde omzet, waar je trouwens weinig tot niks aan verdiend kwijtraakt, zit je dan niet veel te hoog met je vaste kosten?
Ik heb er geen zin in om een keuze te maken!
Dat kan, daar kan ik niks tegenin brengen. Sommige mensen willen overal bij betrokken zijn!
Vaak denken deze mensen dat ze daardoor een belangrijke rol vervullen, nou niets is minder waar, er wordt meer gesproken over een specialist dan een generalist
Zoals de Amerikanen zeggen en dat geldt ook voor deze mensen; You can drag a horse to water, but you can’t make it drink, is een waarheid als een koe!
Ik hoop voor jou en ik gun je dat je die keuze wel maakt. Het leven is te kort om het niet jouw leven te laten zijn of die dingen (moeten) te doen die je eigenlijk niet leuk vind of weinig opleveren.
Schakel anderen in (PB coaches, zeker voor ZZP’ers) om je te helpen met die keuzes!
(Nogmaals, om onze onafhankelijkheid te bewaren ontvangen wij, en willen wij voor deze aanbeveling ook geen commissie ontvangen! We hopen enkel dat jij er je voordeel mee doet)
Begin deze nieuwe week nu eens goed door je eigen profiel weer scherp te krijgen, laat zien wie je bent, waarvoor klanten jou moeten bellen en schep duidelijkheid!
Na deze blog ben jij toch niet langer bang voor die keuze?
Veel succes deze week!
Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.
Daarnaast begeleidt hij Ondernemers, zowel starters, groeiers als ook gevestigde Ondernemers in het maken van “de juiste” , niet alledaagse keuzes die bepalend zijn voor de richting, de continuïteit en het succes van de Ondernemer en zijn Onderneming.
P.S. Loop jij ook al een tijd rond met vraag waarop een antwoord moet komen, maar dat wil maar niet lukken, laten we dan vrijblijvend eens een afspraak maken.
Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert