Tevreden met de overnamesom voor je bedrijf!

Vorige week viel mijn oog op een artikel in het Financieel Dagblad.

shutterstock_52947370 Te hoge prijsverwachtingen remmen het herstel van de overnamemarkt in het midden- en kleinbedrijf. Ondernemers krijgen minder voor hun bedrijf dan ze nodig hebben voor hun pensioen en blijven om die reden zitten.

Uit een onderzoek onder 200 mkb-ondernemers blijkt dat 53% voor hun pensioen afhankelijk is van de opbrengst van hun bedrijf. ‘Velen zitten met een pensioengat. Ik had niet verwacht dat het percentage zo hoog zou liggen’, zegt Tim van der Meer,partner bij Marktlink.

Gefortuneerd achterblijven is geen kwestie van 1 deal succesvol afsluiten!

Beste Tim, je had jezelf en je collega’s het onderzoek kunnen besparen.
In de meer dan 150 overnamegesprekken die wij hebben gevoerd in de afgelopen 25 jaar, was deze situatie menigmaal de reden dat overnamegesprekken een vroegtijdig einde kenden.
Plus het feit dat in de afgelopen jaren, vanaf 2008 het eigen vermogen van veel Ondernemers helaas ook is teruggevloeid in het bedrijf. Hierdoor zullen veel Ondernemers een nog hogere overnamesom verwachten, lees moeten hebben!

Helaas werkt het niet zo en dat is de reden dan een groot deel van de overnamemarkt in een impasse zit.
Hoewel sommige adviseurs willen doen geloven dat er een herstel op gang is gekomen, hebben wij daaromtrent sterke twijfels!

Maar als het jouw Onderneming betreft en je wilt deze graag verkopen?

Tegen die Ondernemers die eigenlijk al graag hadden willen verkopen, of misschien moet verkopen, kan ik enkel zeggen; Beste collega, probeer een goede deal te maken met de koper, help hem of haar met de financiering en laat je voor deze hulp (uit) betalen. (Dat is voor velen van jullie de beste mogelijkheid op dit moment, zeg maar de kortste klap!)

Helaas zullen een aantal van jullie moeten accepteren dat 2008 echt een beter moment was, maar dat moment komt voorlopig niet meer terug. Ten eerste zal de ongebreidelde “groei”, waarin we toen met z’n allen leefden, dat niveau 123 niet weer kennen, zeker in een land als Nederland. We praten hier tenslotte op veel plekken over een krimpende bevolking. Waar moet die groei dan vandaan komen als u niet exporteert?
(In gesprekken hierover wordt dan vaak het vergelijk getrokken met de aandelenmarkt. Natuurlijk zijn een aantal aandelen op de beurs sinds de crash van 2008 ook wel weer teruggekomen, maar heeft u nog 7 jaar de tijd? En veel van deze beursgenoteerde bedrijven, hebben toch echt wel een ander speelveld dan enkel Nederland!)

Ten tweede, we zijn nu bijna 7 jaar nadat de crisis uitbrak in 2008 en ik vertel jullie allemaal niks nieuws dat de afgelopen jaren de technologie in veel sectoren een lijdende rol heeft ingenomen. In sommige sectoren heeft de technologie de rol zelfs volledig overgenomen. Hoeveel zaken kan ik tegenwoordig al niet online afhandelen? En dit proces gaat door!

Daarbij zult u zich dan ook eerlijk de vraag moeten stellen Ondernemer: Doe ik nog mee in de top van mijn sector of om dat te kunnen moet ik nog eens zoveel investeren, dat gaat jaren duren voordat het rendement in mijn verkoopsom zichtbaar is. En dat beste Ondernemer, levert meteen de volgende vraag op, moet ik die investering zelf nog wel doen, of is het verstandiger dat mijn opvolger dat doet?

