Haak jij (financieel) aan, of haak jij af?

shutterstock_115473607 Het herstel van de Nederlandse bedrijfssectoren zet dit jaar flink door. De aantrekkende binnenlandse vraag zorgt voor grotere volumes in het wegtransport.
Ook de overslag in de Rotterdamse haven zit in de plus.
In de bouw en de zakelijke dienstverlening is de groei naar verwachting 3,0%.
In de industrie zijn het vooral de machine- en transportmiddelenindustrie die grote plussen laten zien. De detailhandel profiteert van de toegenomen koopbereidheid.

Alleen de zorgsector krimpt door lagere budgetten.
(Bron ING)

Dit kon niet uitblijven!

We hebben er hier al vaker over geschreven, de enorme printpersen van de ECB gaan vroeg of laat ook hun stempel ook op de Nederlandse economie drukken. Om te willen weten hoe zich dat verder ontwikkelt, hoeven we alleen maar een “vergrootglas” op de economie in de Verenigde Staten te leggen. Europa wordt een kopie van wat er de sinds 2011 met de economie daar is gebeurd.

Een dalende U.S. $ is gevolgd door een dalende EURO, lagere rentetarieven aldaar de afgelopen jaren, zijn hier gevolgd door (soms negatieve) rentetarieven. Hogere huizenprijzen in Amerika, worden gevolgd door hogere huizenprijzen in de grote steden van ons land. Enkel het gerucht over een mogelijke renteverhoging aldaar, zal hier nog wel even op zich laten wachten.

Maar Ondernemer, ga jij daarvan profiteren?

Laten we eerlijk zijn, velen van ons hebben de afgelopen jaren geen grammetje vet meer onze bedrijfsbotten overgehouden. Menig bedrijf lijkt meer op een six pack, dan de six pack die de Ondernemer voor zichzelf zou wensen!
Het is nu dan ook tijd, en het herstel lijkt zich dan ook aan te dienen, dat er weer wat vet op de botten komt!
Enkel, helaas gaat dat velen niet lukken, tenminste, als ze niet ontwaken uit de droom dat er niet echt wat is veranderd in deze wereld.

Wanneer jij denkt, en die Ondernemers zijn er ook nog, dat wanneer je geld nodig hebt dat je dan (enkel) naar de bank toe gaat, dan heb ik nog iets anders wat ik je graag zou willen verkopen!
Uit onze eigen praktijk, maar ook die van anderen, durven wij met droge ogen te stellen dat het gros van het MKB momenteel, enkel op basis van een bankfinanciering geen aanvullende of een uitbreiding van hun financiering krijgt!
Al helemaal wanneer je aan de onderkant van de leningsbedragen <400 K – <500 K zit , en wanneer niet alle benodigde zaken afgevinkt kunnen worden als zijnde aanwezig!

Krijg ik dan helemaal niks meer bij een bank?

Nee, velen van jullie zullen niks meer krijgen bij een bank. Zeker niet wanneer je denkt dat je het allemaal alleen kunt halen bij een bank. Voor diegenen die mogelijk nog wat krijgen van een bank, zal de bank zeker vragen; Wie gaat er nog meer inleggen en hoeveel?

Ja maar, wat betekent dat dan?

Dat betekent, wanneer jij als Ondernemer denkt, (nee hoor, elke Ondernemer weet genoeg van de eigen onderneming, zonder een financiële onderbouwing, of er geld nodig is of niet) dan heb je het ook nodig. Trouwens elke onderneming en Ondernemer heeft altijd geld nodig, anders groei je niet meer!
Dat betekent, dat wilde ik vertellen, dat je je als Ondernemer pad moet om kennis te maken met de alternatieven, die ook sinds enkele jaren in Nederland meer en meer voet aan de grond krijgen.
Crowdfunding is één van de meest spraakmakende alternatieven, die naast het ophalen van de benodigde financiering, wanneer goed aangepakt, ook enorm veel zichtbaarheid brengt.
Maar crowdfunding is niet het enigste alternatief.

Welke alternatieven hebben we momenteel allemaal?

