5 gevaren in de omgang met (super) succesvolle mensen!

John de Mol In de  gesprekken die ik van tijd tot tijd heb met (aspirant) Ondernemers, worden er vaak al allerlei vergelijkingen gemaakt met (reeds) succesvolle Ondernemers.  Vaak wordt er daarbij enkel naar het huidige succes van de desbetreffende Ondernemer gekeken en minder naar de historie van zo iemand.
En hoewel het goed is om een rolmodel te hebben, iets wat dit platform ook zeker voorstaat, kleeft daaraan ook een gevaar, zo kan ik vanuit mijn eigen ervaring opschrijven.

Wat nou Gerard, we vallen toch niet van ons geloof af? Als er één iemand is die praat over hebben van voorbeeldfiguren,  Mentors and what have you, dan ben jij dat, ik snap het even niet meer!
Ik kan me voorstellen dat je die opmerking plaatst. Toen ik hiermee begon te schrijven had ik ook enige twijfel van, hoe schrijf ik dit nu op? Je wilt een bepaalde waarschuwing doen uitgaan, goed bedoeld, maar wat nu als die waarschuwing, onbedoeld ingaat tegen alles wat je de rest van de week opschrijft!

Toch wil ik een poging, met jullie als lezers wagen.

(Veel) Ondernemers, maar ook andere burgers worden getrokken door het succes van anderen.
We vinden het met z’n allen veel leuker, interessanter om de verhalen van een succesvolle man of vrouw (of een Ondernemer) te horen dan de goed bedoelde waarschuwingen van iemand die zojuist onderuit is gegaan!
Overigens heel begrijpelijk, succes trekt mensen en iedereen wil toch die succesvolle buurman of buurvrouw waarover we op een verjaardag het nodige kunnen vertellen?
Toch schuilen daarin een 5 tal gevaren waarover (bijna) nimmer wordt gesproken, maar die wel heel belangrijk voor je zijn.

Wanneer je deze gevaren in je achterhoofd houdt, kun je desondanks heel veel leren van deze mensen!

1. De fouten worden vergeten!
Succesvolle Ondernemers zijn geneigd om in die momenten dat naar hun ervaringen gevraagd wordt en gezien de tijd die men daar dan voor krijgt, enkel te praten over de successen en minder de verkeerde stappen die men heeft genomen. Ook krijg je (bijna) nimmer te horen of iemand in die beginperiode nu juist behoudend was en op latere leeftijd meer risico’s nam of? Dit is een wereld van verschil. Een flinke tegenslag in de beginperiode van de Onderneming kan de Ondernemer jaren terugwerpen of voorgoed uit the game!

2. De (beginner)risico’s worden niet meer benoemd dan wel veel lager ingeschat!
Doordat de succesvolle Ondernemer op het moment dat hij of zij wordt gevraagd om te komen te spreken, is de omvang van de Onderneming of de deals die men doet van een zodanige omvang dat men niet meer met al het vermogen een nieuw avontuur aanvangt.
Voor veel startende Ondernemers / MBI kandidaten is het toch vaak een kwestie dat een behoorlijk deel van het (gespaarde) vermogen wordt aangewend om te starten. Zo lijkt, en soms is het voor de succesvolle Ondernemer een kleine investering, terwijl het voor de jonge Ondernemer al zijn spaargeld is.

3. De aanwezigheid van de bestaande organisatie wordt onderschat!
Succesvolle Ondernemers hoor je vaak praten over het inzetten van hun adviseur, hun financieel directeur of een controller of ze sturen even een mannetje om de zaken te controleren. Jonge (startende) Ondernemers, die dit alles niet hebben denken dan vaak, zeker omdat de komst van succes toch ook weer niet te lang mag duren, men als Ondernemer wel even al deze rollen vervuld met alle gevolgen van dien.

4. De eigen positie wordt onderschat!
Als Dik Wessels of John  Fentener van Vlissingen zegt, zo gaan we het doen, dan gaat het ook (vaak) zo gebeuren. Als jij zegt zo gaan we het doen, dan zullen heel veel mensen je aankijken en zich afvragen, is dit nu melding dat jij het zelf gaat doen of wordt er van hun iets verwacht. Gezien deze situatie zul jij meer veel dan welke succesvolle Ondernemer dan ook mensen moeten overtuigen om die dingen te doen, die jij graag wilt dat ze doen!

