Investeren in gebruikt materieel: vijf tips van een expert

Ga je investeren in een gebruikte machine? Dan ben je natuurlijk extra alert op wat je koopt en waar je dat doet.
Assetspecialist Ben Tammer van Rabo Lease ziet heel wat investeringen in tweedehands materieel langskomen.
Lees zijn vijf concrete tips.

Tips bij investeren in gebruikt materieel | Veiling

Tip 1: Zoek via je dealernetwerk of veiling

Wie op zoek gaat naar gebruikt materieel, komt snel bij een veiling terecht. BVA Auctions en Mascus zijn bekende online machineveilingen.

BVA heeft wekelijkse veilingen, vaak met meerdere kijklocaties. Eens in de drie maanden is er in Moerdijk een enorme veiling van Ritchie Bros. Daar gaan in drie dagen meer dan duizend gebruikte machines onder de hamer. “Een indrukwekkend spektakel”, zegt Tammer. “Het gaat er echt op z’n Amerikaans aan toe: hard en snel.”

Een dealer kan zeker ook een goed startpunt zijn van je zoektocht naar tweedehands materieel. Tammer: “De dealer heeft zelf mogelijk ingeruilde machines of demomachines staan, maar hij kan ook in zijn bredere netwerk op zoek gaan naar wat er te koop is. Hij kan bijvoorbeeld voor je over de grens kijken bij zijn collega-merkdealer.”

En hoe zit het met kopen van verhuurders?

Een derde optie is materieel kopen van een verhuurbedrijf. Daar vind je vaak jonge machines die relatief weinig draaiuren op de teller hebben en goed onderhouden zijn. Maar verhuurbedrijven zijn terughoudend om die machines aan eigen huurders te verkopen. Dan raken ze immers een klant kwijt. Aan de andere kant willen ze hun vloot wel jong houden.

“Het komt voor dat die machines onderhands worden verkocht”, weet Tammer. “Maar meestal komen ze op een veiling terecht.”

Tips bij investeren in gebruikt materieel | Onderhoudsboekje

Tip 2: Kijk altijd het onderhoudsboek na

Heb je eenmaal een goede machine gevonden, zorg er dan voor dat je het onderhoudsboek kunt inzien. Daarin vind je al het reguliere onderhoud én incidenten met de machine terug. “Liefst is het onderhoudsboek door de dealer bijgehouden”, adviseert Tammer.

Wordt de onderhoudsgeschiedenis digitaal bijgehouden, dan ziet Tammer nog wel eens dat het geheugen blanco is gesteld. “Accepteer dat alleen als er een verklaring van de fabrikant of dealer bij zit. Schroom zeker niet om contact op te nemen met de dealer om door te vragen over het verleden van een machine.”

Grotere problemen

Is de machinegeschiedenis incompleet? “Wegwezen”, is Tammers bondige advies. “Realiseer je dat je je problemen op de hals kunt halen die veel groter kunnen zijn dan alleen een defect aan de machine. Stel: je koopt een kraan met wat speling op de giek. Bij een klus in een waterwingebied blijkt er ineens olie te lekken. Weet je hoe hoog de boete is? Dat moet je echt niet willen.”

Tips bij investeren in gebruikt materieel | Vergelijk online

Tip 3: Vergelijk de waarde van de machine online

Veilingsites kun je niet alleen gebruiken om je gewenste machine te vinden, maar ze helpen je ook om de indicatieve waarde te bepalen.

Heb je bijvoorbeeld een hoogwerker, kraan of shovel op het oog? Kijk dan voor welke bedragen een vergelijkbare machine uit hetzelfde bouwjaar en met een ongeveer dezelfde urenstand in de afgelopen maanden is geveild in Canada, Italië, Duitsland en Frankrijk. Pak het gemiddelde daarvan en je hebt een redelijke indicatie.

Tips bij investeren in gebruikt materieel | Check details

Tip 4: Let op de details

Stel, je vindt de machine van je dromen. Op het eerste gezicht lijkt de machine in orde, maar in de cabine vind je her en der slijtages. De pedalen zijn flink afgetrapt en in de stoel zitten scheuren. “Opgepast”, zegt Tammer. “Het lijken details, maar het kan iets zeggen over de manier waarop de machine is gebruikt. Er heeft kennelijk een lomperik op gezeten, dus er kan meer loos zijn.”

Ook als de machine heel erg is opgepoetst, is het goed om extra alert te zijn. “Cosmetische aanpassingen zijn bedoeld om de prijs op te drijven, maar maskeren wellicht problemen. Kijk daar doorheen. Bekijk de machine als het kan in actie op een klus of als hij direct uit het werk komt.”

Tips bij investeren in gebruikt materieel | Lease tweedehands

Tip 5: Financiers zijn gek op gebruikt materieel

Zoals bij elke investering is het goed om het financiële plaatje vooraf helder te krijgen. Je kunt een gebruikte machine helemaal uit eigen middelen betalen, maar het kan interessant zijn om het hele aanschafbedrag of een deel ervan te financieren. Financial lease is daarvoor de meest gekozen optie.

Door te leasen hoef je de investering niet in één keer te doen, maar kun je de betaling spreiden over meerdere jaren en zo meer in lijn brengen met de inkomsten die je uit de inzet van de machine krijgt.

Kies je daarvoor, dan is er goed nieuws: het leasen van tweedehands bedrijfsmiddelen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. “De hoge ‘kopafschrijving’ in het eerste jaar is er al af”, legt Tammer uit.
Een gebruikte machine geeft daarom een hele goede dekking.
Erg aantrekkelijk voor financiers.

Meer weten over het leasen van gebruikte machines?

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?