Wat bedoelt de overnamekandidaat nu eigenlijk?…

shutterstock_181460087 Als MBI kandidaat (privé persoon die een bedrijf wil overnemen) of als bedrijf dat een ander bedrijf koopt, heb je, als de klik er is, diverse gesprekken met de verkoper van een bedrijf.

Maar wat je hoort, is dat nu ook wat er bedoeld wordt?

Veel van deze gesprekken beginnen toch altijd een beetje aftastend. Uiteraard is het daarbij de kunst, zeker aan de kant van de koper, (die heeft in feite weinig te verliezen), om toch vrij snel in een situatie te komen dat de overnamekandidaat jouw in vertrouwen neemt en zijn kennis en informatie deelt!
(Uiteraard alles na het tekenen van een geheimhoudingsverklaring)

Maar wat bedoelt de Ondernemer nu eigenlijk als hij dit tegen je zegt?…

Een aantal jaren terug hebben een aantal Duitse collega’s van ons, van het bedrijf con | cess, ook werkzaam in het veld van overnames en fusies, een 8 tal uitspraken van verkopende partijen geanalyseerd en deze op schrift gesteld.
Alle credit, voor dit leuke artikel gaat dus naar deze heren, maar ik vond het dusdanig leerzaam, maar ook wel enigszins vermakelijk, dat ik het heb vertaald en in dit blog heb opgesteld.

Hun en onze conclusie; Nu, 7 jaar dat het geleden is dat dit artikel is geschreven, is er bij de verkopers van een bedrijf nog maar weinig veranderd onder de zon!

Als koper van een bedrijf, kun je zeker hiermee je voordeel doen!…

Wat die uitspraken zijn?

1. Ik sta voor alles open;

Bedoeld: Ik heb helemaal geen plan en ook geen concrete voorstelling bij een eventuele overname en ik kan zelfs onder de meest gunstige condities (nog) geen besluit nemen.

2.    Ik hoef niet te verkopen;

Bedoeld: Het water staat me aan de lippen, maar zonder een hoge verkoopopbrengst kan ik niet aan mijn (financiële) verplichtingen blijven voldoen en moet ik mijn levensstandaard danig bijstellen!

3.    Ik heb nog geen tijd gehad om alle informatie te verzamelen en samen te stellen;

Bedoeld: Ik moet nu eigenlijk verkopen, maar ik heb er geen goed gevoel over. M.a.w. wellicht komt er nog een ander,- en vooral een beter bod.

4.    Wij hebben bijzonder jarenlange klantenrelaties;

Bedoeld: Wij zijn eigenlijk met onze klanten mee gegroeid, maar ik heb geen idee hoelang de inkopers en eigenaren nog werkzaam zijn binnen het bedrijf waar wij leverancier zijn.

5.    Het bedrijf biedt nog volop groeimogelijkheden;

Bedoeld: Ik weet dat ik bij een aantal klanten en in een aantal markten veel te weinig omzet weghaal, maar ik zie zelf geen kans om dat op te halen.

6.    De onderneming kent nog aanzienlijke stille reserves;

Bedoeld: Ik heb al een lange tijd niet meer ge (her) ïnvesteerd. Veel machines en toebehoren zijn allang afgeschreven, maar ik kan het er niet uit krijgen.

7.    Het bedrijf heeft de beschikking over voldoende ruimte en capaciteit;

Bedoeld: Wij hadden bij de oprichting van het bedrijf nog flinke groeiplannen, maar wij zijn er niet in geslaagd om die te realiseren. Het pand en alles wat daarbij hoort is gewoon veel te groot.

8.    De marges zijn nog niet echt bijzonder goed, desondanks ligt er een enorm potentieel;

Bedoeld: Het is ons gewoon tegengevallen, wij kunnen de verwachtingen niet waar maken.

Deze opsomming van “excuses” van veel verkopers van een bedrijf dient puur als een voorbeeld en is bij lange nog niet compleet. Uiteraard zijn er aan de zijde van de kopers ook vele “excuses” die worden gehanteerd, vaak met het doel om zich maar zo laat mogelijk te binden of te laten verleiden tot noemen van een bedrag!

De meest gehanteerde is toch wel: Het bod wat ik nu doe is onder voorbehoud van financiering, wat zo veel wil zeggen als: Ik heb het geld zelf niet, dus je zult gewoon geduld moeten hebben als we het eens worden over de verkoopprijs en wellicht mee moeten werken in de financiering van de overname.

Goed luisteren levert hier meer op, dan de slimste te willen zijn!…

Bent u, ben jij voornemens om een bedrijf over te nemen, maar is het de eerste x dat u een dergelijke aankoop doet, laat u dan bijstaan door één van de collega’s in den lande.
De bedragen en de risico’s zijn te groot om dit even op een namiddag te doen.
Zelfs als de bedragen klein, kunnen de risico’s nog groot of zelfs nog groter zijn!

Wilt u over een jaar, een paar jaar u bedrijf verkopen, neemt u dan contact met ons op, om de juiste voorbereidingen te treffen, zodat de opbrengst goed is en de levensstijl kan worden vastgehouden!

1101 Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,
(Met dank aan de collega’s van con|cess)

Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.

Ondernemer + Praktijk kent de volgende specialismen:
+ (Alternatieve) Financiering van de onderneming
+ Voorbereiding bedrijfsopvolging & overnames
+ Begeleiding bijzondere bedrijfssituaties

Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?