Jouw jaarstukken, wie krijgt die allemaal te zien?…

shutterstock_241895731Het is voor veel Ondernemers bekend dat de financieringsmarkt voor(startende) Ondernemers de afgelopen jaren enorm is veranderd.

Ook op dit platform schrijven wij daar bijna dagelijks over.
Het heeft er zelfs toe geleid dat binnen onze organisatie de afgelopen 3 jaar, daaruit een compleet nieuwe dienst is ontstaan.

Met die enorme verandering zijn er ook meer en meer alternatieven gekomen, we kunnen rustig stellen dat er nog nooit zoveel alternatieven zijn geweest, als nu in 2015.

Of het nu informal investors zijn, investeringsfondsen, venture capital, crowdfunding platforms, kredietunies etc.
Voor veel Ondernemers zijn deze al deze alternatieven een welkome invulling voor hun financieringsvraagstuk, maar er is ook een andere kant. Een andere kant waarover, begrijpelijk, weinig aanbieders van een alternatieve financiering zelf schrijven!

De keerzijde van alle nieuwe alternatieven!…

Wij zijn intern, niet dat wij daarvan ooit misbruik zullen maken, anders zou ik er hier niet over schrijven, vaker wel dan niet, verbaasd met welk gemak Ondernemers hun (start-up) plannen aan ons toezenden.
Nu mag ik hopen dat ze die enkel aan ons sturen, maar helaas zie ik sommige informatie ook op andere adressen binnenkomen.
Helaas zijn de gevolgen soms groter dan gedacht. En als het misgaat, zijn maar heel weinig Ondernemers bereid om daarover te praten, dus wordt er weinig over geschreven.

Hoe zit het dan met zogenaamde informatierechten?…

Misschien heb je er wel eens iets over gehoord of gelezen, het informatierecht.
Net als een aantal industriële sectoren, kent  de wereld van de (alternatieve) financieringen ook het informatierecht.

Vanuit de venture capital, (VC) wereld in de Verenigde Staten, ken ik het voorbeeld dat er een paragraaf is opgenomen dat enkel de “major investors” (per onderneming zal dan bekeken moeten worden wat de term, major investors inhoudt, dus hoe hoog het geïnvesteerde bedrag) toegang hebben tot specifieke informatie.

Je zul begrijpen, dit is niet zonder (een goede) reden!

Wanneer er in vervolgrondes, misschien al wel voor de eerste ronde voor een financiering, met meerdere partijen, zoals een vc, een aantal angels, misschien nog wat investeringsfondsen, (financiële) informatie gedeeld wordt , dan is de kans zeer zeker aanwezig dat deze informatie niet bij al deze partijen blijft.

Maar mijn eerste investeerders dan?…

Ik kan me voorstellen dat je moeite hebt met het feit, dat de eerste investeerders die jou hebben geholpen met de start-up financiering, dat je die niet in het ongewisse wilt laten wanneer het op informatieverstrekking aankomt.
Ga je dan deze informatie wel met deze mensen delen?

Dat zul je per geval moeten beoordelen. Het voordeel vaak van deze eerste investeerders is dat jij ze persoonlijk kent, en dat, dat ook de reden is dat zij in jou en jouw onderneming investeren!

Daarnaast heb je een aantal partijen, denk wederom aan een vc die zich vanwege reputatie wel 2 x zullen bedenken voordat zij bepaalde informatie zullen delen met partijen die hier in feite geen recht op hebben.
Wanneer zij 1 x informatie onbedoeld hebben gedeeld, dan zal dit heel snel bekend worden en zullen zij het aantal uitnodigingen voor investeringsrondes drastisch zien teruglopen.

Dat betekent overigens niet dat je als Ondernemer dan maar blind je managementrapportages uit doet gaan.
Je moet je bedenken dat bepaalde informatie, dus ook (half) jaarstukken door meerdere personen zal worden gelezen en dat er voor bepaalde informatie een meer dan gewone belangstelling bestaat!
Dit alles kun je controleren door je meest gevoelige informatie voor je te houden en waar nodig in een persoonlijk gesprek door te geven!

