Investeringsaanvraag afgewezen, heb je dit al eens geprobeerd?

Investering Ik heb me voorgenomen om niet zoveel meer over bankfinancieringen te schrijven! Waarom?
Welnu, het gros van de Ondernemers in Nederland vangt momenteel gewoon bot bij (een) hun bank.
En diegenen die zeggen, niet bot te vangen, daarvan wil ik wel eens weten wanneer ze de laatste keer een aanvraag hebben ingediend.
Is het jou wel gelukt, gefeliciteerd, enjoy the moment, want resultaten behaalt in het verleden zijn een volgende keer geen garantie.
Uit onze eigen praktijk, maar ook die van “collega’s” horen wij (veel) dezelfde verhalen.
Overigens moet ik wel zeggen dat ik op dit moment het idee heb dat de wind (lees media) weer iets is gaan liggen. Met de wind gaan liggen bedoel ik, er komt nu wel eens een 8 uur journaal voorbij dat het daar niet over gaat. (Putin weet momenteel aardig de aandacht te trekken!)

Jouw bank, hoe staat het daar mee?
Heb jij al een idee hoe jouw bank momenteel op een financieringsaanvraag zal reageren? Nee?
Gewoon proberen zou ik zeggen.  Bel je accountmanager eens op, nodig hem of haar eens uit voor een  gesprek en leg de vraag gewoon op tafel. Wanneer je er nu achter komt dat jouw bank ook niks meer doet, net als zoveel andere banken, (we hebben er maar 3) dan kun (dan moet) je tijdig naar andere oplossingen kijken.
Die andere oplossingen kunnen zijn een leverancierskrediet, factoring, een informal  investor of een formele investeerder, maar ook crowdfunding vind ik momenteel voor veel (vooral startende) Ondernemers een welkome oplossing. (Wij hebben zelf ook geïnvesteerd in enkele leuke projecten)

Maar stel nu dat je keuze valt op een informal investor of een formele investeerder?
(Voor diegenen van jullie die niet bekend zijn met het begrip een “informal investor”, even een korte Wikipedia uitleg: Informele durfkapitaalverschaffers, ook wel ‘business angels‘ genoemd, zijn – meestal vermogende – particulieren die op individuele basis investeren in het kapitaal van ondernemingen. In diverse regio’s bestaan er netwerken en soms ‘verenigingen’ van business angels).

Zoals gezegd, je hebt alle opties bekeken, de bank doet niet (meer) mee, crowdfunding ligt je niet, maar de optie van een informal of een formele investeerder, (formele durfkapitaalverschaffers zijn ondernemingen die gespecialiseerd zijn in het verstrekken van risicodragend kapitaal. Deze categorie behelst zowel de formele, landelijke opererende investeringsmaatschappijen als de regionale participatiemaatschappijen en enkele beursgenoteerde beleggingsinstellingen) vindt je op dit moment het best passen bij jouw Onderneming, hoe dan verder?

bedrijfsplan Cijfers , daar draait het toch allemaal om?
Ja, als je veel van de adviseurs om je heen moet geloven. Of dat nu je accountant is, of je zwager die controller is bij AKZO, zij zullen, wanneer ze jou helpen om een investeringsaanvraag in te dienen,  mogelijk blauwe vingers halen met de aanpassingen die worden aangebracht in Excel of een andere door jou of hen aangeschafte template voor het opstellen van het financieringsplan.
Terugkijkend op die tijd, toen ik mijn eerste geld op moest halen voor mijn 2e onderneming (1993), durf ik te stellen, “Waste of Time”, helaas voor alle uren die jou hiervoor al in rekening zijn gebracht!

Elke, zichzelf respecterende investeerder weet, vooral diegenen die met eigen geld werken, dat veel van het cijfermateriaal wat jij hen presenteert “a wilde quess” is! (een wilde gok)
Niet meer, niet minder!

