Blurren, kun je er wat aan doen, is het te stoppen?

blurren Blurren, Gerard waar heb je het over?
Is dit weer een nieuwe managementkreet die wordt toegevoegd aan het rijtje van onherkenbare management vernoemingen?

Nou nee, het is niet echt enkel een management kreet, in goed Nederlands staat het voor digitaal materiaal, bijvoorbeeld foto’s of teksten, of elementen daarbinnen vervagen of wissen, vaak om privacyredenen”, zo dat is er uit!

Maar in een aantal sectoren staat het woord blurren voor branchevervaging.
Branchevervaging houdt in dat collega Ondernemers, veelal dan van buiten jouw branche, blijkbaar goede aanknopingspunten zien om bepaalde werkzaamheden die jij in jouw branche uitvoert, (volledig) over te nemen.
Zo zagen we in 2013 en begin dit jaar dat de HEMA aan de slag ging met het verkopen van een aantal notariële producten. De HEMA doet dit onder de naam, de notarisservice en verkoopt daarbij de volgende producten:

* het samenlevingscontract
* het testament

Bijgaand, om een indruk van deze diensten te krijgen,  de beoordeling van de Consumentenbond over de nieuwe service die de HEMA aanbied: http://www.consumentenbond.nl/test/geld-verzekering/wonen/hypotheken/hema-notarisservice/

We hebben daarna gezien dat een aantal notarissen tegenacties gingen uitvoeren, door ludiek rookworsten voor de deur van hun kantoor te gaan verkopen. Ik heb het idee dat deze heren notarissen (helaas) zijn gestopt met het verkopen van de worsten, maar op de site van de HEMA kan ik nog steeds de aangeboden producten en diensten vinden.

Kun je er wat aan doen?

De vervaging op zich hou je niet tegen! Dit zijn onomkeerbare processen, maar je kunt er wel wat aan doen door te anticiperen op deze ontwikkeling(en). In behoorlijk veel branches zitten elementen die zich lenen om te “blurren” (dit woord vergeten we na vandaag nooit meer), en het is dan ook de taak aan jou als Ondernemer die werkzaamheden te herkennen en (op termijn) te elimineren, wat in mijn ogen de beste, duurzame oplossing is!

Een voorbeeld van wat ik zelf van dichtbij aan den lijve heb ondervonden, we praten dan over het uitvoeren van grondverzetwerkzaamheden. Als jonge jongen bracht ik veel tijd door bij een bedrijf dat grondverzetwerkzaamheden uitvoerde, naast het runnen van een transportbedrijf en het hebben van een vergunning voor het verwerken, de recycling  van voornamelijk bouwafval.
Jarenlang beschikte deze firma over het nieuwste materiaal, o.a. lasergestuurd om deze werkzaamheden  te kunnen uitvoeren en om eerlijk te zijn de concurrentie was beperkt.

Loonwerker Sinds een 7 – 8 tal jaren zagen wij (ook) in eigen omgeving (we wonen in het buitengebied van Markelo) steeds meer loonbedrijven, die zich tot dan voornamelijk bezig hielden met het verrichten van agrarische werkzaamheden, zich bezig gingen houden met grondverzetwerkzaamheden.
In 1e instantie begint dit dan meestal op een kleinschalige basis en wordt met het bestaande machinepark een deel van de werkzaamheden uitgevoerd of er wordt een 2e hands machine aangekocht om de overige werkzaamheden, waarvoor men zelf geen machines in huis heeft op te pakken.

De eerste tijd kon het grondverzetbedrijf de concurrentieslag aardig voor blijven, de kwaliteit die zij leverden, werd bij lange nog niet gehaald door de loonbedrijven.
Maar de toon was gezet! Klanten vinden de tarieven van de nieuwkomers aardig en proberen daarmee de bestaande leveranciers onder druk te zetten.
In een enkel geval laat men het loonbedrijf een eenvoudige klus uitvoeren, zodat de bestaande leverancier kan zien dat niet al het werk automatisch vergeven word.

De loonwerker ziet dit als een opening en gaat dan (langzaam) kijken of dat hij geen mensen kan aantrekken die een achtergrond hebben in de wereld van het grondverzet en voilà, een nieuwe concurrent is nu (echt) geboren!

Maar wat kun je er dan aan doen?

