Ouderschapsverlof, hoe zit het ook al weer?

Ouder en kind
Ouderschapsverlof is voor veel mensen met kleine kinderen een uitkomst, en heel soms ook voor een werkgever. Maar vaak is het ook best lastig. In deze blog hoe het ook alweer allemaal zit, fouten die je als werkgever niet wilt maken, handige links en tips voor de praktijk.

Hoe zit het ook alweer? Ouderschapsverlof in 10 zinnen

1. Iedere ouder met kinderen jonger dan 8 jaar heeft voor elk kind dat het verzorgt recht op ouderschapsverlof.
2. Tenzij hij of zij nog geen volledig jaar in dienst is.
3. Het ouderschapsverlof bedraagt maximaal 26 x de normale arbeidsduur per week.
4. Ouderschapsverlof is onbetaald, tenzij er in de CAO of arbeidsovereenkomst anders is afgesproken.
5. Er geldt in 2014 nog een ‘ouderschapsverlofkorting‘, een vergoeding per uur die de werknemer bij de belastingdienst kan aanvragen.
6. De standaardregeling is dat de werknemer een jaar lang de helft van zijn/haar normale werkweek vrij is.
7. Er kunnen ook andere afspraken worden gemaakt maar alleen als jij als werkgever dat ook wil (zie verder voor links met meer info).
8. Er zijn allerlei regels over wanneer het aangevraagd moet worden etc (zie verder voor links met meer info).
9. Voldoet de werknemer aan de voorwaarden en zijn de regels voor het aanvragen gevolgd, dan mag je als werkgever eigenlijk niet weigeren.
10. Weigeren kan alleen op basis van ‘zwaarwegend bedrijfsbelang‘ en een rechter zal niet gauw vinden dat daar sprake van is.

Links met meer info over ouderschapsverlof

1. Belastingdienst over ouderschapsverlofkorting voor de werknemer
In 2014 bedraagt deze €4,29 per uur, maar in 2015 gaat deze vervallen!

2. Korte informatie van de Rijksoverheid

3. Uitgebreide informatie, ook over specifieke situaties (Arbeidsrechter.nl)
Er zijn specifieke situaties in geval van samenloop met ziekte, zwangerschapsverlof bevallingsverlof. Belangrijk is ook de informatie over onvoorziene omstandigheden, aanpassing van de gevraagde arbeidsuren e.d.

3 fouten die je niet wilt maken

1. Iemand ontslaan omdat die persoon ouderschapsverlof op wil nemen. Er geldt een ‘opzegverbod’ als iemand ouderschapverlof heeft aangevraagd. Dat wil niet zeggen dat iemand ontslaan tijdens ouderschapsverlof niet kan. Maar wel dat als het ouderschapsverlof zelf de reden/aanleiding is, er door de rechter of het UWV een streep door het ontslag gaat. Is er een arbeidsconflict met een werknemer die ouderschapsverlof heeft aangevraagd, dan zul je bij een eventueel ontslag daarom extra voorzichtig moeten optreden.

2. Jouw werknemer ouderschapsverlof weigeren zonder goede onderbouwing. In principe heeft de werknemer recht op ouderschapsverlof in de standaardregeling (helft van de week vrij). Een werkgever kan dit weigeren op basis van zwaarwegend bedrijfsbelang. Maar dat moet wel spijkerhard zijn dichtgetimmerd. Wat zeer waarschijnlijk niet als zwaarwegend wordt gezien als dit getoetst wordt door een rechter: geen goede vervanging beschikbaar of deze is te duur, bepaalde werkzaamheden komen stil te liggen of er zijn afspraken over de minimale werkduur per week en met het ouderschapsverlof gaat de werknemer daaronder. Het moet echt zo zijn dat de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt. Dat maak je niet snel hard… Immers, niemand is onmisbaar als het echt moet. Intussen heb je vaak flinke schade opgelopen in de arbeidsrelatie met de werknemer.

3. Het inhouden van het ouderschapsverlof op het tegoed van vakantiedagen van de werknemer. Ouderschapsverlof is een wettelijk recht en gaat niet ten koste van een ander wettelijk recht, namelijk de opgebouwde vakantiedagen. Wel is het zo dat er over de uren waarop de werknemer ouderschapsverlof heeft geen nieuw vakantiedagentegoed wordt opgebouwd.

5 Tips voor de praktijk

1. Als werkgever heb je wel invloed op het spreiden van de vrije uren over de week, dus op welke dagen het verlof wordt opgenomen. Die kan je zelfs eenzijdig weigeren tot 4 weken voor het verlof ingaat. Ook kan je aangeven dat bepaalde dagen geen verlofdag kunnen zijn i.v.m. onderbezetting. Natuurlijk is het altijd verstandig niet te gauw in de ‘eenzijdig’ modus te schieten. De arbeidsrelatie loopt immers nog gewoon door, dus iedereen heeft er belang bij als de onderlinge verstandhouding goed blijft. Zorg dus voor een gesprek van goede kwaliteit als jullie samen afspraken maken.

2. Bepaal voor jezelf of je het kan om je bezwaren in te slikken. Want als je ze uit zal de werknemer er waarschijnlijk erg van balen… Is het een werknemer die er altijd voor je is en met wie je een goede verstandhouding hebt dan lukt het je waarschijnlijk beter om nu even niet te denken aan hoe lastig het is voor de organisatie. Help je deze werknemer met jonge kinderen, dan oogst je loyaliteit voor de lange termijn (en op korte termijn wellicht een fittere medewerker). Dit ‘inhouden van je bezwaren’ zal je lastiger vinden als je minder positief staat ten aanzien van de werknemer. Check dan bij jezelf of dat gegeven mogelijk een groter probleem is (en dus meer de moeite waard om energie in te steken) dan de verlofsituatie.

3. Over de uren ouderschapsverlof bouwt de werknemer geen pensioen op en hoeft de werkgever geen pensioenpremie te betalen. Maar in veel pensioenregelingen is het mogelijk dat de werknemer dit zelf alsnog betaalt zodat de pensioenopbouw volledig doorloopt tijdens het verlof. Informatie hierover is te vinden in de pensioenregeling. Als je daar je werknemer op wijst bewijs je hem of haar een dienst.

4. Leg afspraken over ouderschapsverlof altijd schriftelijk vast. Helaas kom ik nog wel eens tegen dat dat niet gebeurt en dat achteraf (onnodig) gedoe ontstaat. Vooral de duur en de manier van opnemen moeten heel helder worden beschreven. Zorg voor een handtekening van beiden of dat dit per e-mail over en weer is bevestigd.

5. Komt het je wel goed uit als wat werknemers minder werken omdat er tijdelijk minder werk is, dan kan ouderschapsverlof voor werkgever èn werknemer een goede oplossing zijn. Wees wel voorzichtig dat je een werknemer niet onder druk zet! Het is uiteindelijk volledig aan de werknemer of hij of zij ouderschapsverlof op wil nemen.

Succes!

Cora Hagen

posted by: Cora Hagen, Simpel HR,
Cora Hagen is een gastblogger voor Ondernemer + Praktijk en schrijft elke 14 dagen bruikbare tips voor die Ondernemer die op de juiste wijze wil omgaan met zijn of haar medewerkers.

P.S. Prettig om de dilemma’s over je personeel eens te bespreken? Ik ben een onafhankelijke gesprekspartner met begrip en ervaring.


Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/
en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?