Kamp, jij als minister, weet je nu niet beter?…

Hennis van der Most Gerard, ik snap er helemaal niks meer van!

Kamp maant banken tot meer mkb-kredieten, dat staat voorop de krant!
Maar dat zegt de politiek al 4 jaar en ze doen het niet!

Jij zegt Kamp, weet je nu niet beter?
Wat moet ik nu als Ondernemer met al dit alles?

Niks, gewoon niks! De oplossing staat aan het eind!

 

Den Haag worstelt met zichzelf!….

 

Over de crisis begin ik niet weer. Dat is straks met de zomer 8 jaar geleden dat die uitbrak en we kennen allemaal de gevolgen. Ook hebben we leren kennismaken met de regels die zijn voortgekomen uit diezelfde financiële crisis.
Je hebt vast wel eens gehoord van Basel I, II, of III.

In één van die Basel afspraken zijn een aantal afspraken gemaakt en daar komen de volgende belangrijkste maatregelen uit voort.

De belangrijkste maatregelen zijn:

  • Strengere kapitaaleisen voor banken. Banken moeten meer kapitaal aanhouden én het kapitaal dat wordt aangehouden, moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om te verzekeren dat het solide is.
  • Van alle banken wordt geëist dat ze een buffer (meer kapitaal) aanhouden om onvoorziene problemen op te kunnen vangen: ze moeten genoeg liquide middelen aanhouden om ook in tijden van crisis dertig dagen lang aan alle betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Lidstaten mogen van systeembanken eisen dat ze hogere buffers aanhouden.
  • Alle Europese en wereldwijde systeembanken moeten aan de Commissie doorgeven hoeveel belasting ze hebben betaald, hoeveel subsidie ze hebben ontvangen en hoeveel winst er is gemaakt. Na 2015 moeten die cijfers openbaar worden gemaakt.
  • De hoogte van de bonussen van bankiers wordt gemaximeerd; in principe zou de bonus niet meer dan één jaarsalaris mogen zijn, of als de aandeelhouders daar voor stemmen, twee jaarsalarissen.

Lidstaten mogen zelf nog strengere regels opleggen.

shutterstock_133805588

 

 

 

 

 

 

 

 

Het beste jongetje van de klas!…

Nederlandse banken zullen de komende jaren hun kapitaalpositie verder moeten verbeteren om ook in de toekomst aan alle eisen te kunnen voldoen.

Wanneer Bazel III namelijk volledig (on-gefaseerd) zou zijn ingevoerd op 31 december 2013, dan hadden de Nederlandse banken nog zo’n € 4 miljard aan aanvullend kernkapitaal nodig en zo’n € 20 miljard aan overige kapitaalvormen, zoals hybride instrumenten.

In internationaal perspectief doen Nederlandse banken het overigens relatief goed. De Totaal Kapitaalratio van Europese banken, onder de meest strenge variant, is gemiddeld 12,1%, tegen de hierboven genoemde 14,1% voor Nederlandse banken.

Ook de gemiddelde Nederlandse CET1 ratio is met 11,8% hoger dan het Europees gemiddelde van 10,1%.

Kapitaalbehoefte

[Bron: De Nederlandse Bank]

Nederland; dominees en kooplieden!…

Je hebt vast wel eens de uitspraak gehoord, Nederland, een land van dominees en kooplieden.
De koopman wijst op de voordelen van de markt. De dominee, hier niet een term ter aanduiding van een predikant maar van een moralist, roept de mensen op tot deugdzaamheid.

Deugdzaamheid kan worden gelezen als: “ijver, zelfdiscipline, spaarzaamheid, zonder welk een goed leven onmogelijk is”.
(Andreas Kinneging schreef hierover)

Echter, de rol van de dominee zorgt ervoor, in this man’s opinion, dat Nederland zichzelf, vaker dan eens in een zeer moeilijk pakket brengt, die er voor kunnen zorgen dat delen in de economie daarvan schade ondervinden.

Natuurlijk konden we niet verder op de wijze waarop banken hun balans hadden opgebouwd, dat kun je een Ondernemer ook wel uitleggen, maar neem dan wat meer tijd! Maar de dominee gaat voorop.

Net zoals Mark Rutte veel te vroeg schreeuwde, we zullen de daders van de MH-17 vinden en berechten, wetende dat Rusland daarin een rol speelde en dat dit politiek heel moeilijk gaat worden. Net zoals Wouter Bos, tezamen met de Nederlandse Bank in 2008 de ABN te vroeg nationaliseerde en teveel betaalde.