Uiteraard deel je deze informatie wel met je bestuursleden, zij zijn tenslotte door jou geselecteerd en sommigen van hen zullen deze informatie ook nodig hebben om hun werkzaamheden op de juiste wijze te kunnen uitvoeren!
Een vergelijk met een beursgenoteerde onderneming gaat hierbij op, waarbij, buiten de aandeelhoudersvergadering om, bepaalde informatie is toe behouden aan een selecte groep “insiders”

Vermogensbeheer

Wat is er nu dan zo anders?…

We begonnen dit blog met de enorme groei aan alternatieve financieringen. Met deze groei, die ook altijd helaas de verkeerde mensen trekt, is er een grote “nieuwe” groep investeerders in het veld gekomen die velen van ons niet kennen.

Ontevreden over de rentevergoeding die ze krijgen op hun spaarrekening, eerder in 2008 hun vingers gebrand op de aandelenbeurs, hebben een aantal van deze mensen het besluit genomen dat een directe investering in een start-up een goede mogelijkheid is om hun resultaten te verbeteren.

Een voorbeeld wat ik recentelijk tegenkwam in het netwerk van investeerders.

De investeerder waarover ik spreek, leidde een investeringsronde waarbij zij zelf een cheque schreven van 7 cijfers en zitting namen in het bestuur van de onderneming. Dat is ook hun rol, een behoorlijke deelname in de onderneming, en daarnaast een actieve rol.

Een andere investeerder, waarmee ze nog nooit gewerkt hadden, en wellicht ook nooit meer zullen, schreef een check van $25K. Op zich niks mis mee, het toetreden van een aantal kleinere investeerders kan soms leiden tot een verdere verdieping van het netwerk van de onderneming, wat veelal de onderneming ten goede komt

Wat deed deze handige, kleinere investeerder nadat zijn éénmaal binnen waren? Zij stuurden massaal e – mails uit naar andere grotere geldverstrekkers, ook wel LP’s (Limited Partners) genoemd, dat zij als investeerder deze investeringsronde hadden geleid, met mijn investeerder als één van de andere investeerders. (dat was dus niet zo)

Dit met het oog op een volgende ronde van financiering van $ 10 miljoen die zij wilden gaan doen, met geld wat ze waarschijnlijk niet eens hebben.
Daarbij wilden ze dus LP’s lekker maken voor hun eigen fonds wat, zo bleek later nog gestart moest worden.

Daarbij hebben zij dus gebruik gemaakt van alle informatie die de onderneming beschikbaar had gesteld, denk aan omzet, marge, klantgegevens en wat meer en op basis waarvan de grotere investeerder was toegetreden.

Hoewel deze zaak nog in onderzoek is, geeft het aan, dat hoe blij je ook als Ondernemer kunt zijn met je (1e) investeerders, ongeacht het bedrag,  er altijd de noodzaak blijft om deze investeerders te checken en anderen te vragen over hun “goede” bedoelingen.

Terug naar die andere alternatieve vormen van financieren

Hoewel ik persoonlijk crowdfunding een heel warm hart toedraag, zitten aan het ophalen van geld middels crowdfunding ook consequenties, die je als Ondernemer vooraf goed moet doorzien en waar mogelijk actie op dient te ondernemen.
Denk aan patenten, denk aan rechten, denk aan informatierecht. Eenmaal online, of off line informatie delen, betekent dat de rest van de wereld meekijkt in je keuken, hoe verleidelijk op dat moment het enthousiasme van het crowdfunden ook is.

Moet je met deze kennis, alternatieve vormen van financiering dan mijden? Zeker niet, een aantal van jullie zullen niet anders kunnen dan op deze wijze geld ophalen, maar wees er goed van doordacht, waarmee je bezig bent en met wie. Zeker nu het aantal platforms lijkt te blijven groeien, omdat meer mensen hierin (goede) kansen zien.

Ga zorgvuldig om met je financiële informatie!…

Ben jij in de voorbereiding van een alternatieve vorm van financiering, of ben je in gesprek met een investeerder en heb je geen idee hoe je dit alles op de juiste wijze coördineert ?

Neem dan contact met ons op, om jou daarin te begeleiden, zodat jouw 1e investeerder, niet je laatste investeerder wordt, zegt de man van wie zijn 2e bedrijf door een investeerder werd ontnomen en die via de rechtbank zijn resterende 30% kon terughalen!

Veel succes deze week.

1101 Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,

Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.

Ondernemer + Praktijk kent de volgende specialismen:
+ (Alternatieve) Financiering van de onderneming
+ Voorbereiding bedrijfsopvolging & overnames
+ Begeleiding bijzondere bedrijfssituaties

Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?