  • Leverancierskrediet – voor de meesten van u wel bekend
  • Leasing – idem
  • Factoring – “bekend” (Meerdere vormen, ook een Trefi financiering valt daar in mijn beleving onder)
  • Informals investors + andere investeerders – bekend
  • Regionale participatiemaatschappijen – bekend
  • Private Equity – minder bekend
  • Crowdfunding – minder bekend
  • Kredietunies – minder bekend
  • MKB Obligaties / Beurs (NPEX) – onbekend
  • Hybride (ook wel stapelfinanciering genoemd) Combinaties van de hierboven genoemde mogelijkheden, mogelijk (ook nog) samen met een bank
  • Concept alternatieven (of zojuist gestart)

De verwachting is dat er mogelijk de komende jaren verdere (nieuwe) alternatieve vormen bij gaan komen, maar ook de hybride financieringen (ook wel stapelfinanciering genoemd) zullen meer en meer een oplossing gaan bieden.

Waarom stapelfinancieringen een goede kans maken?

shutterstock_100291955 Normaal gesproken is bancair nog altijd het goedkoopste geld. Met goedkoop bedoelen wij; Wanneer je het (nog) kunt krijgen, (helaas is dat voor velen niet meer zo) hoeft hierover minder rente te worden betaald.
Ook zal de bank geen aandelen opeisen, wel zekerheden. Andere geldverstrekkers profiteren vaak, vanwege een hoger risicoprofiel van een hogere rente, en/of delen zij mee in de waardeontwikkeling van de onderneming en laten zich later duur(der) laten uitkopen.
De bank zal in veel gevallen, zeker bij het hogere risicoprofiel bedanken voor de eer.
(Dit geldt voor een normale situatie, ik weet er zijn andere voorbeelden die dit tegen spreken!)

Dus de 1e keus van elke Ondernemer zou dan ook moeten zijn, ook hier is het een kwestie van scherp inkopen, ik ga naar de bank. Maar heeft dat zin?
Alleen die Ondernemers die naar een bank toe gaan met een duidelijk alternatief naast een mogelijke toekomstige bankfinanciering, maken volgens ons kans dat een bank bereid is om dat goedkopere geld te lenen!
Het aandragen van dat alternatief noemen we dan de start van het zogenaamde stapelen.

Hoe kan dan zo’n stapelfinanciering eruit zien!

Hieronder heb ik een anoniem voorbeeld van een Ondernemer die zijn onderneming met meerdere alternatieve oplossingen gefinancierd heeft over de afgelopen jaren!

  • Eigen inbreng, behoorlijk x KPlatzak Ondernemer
  • Top-lening 40 K
  • Subsidies 230 K
  • Investeerder 290 K
  • Crowdfunding 150 K
  • Innovatiefonds 250 K
  • Banken in die periode: Niets- nichts- nothing – nada

Nu de onderneming duidelijk de fase van een starter heeft verlaten, wil de Ondernemer een nieuwe financiering aanleggen waarbij de bank, die daar blijkbaar nu ook toe bereid is, een grote (re) rol in zal gaan spelen.
Daarmee ontstaat dan ook de gedachte en de wens om afscheid te nemen van een aantal duurdere leningen, die nodig waren in die opstartfase, maar mogelijk,- en wenselijk vervangen kunnen worden door de bankfinanciering.

Deze wijze van opbouw noemen we daarom een “hybride”, nog beter een stapelfinanciering.

Oké Gerard, ik snap het, maar wat nu?

Wanneer inderdaad ook in jouw sector het herstel doorzet, wat je hebt gelezen in de aanvangstekst, dan dien je als Ondernemer daarop nu al te anticiperen om te profiteren van dit herstel.
Leer de financieringsalternatieven beter kennen; Wat houden ze in, wat zijn hun voorwaarden, wat zijn de rente percentages en bijkomende kosten. Wat moet ik bijvoorbeeld doen om een crowdfunding campagne te starten en wanneer begin ik daar dan mee?

Heb jij het idee dat een stapelfinanciering een goede oplossing kan zijn, maar heb je nog geen idee hoe zo’n stapelfinanciering er bij jou uit zou komen te zien? Of heb je geen idee hoe je met de juiste partijen in contact komt, neem dat contact met ons op zodat je een goede keuze maakt, die voor velen jarenlang geldt!

Succes vandaag en deze week!

1101

Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,

Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.

Ondernemer + Praktijk kent de volgende specialismen:
+ Alternatieve (stapel) financiering van ondernemingen
Voorbereiding Bedrijfsopvolging & Overnames
+ Begeleiding bijzondere bedrijfssituaties

Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert.

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?