Zo is Nederland, in mijn mening te hard van stapel gelopen met het vaststellen van de (extra) eisen, die men hier in Nederland aan de banken ging stellen.

Alle besluiten, en nogmaals het is mijn mening, hebben er toe geleid dat het systeem op slot ging en elk herstel van de economie heeft verzwakt.
Geen van alle betrokkenen had ook maar enig idee, inclusief de Nederlandse Bank, welke gevolgen dit ging hebben.

Ook hadden ze geen idee, hoe groot de rol van de banken in de economie was, zeker in een land als Nederland, waar je alleen om fiscale redenen al een lening aanging!

shutterstock_88836535

 

Wat nu?…

 

Met het starten van allerlei fondsen, nieuwe (groei) initiatieven en wat meer, probeert de overheid de schade te beperken die zij tot nu toe zelf heeft aangericht. Echter ons land is een land waar zuigelingen werden groot gebracht met de bank. Dit in tegenstelling tot “the old USA”, hoewel die ook aardig op weg zijn, zodat de keuze van een Ondernemer, voor een alternatieve vorm van financiering een moeilijke is.

Amerikanen zijn veel meer groot geworden in de wereld van het aandeelhouders, ” shareholders” denken en hebben al vroeg geleerd, liever 10% van veel, dan 100% van weinig. Veel Ondernemers in Nederland vinden dat nog steeds moeilijk en dat beperkt direct de groei van een onderneming en daarmee de financiering van diezelfde onderneming, doordat de bank niet meer wil, wat zij ooit deed!

 

Hoe nu verder?…

Veel zal er niet veranderen. Kamp blijft banken manen, maar die bewegen weinig tot niet. Waar een opening ligt is in het zogenaamde stapelen van financieringen. Daarbij doet de bank een deel en de Ondernemer zorgt ervoor dat hij of zij het resterende deel aanlevert.

Dit proces, behoudens een enorme groeispurt van de economie, die ik 1-2-3 nog niet zie, zal de komende jaren het beeld blijven. Net zolang totdat veel (jonge) Ondernemers gewend zullen zijn aan allerlei alternatieve vormen van financieringen en de (nieuwe) rol van de banken, die er mogelijk 1 is van een regisseur, als “deze tankers” dat lukt, duidelijk is!

Tenslotte voeren zij een interne strijd met zichzelf (te hoge kosten) en met de nieuwe regels!

 

En den Haag, de Bank, of die Ondernemer?…

 

Den Haag, minister Kamp, zij maken zich op voor de volgende verkiezingen in 2017, want dat is waar politici een groot gedeelte van hun tijd aan wijden, zorgen dat je herkozen wordt!

De Bank, de Bank vindt het allemaal wel prima zo, hoewel geen enkele bankier dat ooit hardop tegen u /jou zal zeggen.
Met alle bankvoorschriften en eisen die er nu gelden, hebben zij een excuus om veel partijen de deur te wijzen!

Uiteraard willen zij wel graag al uw andere zaken behartigen, zoals al uw (internationale) transacties, en wat meer. Daarom sponsoren zij bijvoorbeeld de Crowdfunding day 2015, en werpen zich op in de rol van een regisseur om uw financiering rond te maken, want met het deel dat zij dan doen, houden zij u in ieder geval binnen!

Daarnaast, ze lenen geld van de ECB ‘for next to nothing’, halen spaargeld binnen op dezelfde condities en verstrekken onder meer langlopende hypotheken en deelleningen tegen voor hun altijd nog aantrekkelijke tarieven. Wie doet je wat?
Gezien wat de bijdrage van de hypotheken op het totaal resultaat bij de banken is?

Waarom zou je als bank je überhaupt nog risico vollere leningen uitzetten, je zou wel gek zijn!
Maatschappelijk belang zeg je? Nou mijn maatschappelijk belang is net zo groot als ik netjes op de centen pas van al die mensen die geen Ondernemer worden zullen ze tegen u zeggen. Bedankt voor de uitnodiging.

En die Ondernemer, U, jij? Ik zou zeggen, leer leven met de nieuwe situatie!

Maak het hebben van voldoende liquide middelen tot een top-prioriteit!

Onder meer door alle vormen van alternatieve financieringen te leren kennen, leer investeerders kennen, zodat liquiditeitstekorten niet je leven gaan beheersen en alles wat je hebt opgebouwd in gevaar kan brengen!

Weten wat jouw mogelijkheden zijn, neem vrijblijvend contact op om te zien wat past bij jou en jouw onderneming!

Succes vandaag en de komende week.

Gerard Hofmeijer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?