Waarom zou je überhaupt leveren?

Eigendomsvoorbehoud(10) Zojuist zat ik een blog te lezen van een collega blogger, Frits Roffel, Risicoadvies.

Eigendomsvoorbehoud, machtig wapen of niet? Wat is eigendomsvoorbehoud?
Eigendomsvoorbehoud houdt in, dat zaken wel geleverd worden, maar pas eigendom worden als aan de aanvullende voorwaarde is voldaan, lees, wanneer alles betaald is. 

Ook kan een eigendomsvoorbehoud gevraagd worden, wanneer de opdrachtgever zelf de materialen inkoopt en de werkzaamheden door een derde laat uitvoeren. De materialen blijven daarbij dan eigendom van de opdrachtgever.

Frits schrijft in zijn blog; Met het onderuitgaan van veel bedrijven in 2011,2012 en 2013, is meerdere malen gebleken dat het eigendomsvoorbehoud niet de gewenste oplossing bood en veel van de mensen die daar op vertrouwden, bedrogen uitkwamen.

Zelf hebben wij door de jaren heen ook enkele malen een eigendomsvoorbehoud afgegeven. Eenmaal toen wij kort daarvoor een doorstart hadden gedaan van een aangekochte failliete onderneming. De opdrachtgever wilde in deze spannende situatie er zeker van zijn, dat zijn spullen ook zijn spullen bleven, begrijpelijk.
Een andere keer die ik mij kan herinneren is dat de opdrachtgever zelf de materialen had ingekocht en daarbij de werkzaamheden door ons aan die materialen wilde laten uitvoeren.
Hier hadden we te maken met een opdrachtgever die zelf geen beste betaler was en blijkbaar bang was dat wij zijn materialen zouden achterhouden tot de laatste betaling. Van hem krijg ik overigens nog € 11K.
Waarom dan toch bij ons die werkzaamheden laten uitvoeren, dit kwam door de specialistische kennis die wij in huis hadden.

Maar terug naar de vraag, als blijkt uit het onderzoek van Frits Roffel dat veel partijen bedrogen uitkwamen, waarom zou je dan überhaupt leveren?

Over het algemeen durf ik te stellen, dat wanneer er gevraagd wordt om een eigendomsvoorbehoud, je dan al vaak niet meer praat over een normale situatie! Of het is de opdrachtnemer bekend dat de opdrachtgever niet de beste betaler is, of een late betaler. Of het is de opdrachtgever bekend dat de financiële situatie van de opdrachtnemer niet denderend is.
Of zoals in onze laatste geval, de opdrachtgever is bang dat de opdrachtnemer het recht in eigen hand neemt en de spullen niet eerder, – of helemaal teruggeeft nadat alles betaald is. Niet geheel toevallig komen dit soort constructies ook vaak voor in sectoren die in ieder geval al niet uitblinken als de beste betalers of waar gewoon een loopje wordt genomen met de betalingsmoraal, meer zeg ik niet!

Wel zeg ik, waarom zou je überhaupt leveren als het al moet gebeuren onder die condities? Waarom het gevaar opzoeken, als je het al niet vertrouwt. Ik weet dat veel MKB bedrijven zich momenteel geen (grote) tegenslagen kunnen veroorloven, zeker niet wanneer een complete partij, wat het dan ook mag zijn, niet terugkomt.
Wat zeg je, dan mis je omzet, dat kan, jij alleen kunt in schatten wat groter is, de leegstand in je bedrijf of het verlies van jouw eigendommen, waarbij je in het ergste geval, deze voor de 2e keer moet aankopen.

Wat dan, als het mis gaat? Vertrouwen op de curator, dat zou ik maar niet doen Ten eerste doen deze heren en dames de eerste tijd niks nadat ze zijn aangesteld als curator, niet anders dan de zaak doornemen.
Ten tweede zul je goed moeten kunnen aantonen dat het jouw spullen zijn.
Vaak gaat het hier (al) mis. Ondertussen loopt jouw project aan de andere kant door, waarvoor je de materialen benodigd hebt! Als je niet oppast krijg je aan die kant ook nog een boete.

Al met al dus veel ellende waarvan je, je moet afvragen of je die wilt hebben. Ik denk van niet
Moet het dan toch, kan het niet anders door bijvoorbeeld een bepaald specialisme die een van de beide partijen heeft. Kijk dan of je niet, zolang iets van waarde in onderpand, bij jou, in jouw bedrijf kunt nemen, denk aan een auto, een boot, machines en of ander materiaal.
Enkel courante spullen.
En anders, gewoon niet aan beginnen. De winst van het gemis is kleiner dan het verlies van hetgeen verdwenen is!

Lever jij met een eigendomsvoorbehoud?

Veel succes vandaag
Gerard Hofmeijer

 

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?