Moeders, dochters, zetten bedrijfsovernames de relatie onder druk?

moeder dochter1 Wederom, voor de 2e x deze week zette een artikel in de lokale krant (Tubantia) mij aan tot het schrijven van een artikel voor deze site. Ik heb de krant eigenlijk nooit zo gezien als een bron van inspiratie, maar het is nooit te laat om nieuwe initiatieven op te pakken, toch?
De kunst, maar dat zullen jullie begrijpen is het vinden van de juiste opening, die prikkelt en uitnodigt om te lezen, maar aan de andere kant ook iets weergeeft van het onderwerp!

Wat is er met die moeders en dochters Gerard?

(Even een korte inleiding)
Voor velen van jullie is het niet onbekend dat in het bedrijfsleven synoniemen worden gebruikt voor de verhoudingen tussen de verschillende vennootschappen binnen een groep of als werkmaatschappijen. (binnen deze maatschappijen,ook wel vennootschappen of BV’s genoemd, worden de daadwerkelijke werkzaamheden uitgevoerd)
Deze werkmaatschappijen hangen veelal onder de holdingvennootschap, zeg maar de hoogste vennootschap, ook wel genoemd de moedervennootschap, waarvan (vaak) de directeur en eigenaar (een natuurlijk persoon) de bestuurder is.
De onderliggende vennootschappen worden meestal bestuurd door de moedervennootschap en worden daarmee dan automatisch de dochtersvennootschappen.
(Ik ga hier, om het niet te gecompliceerd te maken niet verder in op wat voor soort van constructies er allemaal mogelijk zijn, want daar is artikel niet voor bedoeld.)
Maar op deze wijze kwam ik aan de titel van dit artikel.

Volvo dealer Volvo-dealers in de problemen, was de aanleiding van het schrijven van dit artikel

Tubantia schrijft: Het moederbedrijf van de Twentse Volvo-dealers in Enschede, Hengelo en Almelo verkeert in financiële problemen. Koops Furness in Zwolle kreeg van de rechtbank uitstel van betaling.

Koops Furness telt in totaal zeventig vestigingen in Nederland, met ruim duizend werknemers. Het verkoopt verschillende merken, waaronder Daf (trucks), Volvo (personen en trucks), Kia en Nissan. Ook Fivan Auto in Almelo (Fiat, Alfa en Mitsubishi) is een dochterbedrijf van Koops Furness. Eerder dit jaar ging de grote dealerholding Pouw al failliet.
Hiermee komen we dan ook meteen aan bij de titel van dit online-artikel:

Moeders en dochters, en waarom bedrijfsovernames de relatie onder druk zetten?

Beiden, zowel Koops Furness als ook Pouw zijn de afgelopen jaren groot geworden door acquisitie van allerlei vestigingen in de regio om maar de gewenste schaalgrootte te krijgen. In goede tijden wanneer de economie groeit en bloeit en leasewagens niet zijn aan te slepen, worden de bestuurders van deze moedervennootschappen vaak gezien als heersers in hun markt en in hun branche. Bij een aantal van soortgelijke kopers (overigens ook in andere branches) ontstaan vaak waanideeën over hoe ze dan heel autorijdend Nederland over een aantal jaren tot hun klant mogen rekenen.
Wanneer dan een aantal van deze partijen ook nog eens de financiële support van een investeringsmaatschappij (H2 Equity Partners verstrekte Pouw geld om o.a. acquisities te doen) krijgen, is het hek helemaal van de dam!

Het bedrijf Pouw heb ik daarbij wat meer nauwlettender gevolgd en wat mij verbaasde, totdat het misging, dat zelfs Pouw kocht in een neergaande markt, die ontstond na de crisis in de zomer van 2008.
Ja maar Gerard, de bedrijven werden vanaf dat moment alleen maar goedkoper en stel dat iemand anders ze dan van de markt haalt, dan heb je niks!
Dat kan wel kloppen, maar wie zegt mij dat die markt niet verder onderuit gaat? Wat ze in ieder geval ook konden zien was dat de automarkt jaar op jaar achteruit ging. Vandaag of gisteren las ik ergens dat we nu (al) op de nieuwe dieptepunten zitten met de autoverkopen.
Wat heel menselijk is, wat hier gebeurde en wat ook elke keer weer gebeurd in hoogtijdagen van de economie en op aandelenmarkten, het geld brandde de heren in de broek en zij waren emotioneel niet in staat om op die zak met geld te blijven zitten!
Niet dat ze nu al zouden moeten kopen, augustus 2014, maar ze hadden nu al stukken minder betaald dan in 2009, 2010,2011,2012 en 2013.

