Wat doen we nu met de bank?

shutterstock_93338575 Hallo Gerard, ik lees nu al een tijd al die berichtgeving over alternatieve vormen van financiering en als ik het allemaal lees en begrijp dan vraag ik me af; Wat doen we nu (nog) met de bank?

Of is dat een rare vraag?

Beste lezer, rare vragen bestaan niet, rare antwoorden daarentegen wel, maar dit is een terechte vraag!
Hoewel er nog nooit zoveel alternatieve mogelijkheden voor een financiering worden aangeboden, zeker nu in 2015, of dat nu informals zijn, investeerders, crowdfunding, kredietunies, factoring, etc, zal er in onze beleving de komende jaren altijd een rol voor de banken blijven!
Alleen zal die rol wel anders zijn, dan dat veel (oudere) Ondernemers die kennen en/of gekend hebben!

Vergeet niet, welke goede oplossingen alle alternatieven momenteel ook bieden, zij allen zijn slechts een druppel op een gloeiende plaat, die kredietverlening heet. Zeker in Nederland, overigens totaal anders dan in de Verenigde Staten, hebben banken door de jaren heen, in verhouding, een enorme kredietpositie opgebouwd in het bedrijfsleven, maar ook in de hypotheekwereld! (Vandaar die discussie die is ontstaan na het uitbrengen van het advies van de financiële adviesraad van de regering die de hypotheekgrens nog verder omlaag wil brengen!)

Dat was dan ook de reden dat zoveel Ondernemers de afgelopen jaren in rep en roer waren, opgefokt door de media, dat banken geen krediet meer wilden verstrekken! Zoals ik hier ook al eerder gemeld heb, een volledig bancair gefinancierde overname hebben wij voor het laatst gedaan in 2007.
Die tijd is geweest en ik geloof, ik ben nu 50 jaar, dat ik deze tijd ook niet meer mee zal maken, dat veel zaken volledig bancair gefinancierd worden!

Maar is dat erg?

Voor veel (oudere) Ondernemers zal het volgende even wennen zijn wat ik schrijf, mijn advies dan ook aan jullie, lees het een paar keer en laat het op je inwerken, maar ik vindt niet dat het erg is!
Zoals we hier al eerder schreven, voor je eigen “vermogenspositie” , misschien moet ik wel zeggen, je eigen schuldpositie is het soms beter dat je niks hebt, je gaat dan in ieder geval niet meer geld steken in verliesgevende projecten, zo is het ook wanneer de bank jou niet meer volledig wil financieren!

Doordat ik voor mijn projecten altijd meer geld nodig had, dan ik had, ben ik sinds 1993 altijd al op zoek naar geld van derden, in welke hoedanigheid dan ook! Door al die zoektochten wordt je creatief in het vinden van allerlei combinaties met allerlei betrokkenen, bouw je ondertussen een behoorlijk netwerk op, stel dat je dat eens nodig zou hebben en leer je de uitspraak liever 40% van € 100 miljoen, dan 100% van € 4 miljoen echt te begrijpen!
Want beste Ondernemer, tegenslagen vinden niet alleen plaats bij de buren, maar ook jouw grootste klant, kan over een jaar overgenomen zijn door een buitenlandse partij, waardoor de inkopen via een totaal ander kanaal verlopen! Nee, ik praat nog niet eens over verkeerde beslissingen wanneer een onderneming in de gevarenzone komt!

Uiteindelijk probeer je zoveel mogelijk geld op te halen bij je “eigen” bank. Het geld dat je kunt ophalen bij een bank is over het algemeen goedkoper dan het geld van derden, die dan wel een hoger rente % vragen, dan wel een belang in jouw onderneming of beide! Overigens staar je niet blind op 1% – 1,5% meer rente, zou je dat ergens moeten betalen. Zoals we hier al schreven, wanneer 1% – 1,5% meer rente, jouw project minder interessant maakt, begin er dan niet aan, want veel Ondernemers zijn niet in staat om op zo’n klein speelveld te opereren!
Dus je gaat in 1e instantie voor het maximum aan bankgeld om daarna het geheel aan te vullen met een alternatieve financiering. In vaktermen wordt dit ook wel een stapelfinanciering genoemd!