Allereerst is het belangrijk, maar dat is logisch, dat je deze ontwikkelingen onder ogen ziet.
Misschien heb je daarvoor enige fantasie nodig, maar je doet wat je doen moet!
(Je ogen hiervoor sluiten of opmerkingen plaatsen dat doen mijn klanten niet, zullen je daarbij niet helpen)
Daarvoor is het belangrijk om je eigen sector door en door te kennen, de spelers, de klanten, maar ook goed te weten en daarin eerlijk te zijn, waar levert  mijn bedrijf nu nog “echte” toegevoegde waarde? Waarde die een ander (nog) niet levert?
Daarnaast is het belangrijk om te zien kan deze toegevoegde waarde ook (relatief eenvoudig) door derden gekopieerd worden of zijn er bijvoorbeeld vergunningen, grote investeringen e.o. nodig die anderen weerhouden om ook deze activiteiten op te pakken?

Verder, zijn er (ook) activiteiten die goed zouden kunnen aansluiten bij de werkzaamheden van iemand die nu nog buiten de branche staat, maar wel bijvoorbeeld goede ingangen heeft? Of mogelijk die klanten al levert, maar dan voor andere zaken?
Terug naar het voorbeeld van de loonbedrijven; Een deel van de grondverzetwerkzaamheden werden ook  verricht voor landbouwers (denk aan het uitgraven van een schuur of het klaarmaken van het straatwerk rondom een boerderij) waar diezelfde loonwerkers toch al kwamen, meestal vaker dan het grondverzetbedrijf!
Dus de opmerking, kunnen wij dat werk niet voor je uitvoeren is dan ook snel gemaakt, toch?

Wanneer je tot je spijt moet concluderen dat er binnen jouw pakket een aantal van deze werkzaamheden aanwezig zijn, dan is het geen overbodige luxe om je voor te bereiden op een eventueel afscheid van deze activiteiten.
Hoe eerder je hiermee begint, hoe meer tijd je hebt, des te minder groot is de verrassing en in sommige gevallen de schade die je hierdoor lijdt!
“Een ander kan het altijd goedkoper dan dat jij dat kunt, waarbij de motivatie soms een heel andere is dan die jij en je medewerkers kunnen bedenken”.

In een enkel geval is het wellicht mogelijk om die activiteiten nog weer wat verder uit te breiden, dat wil zeggen men doet nog een aantal investeringen om gedurende een bepaalde periode de voorsprong te kunnen behouden (bijvoorbeeld, men heeft als een van de weinigen de mogelijkheid om in gevaarlijke, of milieu bezwaarde omgevingen te werken) maar deze voorsprong kan ook lang altijd niet worden vastgehouden.
Dus je ziet, er zijn mogelijkheden om aan het “blurren” te ontsnappen, het is niet altijd eenvoudig, maar hoe vroeger je begint, hoe beter!

Vindt je het moeilijk om uit het geen wat je ziet en hoort een conclusie te trekken, ga dan eens praten met je klant, hoe kijk jij naar jou, hier hebben we recentelijk nog over gesproken.
Of wanneer je dat niet zo goede gedachte vindt, is het wellicht een idee dat wij met onze sectorkennis over meerdere sectoren, samen met jou al jouw activiteiten onder een vergrootglas plaatsen om daarop de strategie aan te passen!

De hier bovenstaande voorbeelden hebben wat meer het nieuws gehaald, maar er is meer aan de hand; Enkele voorbeelden:
– Energiebrance, deelnemers besluiten om branchevreemde producten, zoals verzekeringen te gaan
verkopen!
– Doe het zelf, bouwmarkten verkopen tegenwoordig fietsen, speelgoed en huishoudelijke artikelen!
– Detailhandel, wat kun je niet kopen bij V&D, maar naast de eerder besproken notarisservice,
verkoopt de HEMA ook zorgverzekeringen!
– Kruidvat, in the old days ging je om geld te lenen naar een bank, daarna werd het Scheringa en zijn
marketingacties, tegenwoordig kan Kruidvat je die service ook bieden!
– Media Markt gaat een samenwerking aan met horeca leverancier Lekkerland die gaat zorgen voor
de snelle hap!

Tegenhouden doe je  deze ontwikkelingen niet meer, vroegtijdig ingrijpen kun je wel.
Benieuwd waar wij bij jou de mogelijkheden zien, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een plan van aanpak!

Succes vandaag

1101 Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,
Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.

Daarnaast begeleidt hij Ondernemers, zowel starters, groeiers als ook gevestigde Ondernemers in het maken van “de juiste” , niet alledaagse keuzes die bepalend zijn voor de richting, de continuïteit en het succes van de Ondernemer en zijn Onderneming.

P.S. Loop jij ook al een tijd rond met vraag waarop een antwoord moet komen, maar dat wil maar niet lukken, laten we dan vrijblijvend eens een afspraak maken.

Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?