Heb je dit al eens geprobeerd?
Maar Gerard als ze dat al weten, waarom zouden ze dan überhaupt nog geld in mij, mijn bedrijf stelt nog weinig voor, willen steken? Dat is een goede vraag.
Het  antwoord daarop kan ik je enkel geven na eerst een bekentenis te hebben gedaan.  Ik heb je zojuist verteld dat ik voor mijn 2e bedrijf ook met de pet rond moest en uiteindelijk is dat gelukt. Later heb ik nog wel eens teruggekeken naar de cijfers en weet je wat, die cijfers klopten toen niet!
Hoe ik dan toch het geld kreeg van die investeerder?

Ik heb het nooit gevraagd aan hem, maar ik weet zeker dat mijn enthousiasme, het hebben van een (goed – d.i. mijn mening)  team om me heen, en in mijn geval, reeds een paar machines op consignatiebasis verkocht, hem over de streep hebben getrokken!( hij was een informal investor)

Welke van deze 3 het belangrijkste is?
Nu, 20 jaar later en zelf ook actief als investeerder, weet ik dat wat het meeste telt, is de samenstelling van een (het juiste) team!
Mogelijk heb je wel eens gehoord van een leidinggevende: Ik heb liever een minder idee met een perfect team, dan een uitstekend idee met een minder team. Team 1 zal uiteindelijk ook in staat zijn om het tot een succes te brengen en ja team 2 is in staat om zelfs het goede idee te verknoeien!
Welnu, dat is hier niet anders.

Terug naar jouw investeringsaanvraag
Misschien was je financiële onderbouwing perfect, misschien heb je al wat successen gescoord, maar wie zit er in jouw team? Heb je überhaupt een team? Laat staan een minder team.
Een verstandige investeerder zal nooit in 1 persoon investeringen! Ook al heeft deze een supergoed idee, waarom? Wel, zoals letterlijk gezegd,  je investeert dan in een persoon en niet meer in een (aankomend) bedrijf of een aankomende organisatie. Wat als morgen de Ondernemer iets overkomt of de Ondernemer trekt het niet? Niet iedereen die graag Ondernemer wil zijn haalt ook mentaal de eindstreep. Ja er zijn teleurstellingen, ja er zijn klanten die niet betalen of con-collega’s die met je idee aan de haal willen gaan, hoe veel beter is het dan als je in een team opereert?
Een team waarin ook iedereen zijn specialisme heeft, de één is goed in de verkoop, de ander weer goed in techniek, een derde is meer de leider, zo worden bedrijven gebouwd.

Team, een team, Gerard? Ik heb jou ook wel eens iets zien schrijven of het hebben van een businesspartner wel zo’n goed idee is?
Dat klopt, er worden (nog) elke dag nog veel teams samengesteld die niet bij elkaar horen. (Er liggen hier op bureau nog een 2 tal dossiers waar aandeelhouders van elkaar af willen).
Maar voor diegenen die hun idee naar het volgende station willen brengen, is het maar beter om het juiste team samen te stellen, dat zal jouw investeringsaanvraag goed doen!

Zou jij wel graag in een team willen werken, maar vind je het moeilijk om een goed team samen te stellen? Of wil je weten hoe je op de juiste wijze omgaat met investeerders, neem dan contact met ons op om ook voor jouw hiervoor een doorbraak te zorgen!
Ze zijn er echt wel die jou aanvullen in een team, laat ons weten wat je zoekt.

Is er iets in dit artikel wat ook speelt bij jou(w) bedrijf? Of wil je eens met ons klankborden over hetzelfde onderwerp, wacht dan niet langer, neem dan CONTACT op

Veel succes vandaag en alvast een goed weekend.

1101

Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,
Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.

Daarnaast begeleidt hij Ondernemers, zowel starters, groeiers als ook gevestigde Ondernemers in het maken van “de juiste” , niet alledaagse keuzes die bepalend zijn voor de richting, de continuïteit en het succes van de Ondernemer en zijn Onderneming.

P.S. Loop jij ook al een tijd rond met vraag waarop een antwoord moet komen, maar dat wil maar niet lukken, laten we dan vrijblijvend eens een afspraak maken.

Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?