Veel leidinggevenden hebben het idee dat, wanneer we als directie tezamen met de medewerkers een aantal dagdelen samen gaan zitten, dat dan wel de goede innovatieve ideeën er even uitrollen.
Deze zogenaamde “heidedagen” kunnen een bron van nieuwe ideeën opleveren, maar zijn het wel de beste ideeën voor je organisatie?
Zouden (onze potentiële) klanten niet beter weten, wat zij van ons willen?…
Wat ons al enkele malen is opgevallen als deelnemer aan dit soort sessies, wanneer enkel medewerkers aanschuiven, dat dan de volgende situaties ontstaan:
– A, alle mogelijkheden,- en onmogelijkheden van je bedrijf zijn bekend en mensen worden daardoor toch beïnvloed!
– B, bepaalde veranderingen hebben naar hun idee toch invloed op hun eigen functie of functioneren, waardoor ze niet het achterste van hun tong laten zien, een gemiste kans overigens.
Met dit laatste bedoel ik, welke consequenties heeft het idee voor de persoon die het aandraagt?
Wanneer iemand een idee aandraagt dat, bij wijze van spreken zijn eigen functie overbodig maakt, kun je toch wel spreken van een idee dat behoorlijke beïnvloed wordt.
Nu hoop ik niet dat je zegt, maar zo mag het toch niet zijn!
Kom op, jij en ik weten dat de (bijna alle) mensen niet (gauw) met een dergelijk idee zullen aankomen, no way!
Wanneer je dan de punten A en B legt naast de ideeën van je medewerkers, is de vraag;
Mag jij uit deze hoek dan wel de beste ideeën verwachten?
Komen jouw mensen wel echt uit de box?
In mijn beleving komen de meest kansrijke, die uiteindelijk ook de beste (markt) kans van slagen hebben nog steeds van je eigen (potentiële) klanten!
Tenslotte zijn zij degenen die uiteindelijk jouw product of dienst wel of niet gaan kopen.
We kunnen er dus wel vanuit gaan dat zij over het algemeen met zaken en ideeën aankomen waarmee jij en je bedrijf ook (echt) een stap naar voren kunnen zetten!
Maar hoe zit dat dan, met jouw (potentiële) klanten?…
Vraag is dan, hoe vaak praat jij met je eigen (potentiële) klanten. Nee, dan heb ik het niet over de ontwikkeling van zijn bedrijf, maar waar of in wat ziet hij of zij de kansen voor jouw bedrijf.
Wanneer er ooit wel eens gesproken wordt om zaken door een andere bril te zien, dan is dit wel zo’n moment!
Is dit een rare vraag aan jouw klant, helemaal niet!
Ik zou me juist geëerd voelen wanneer iemand mij zou vragen om eens mee te kijken naar de toekomst van,- en voor zijn of haar bedrijf.
Nodig eens een aantal klanten uit, of ga eens een hapje met hen eten. Geef aan dat je hun visie enorm op prijs stelt en leg hun deze vraag simpelweg voor.
Bel nu vandaag eens niet op of ze de uitgebrachte offerte al hebben bekeken, maar bel je eens op dat je graag eens met hen over de toekomst van jouw bedrijf, je product en of dienst zou willen praten.
Misschien krijg je in dat gesprek ook wel meteen te horen hoe ze tegen je offerte aankijken, of misschien, op de manier waarop jij je business serieus neemt, nemen ze wel een getekende offerte mee!
Wanneer heb jij de laatste keer met jouw klant, over jouw bedrijf gesproken?…
Betekent dat dan, dat je vanaf vandaag je eigen mensen niet meer betrekt bij innovatieve ideeën binnen je bedrijf?
Zeker niet, als je het goed wilt doen, dan praat je met beide kampen, en dat zou ik vooraf ook bekend maken aan mijn medewerkers.
Daarna zou ik de antwoorden van de (potentiële) klanten, naast hun antwoorden leggen, en maak ze deelgenoot van de overeenkomsten of de verschillen!
Veel succes vandaag!
Gerard Hofmeijer