Heb je je bedrijf om te runnen of wil je zelf blijven rennen?

success Fase 6: hoe maak ik mijn bedrijf klaar voor verkoop?

Op een gegeven moment wil je voor al je initiatieven en activiteiten beloond worden door flink te cashen. Dit kan pas in fase 6. Veel oudere eigenaren die de groei van fase 3 naar fase 4 nog niet doorlopen hebben, denken dat hun pensioen veilig staat door de verkoop van het bedrijf. Zij komen bedrogen uit. Want je bedrijf heeft pas echt waarde als het ook zonder jou bestaansrecht heeft.

Hoe maak je je klaar voor de verkoop van je bedrijf? Denk je aan een fusie, aan volledige verkoop, of maak je de stap naar de beurs?

Je hebt daarvoor zeker 2 tot 3 jaar nodig en je zult in deze fase je bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk moeten maken. De aandacht ligt volledig bij optimale verkoopcijfers en structuren.  Dit is niet de tijd voor diepte – investeringen, maar voor een cosmetische behandeling. De balans moet glanzen als nooit te voor. Alle doelstellingen zullen bijgesteld worden, zodat ze 100% realiseerbaar zijn. Je cashflow is één van de belangrijkste graadmeters waarop je afgerekend wordt.

Maak een lijstje van de niet kopieerbare eigenschappen van je bedrijf en wie daarvoor belangstelling zou kunnen hebben. Zorg ervoor dat een intermediair de contacten gaat leggen bij de potentiële kopers. Zet concrete deadlines, zodat de druk op de ketel komt bij deze mensen.

En wat is dan de waarde van je bedrijf?  Heb je 10 verschillende waarderingsdeskundigen, dan heb je ook 10 verschillende uitkomsten. Ik geef je 3 belangrijke rekenmethoden:

1.       Markt benadering:

Hier gaat het om wat de koper bereid is te betalen. Welk bedrag heeft een vergelijkbare concurrent recentelijk ontvangen.

2.       Boekhoudkundige benadering:

  • Intrinsieke waarde: Som boekwaarde activa – som vreemd vermogen
  • Liquidatiewaarde: som spoedopbrengst activa – som vreemd vermogen
  • Accountantsformule: (intrinsieke waarde + 2 x rentabiliteitswaarde)

3.       Discounted Cash Flow methode:

Hier gaat het over de waarde van de toekomstige vrije kasstroom en de vermogensvoet. Deze benadering wordt door vele experts gezien als de enige echte methode omdat deze zich concentreert op waarderen gebaseerd op de toekomst en niet op basis van resultaten in het verleden. Deze methode wordt ook geadviseerd door de Raad van Register Valuators. Het nadeel van deze methode is dat de prognoses subjectief zijn en arbeidsintensief. Ook de fiscus gebruikt deze methode echter alleen bij bedrijven vanaf 50 miljoen.

Bij ieder verkoop is het van uiterst belang dat het management vertrouwen heeft in de nieuwe koper. Als zij niet positief blijven meedenken met het bedrijf onder een nieuwe vlag, dan kan al snel de aankoop een miskoop blijken. Personeel in de “zombiezone”  (ontevreden, cynisch en negatief) is de doodsteek voor een bedrijf.

Voor nader informatie:

http://www.robbierens.com/ is geaccrediteerd voor de Discounted Cash Flow methode

http://prijsofwaarde.nl/

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?