5.Het eigen (financiële) vermogen wordt onderschat!
Met geld maak je geld, dit is een begrip dat al zou oud is als de weg naar Rome en nog steeds een waarheid als een koe. Terwijl jij je misschien de blaren op je tong praat om een project gefinancierd te krijgen, dan wel een uitbreiding van het werkkapitaal, voor wie dit al lukt, zullen weinigen twijfelen aan het komende succes van een nieuw project, van de eerder genoemde miljardairs!
Hun omgeving denkt dat alles wat ze aanraken verandert in goud, ( wij weten dat, dat niet zo is, zij ook trouwens) twijfelen veel anderen daar niet aan en geven het project de zegen!
(Trouwens als het mis gaat, dan is er elders toch nog voldoende vermogen om hier het verlies op te vangen? Dit denk de buitenstaander)

Dan Pena Hoe dat voor mij was, toen met mijn succesvolle Mentor?

Mijn eigen Mentor, een uiterst succesvolle olie – ondernemer (van $800 omzet naar $ 450 miljoen marktkapitalisatie in 8 jaar tijd) waarvan ik veel geleerd heb, heeft mij ook, door zijn voorbeeldgedrag,  zijn aanpak en zijn werkwijze, onbewust en zonder enig kwade bedoelingen aangezet tot het nemen van bovenmatige risico’s!

Je zult snappen dat ik liever, nog sneller dan mijn eigen Mentor, het liefst binnen die genoemde 8 jaar een nog grotere prestatie neerzette.  Aan ambitie geen gebrek!
Overnames waren daarbij een onderdeel van de strategie. Toen echter bleek dat deze overnames van de gewenste bedrijven langer op zich lieten wachten, hebben wij, mijn toenmalige partner en ik, ons laten verleiden om dan toch maar een acquisitie te doen van een niet renderende Onderneming, die we eerst failliet hebben laten gaan!
En hoewel de doorstart en de heropbouw gelukt is, heeft deze Onderneming ons aanzienlijk meer tijd en risico gekost, waarbij we vooral veel kostbare tijd zagen verdampen.
Terugkijkend op die tijd zeg ik, ik heb me teveel laten lijden door het succes van anderen en ik weet uit de gesprekken die ik heb, dat velen van jullie niet anders zijn. Daarmee meende ik dat ik ook die risico’s moest nemen en die tijdsdruk op het project moest zetten ( de koop van een niet renderende Onderneming) waardoor ik uiteindelijk veel tijd verloren ben!

Wat dan wel, Gerard?

Natuurlijk kun je heel veel leren van deze mensen maar let dan wel op het volgende als je deze
mensen als voorbeeld neemt:

– Was er al een Onderneming toen ze starten en hoe oud was deze? (Veel grote namen, zeker hier in
Nederland zijn niet zelf begonnen)
– Was er reeds eigen vermogen opgebouwd?
– Waren het ook echt zakelijk gezien goede inzichten of is er een (grote) gok genomen?
– Was / is de persoon in kwestie altijd al een gokker geweest en wacht hij of zij nog op de eerste
beste tegenslag? (Weinigen blijven daarvan  verschoond)
– Welke sector was de persoon actief, sommige sectoren blijven altijd zorgenkindjes, hoe slim de
Ondernemer ook is?
– Was het een succes in de eigen sector of investeerde men ergens in, wat toevallig goed uitpakte?
– Was het een eenmalig succes of scoorde de Ondernemer daarna nog enkele malen?

Maar bovenal, ga uit van je eigen kracht, je eigen mogelijkheden, je eigen (liquide) middelen en neem geen onnodige risico’s. (Veel) Geld verdienen en veel risico nemen hoeven niet aan elkaar gekoppeld te zijn! (Topic voor een andere blog)

Wil jij liever in contact komen met die mensen, mogelijke Mentoren, die nog heel goed weten hoe het echt was? Neem dan contact met ons op, zodat wij ook voor jou de juiste Mentor selecteren en je goed beslagen ten ijs komt.

Veel succes weer deze week!

1101 Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,
Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.

Daarnaast begeleidt hij Ondernemers, zowel starters, groeiers als ook gevestigde Ondernemers in het maken van “de juiste” , niet alledaagse keuzes die bepalend zijn voor de richting, de continuïteit en het succes van de Ondernemer en zijn Onderneming.

P.S. Loop jij ook al een tijd rond met vraag waarop een antwoord moet komen, maar dat wil maar niet lukken, laten we dan vrijblijvend eens een afspraak maken.

Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?