TIP van mij aan jou, wanneer je werkelijk iets goedkoop in handen wilt hebben, een bedrijf, een auto, een aandeel or what have you, dan moet je het kopen als niemand het meer wil kopen, nee wanneer zelfs mensen er niks meer van willen horen, bijvoorbeeld die aandelenmarkten! (2009 was zo’n moment!)

Maar leuk dat stukje handelswijsheid Gerard, maar wat moet ik hiermee voor mijn bedrijf, ik ben geen Pouw, geen Koops-Furness, laat staan…..
Nee dat kan wel zijn, maar er kan zo maar een keer een Pouw of een Koops-Furness (ook in een kleiner formaat) voor jouw deur staan die interesse heeft om jouw bedrijf over te nemen, dan wel een meerderheidsbelang te kopen en wat doe je dan?

Als ze het bedrijf direct volledig overnemen, cash betalen dan is er geen vuiltje aan de lucht en is het na de overname en betaling hun ding! Maar stel dat ze een meerderheid nemen, jou voor een deel cash betalen, maar de rest via een earn-out (een vergoeding die nog verdiend moet worden en / of in delen aan jouw wordt verstrekt! Wanneer je dan deze koper onvoldoende kent, of nog slechter zijn financiële positie, dan kun je, ik zeg niet dat het gaat gebeuren, maar dan kun je in een situatie terechtkomen dat jij dat laatste deel nooit ziet binnenkomen.
moeder dochter2 En daarmee komt dan de verhouding tussen moeder en dochter behoorlijk onder druk te staan!

Maar ook een verkeerd besluit van de moeder, een misser in de marketing en of verkoop, of een (technische) fout waarop jij als dochter geen grip hebt,  kan er voor zorgen dat de verhouding behoorlijk verstoort raakt, geplande omzet niet binnenkomt en een eerst zo enthousiast aangekondigde overname met allerlei nieuwe kansen, verandert in een drama!

Om dit alles te voorkomen kun je het beste laten bijstaan door een goede adviseur, een intermediair (nee, dat zijn wij niet) die geen belang heeft bij het enkel tot stand komen van de deal.
Deze man of vrouw zou daarmee  partijdig kunnen worden, maar dan vaak voor andere zijde!
Partijdigheid voor jou is geen probleem, dat moet ook, maar dan niet voor de andere kant!
(Iemand die jouw adviseert, moet geen belang hebben bij de overname, ja dan maar betalen op basis van uren)
Neem ook zelf hier je verantwoording en laat je niet van de wijs brengen door grote namen met lijsten van aankopen die zijn gedaan, dat is geen garantie dat het allemaal soepel verloopt bij jou!

Zit je op dit moment in een fase dat er interesse is voor je bedrijf en/of zoek je een goede adviseur, wij brengen je graag in contact met de juiste adviseurs/ intermediairs die wij al jarenlang kennen en die wij je ook graag aanbevelen!

(Zoals vaker gezegd, voor aanbevelingen van welke aard dan ook,  ontvangen wij geen commissie!)

Succes vandaag!

1101

Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,
Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.

Daarnaast begeleidt hij Ondernemers, zowel starters, groeiers als ook gevestigde Ondernemers in het maken van “de juiste” , niet alledaagse keuzes die bepalend zijn voor de richting, de continuïteit en het succes van de Ondernemer en zijn Onderneming.

P.S. Loop jij ook al een tijd rond met vraag waarop een antwoord moet komen, maar dat wil maar niet lukken, laten we dan vrijblijvend eens een afspraak maken.

Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?