Maar wat is dan de toekomst?

StapelfinancieringIntern zijn wij het er wel over eens en wij zien dat nu ook in onze eigen praktijk gebeuren; Financieringen in de toekomst zullen meer en meer een combinatie worden van verschillende alternatieven.

Wil de bank (nog) een deel doen, je hebt een soort van trackrecord, stel dat, dat 40% – 50% – 60% procent is, dan zal de andere 60% – 50%  -40% elders moeten worden gezocht, of dat nu een investeerder is, of dat je dat ophaalt via Crowfunding, of dat je bepaalde apparatuur gaat leasen, of je kiest voor factoring, al die combinaties moeten ervoor zorgen dat jij uiteindelijk 100% van de benodigde som bij elkaar brengt!

Het laatste voorbeeld wat we intern hadden was de overname van een pand door een Ondernemer, waarbij de bank 75% wil doen, een relatief hoog voorstel, om nu bekende reden, en waarbij de Ondernemer dan de resterende 25% zelf binnen zal moeten halen. Hiervoor hebben wij hem in contact met een 2 tal potentiële investeerders / participanten.

Alleen betekent dit voor een Ondernemer dat hij of zij (veelal) zelf de regie hierin moet nemen en daarom is het dan ook belangrijk om de beschikking te hebben over een behoorlijk netwerk, dan wel gebruik te maken van het netwerk van derden. Ook is het verstandig om vroegtijdig dit netwerk op te bouwen en te onderhouden, dus als de nood een keer aan de man of vrouw komt, dan kun jij schakelen!

Nog nooit was er een betere tijd om een dergelijk netwerk op te bouwen!

Ik vertel niks nieuws, dat veel mensen momenteel op hun spaartegoeden een geen noemenswaardige rentevergoeding krijgen! Veel van deze mensen hoewel de aandelenbeurs al een behoorlijk herstel heeft laten zien, en in onze beleving nog wel verder omhoog kan, zullen niet gauw meer voor de aandelenbeurs kiezen.
Sommigen hebben dan wel in 2008 hun vingers gebrand, anderen, dat is ook de reden dat zij beschikken over spaargeld, zullen nimmer voor een “risicovolle” aandelenmarkt kiezen, hoewel je dat niet echt kunt zeggen van een Shell of een Coca Cola!

Wanneer deze mensen een goed, en ook beheerst alternatief wordt geboden, van iemand die ze kennen, dan ligt daar het pad naar je eerste investeerder. En zo zijn er meer! Dat verklaart mede het succes van Crowdfunding momenteel. Een hogere spaarvergoeding had het lot van Crowdfunding wel eens heel anders kunnen doen uitkomen!

Hoe dan ook, zoals we begonnen, nog nooit waren er zoveel financiering-alternatieven voor jou als Ondernemer, als nu in 2015.
Wil jij gebruik maken van al deze alternatieven, maar je hebt geen idee waar je beginnen moet, of welke afspraken je bijvoorbeeld maakt met investeerder, of welk Crowdfundingplatform voor jou het meest geschikt is, neem dan contact met ons op! Jouw plannen verdienen in ieder geval een goede financiering.

Voor nu wensen wij jou veel succes met de keuze voor de juiste financiering en veel succes bij het ondernemen!

1101 Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,

Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.

Ondernemer + Praktijk kent de volgende specialismen:
+ (Alternatieve) Financiering van de onderneming
+ Voorbereiding bedrijfsopvolging & overnames
+ Begeleiding bijzondere bedrijfssituaties

P.S. Loop jij ook al een tijd rond met vraag waarop een antwoord moet komen, maar dat wil maar niet lukken, laten we dan vrijblijvend eens een afspraak maken.

Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?