Uiteraard wanneer u met uw bedrijf in de technologie actief bent, dan maakt u zich waarschijnlijk ook niet zo’n zorgen over de verkoop van uw bedrijf want, of u bent inmiddels al een interessante overnameprooi, dan wel, u ziet nog voldoende groeimogelijkheden!

Uber taxi Daarnaast zijn een aantal markten compleet veranderd. Kijk eens naar de Taxiwereld, hier ook vaker over geschreven.

Jazeker, UBER heeft het momenteel zeker niet eenvoudig, van alle kanten wordt zij aangevallen om haar rol en werkwijze. En hoewel we geen van allen de uitkomst weten, weet ik één ding wel! De Taxiwereld zal nooit meer zo worden als ze was, en als UBER het niet is, dan komt er wel iemand anders die de markt verstoort! (anders inricht)

Wat nu als je op dit moment nog in de voorbereiding zit naar een mogelijke verkoop?


Terug naar de eerste stelling in dit blog: Gefortuneerd achterblijven is nooit een kwestie van 1 deal succesvol afsluiten!
Hoewel wellicht velen van jullie het begrip kennen, “Een homerun maken” (het in 1 x realiseren van het gewenste doel), is “rijk” worden voor velen geen kwestie van 1 deal doen. Natuurlijk zijn er die Ondernemers die soms van geluk onder de trein komen, maar de meesten van jullie moeten jarenlang knetterhard werken, daar hoort soms ook een portie geluk bij, dan wel dat het afgedwongen moet worden!

Nee, en gelukkig krijgen wij bijval van de accountants sinds een aantal jaren;
Gefortuneerd achterblijven is een serie van (kleine) transacties en goed voor jezelf zorgen!
Heb ik dat altijd gedaan, nee hoor, ook veel te weinig! Ik heb ook maanden mijn management fee laten zitten, maar dat is niet goed! Stel dat er wat gebeurt, waar haal je dan die achterstallige fee vandaan? Die is er dan vaak niet meer!
Je moet nog oppassen dat de curator je op dat moment geen verwijten maakt, hij ziet meestal niet hoeveel maanden jij al geen fee ontvangen hebt, maar ziet enkel de uitgaven aan de directie!

Gefortuneerd achterblijven is een serie van transacties en goed voor jezelf zorgen als Ondernemer!

Samenvattend:
1. Wilt u uw bedrijf op dit moment graag verkopen, of moet u uw bedrijf verkopen, probeer dan de koper te helpen en probeer op die wijze alsnog een goede deal te maken die de komende jaren voor inkomsten zorgt! Zorg daarbij wel dat u de juiste kandidaat heeft en de juiste afspraken vastlegt!

2. Bent u aan het nadenken over de verkoop van uw bedrijf of bent u bezig met de voorbereidingen daartoe?
Denk dan nu al aan uzelf, zo dat de Onderneming niet topzwaar is, (vastgoed e.d.) wanneer deze verkocht moet worden en u niet de laatste “penny” eruit moet wringen, want dan krijgen helaas velen het deksel op hun neus!

Hoe dan ook, wilt u, wil jij een aantal zaken wat betreft de overname van het bedrijf (alsnog) goed voorbereiden, neem dan contact met ons op!

P.S. Het artikel sluit af met de melding dat de banken momenteel de loketten weer geopend hebben. Helaas kunnen wij dat niet onderstrepen. Voor een groot deel van het MKB is dat zeker nog niet het geval. Voor die bedrijven voor wie dat wel geldt, was er waarschijnlijk sowieso geen vuiltje aan de lucht!

Succes vandaag en deze week!

1101

Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,

Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.

Ondernemer + Praktijk kent de volgende specialismen:
+ (Alternatieve) Financiering van de onderneming
+ Groeirealisatie
+ Voorbereiding Bedrijfsopvolging & overnames
+ Begeleiding bijzondere bedrijfssituaties

P.S. Loop jij ook al een tijd rond met vraag waarop een antwoord moet komen, maar dat wil maar niet lukken, laten we dan vrijblijvend eens een afspraak maken.

Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert.

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?