C – level ervaring nekt investering!…

shutterstock_330214043 Recentelijk zijn we gestart met het beantwoorden van vragen via dit medium. Vragen die veelal van doen hebben met een financiering of investering.

Hoewel we over het algemeen dit medium aanwenden om een blog te schrijven, was de binnenkomst van een aantal goede vragen, de aanleiding voor een aanpassing in onze berichtgeving.

Wanneer we een (goeie) vraag binnen krijgen, waarvan wij denken dat het antwoord voor anderen ook bijzonder waardevol kan zijn, dan zullen we het hier in de vorm van een bericht, met uiteraard het antwoord publiceren.

 

Vraag van deze ochtend!…

 

V. Beste Gerard, ik ben afgewezen door een investeerder omdat ik te veel C-level ervaring zou hebben. Hij verwacht dat deze ervaring mijn start-up meer kwaad zal doen dan, dat het aan voordeel zal bieden.

Nu ben ik om zijn afwijzing van deze aanvraag niet zo rouwig, ik had toch geen klik met hem, maar hoe ga ik daar nu mee om als ik met andere investeerders aan tafel zit?

 

Ons antwoord!… 

 

Beste Ondernemer,

Voordat ik je vraag beantwoord, wil ik even aan een aantal anderen uitleggen wat er met C-level bedoelt wordt.

C-level, ook wel de C-suite genoemd, is een term die wordt gebruikt om managers hoger in rang aan te duiden in een organisatie.
De C staat hier voor Chief. Wellicht heb je op een visitekaartje wel eens zien staan, CEO, Chief Executive Officer, veelal de internationale vervanger van wat eerder werd genoemd de Algemeen Directeur.

Managers die de C-level posities invullen, daarvan wordt verwacht dat zij de meest machtige,- en invloedrijke personen binnen een organisatie zijn. Daarom wordt er ook van hen verwacht dat zijn belissingen nemen over zaken die een veelal een hoger risico kennen.

Dan wel dat zij besluiten nemen over die zaken die een flinke investering vragen.
Over het algemeen is hun takenpakket veeleisender, waarvoor zij maandelijks dan ook een hogere vergoeding ontvangen.
(Terecht of onterecht, maar daarover wil ik het nu niet hebben!)

Terug naar de vraag;

Hoewel ik geen deel heb uitgemaakt van de presentatie, en ook jouw onderliggende stukken niet ken, heb ik een vermoeden waarom je dit antwoord hebt gekregen.

Overigens vindt ik C-level ervaring geen reden voor een afwijzing, maar dat is uiteraard aan deze investeerder.
Het kan ook zijn dat er ook van zijn kant geen klik was met jou!

Stel dat het antwoord wel zou kloppen, dan heb ik daar de volgende verklaring voor.

Risico is altijd een grote zorg met het investeren in een start-up, zeker voor investeerders.
Eigenlijk, wanneer je nog nooit bij een start-up betrokken bent geweest, wat in jouw geval het geval is, dan kan dit een breekpunt zijn!

Aan management-ervaring ontbreekt het jou blijkbaar niet, dus dat is weer een voordeel maar voorlopig praten we nog een start-up, dus zoveel valt er nog niet te managen. Maar wanneer je nog nooit betrokken ben geweest bij een start-up, dan kan het moeilijk zijn om voor de start-up een investeerder, een angel te vinden.

Zou de investeerder een professionele partij zijn, misschien wel met dezelfde opleiding als jij, dan wordt daar heel anders tegenaan gekeken. Een angel is toch vaak zelf een Ondernemer geweest, en zal (voorlopig) meer waarde toekennen aan iemand die de benodigde Ondernemersvaardigheden in zich heeft, dan managementervaring, voorlopig althans.

Angels zijn bang, althans een aantal, dat de manager die zo graag Ondernemer wil worden, vast zal lopen in allerlei zaken die een start-up zelf ter hand moet nemen. In een corporate organisatie, worden vaak andere afdelingen ingeschakeld, of de C-level manager heeft een sterkte persoonlijke assistent, die het klusje dan wel weer opknapt (PA)

Voorbeelden daarvan zijn.

Bij een grotere organisatie wordt voor overeenkomsten vaak de juridische afdeling (Legal genoemd) ingeschakeld.
Een start-up zal meestal eerst de stukken zelf ter hand nemen en wanneer het niet lukt, of niet duidelijk is, een jurist inschakelen.
(Dit gebeurt helaas soms ook te laat, maar je kunt ook niet overal advocaten voor op laten draven, advocaten willen wel!)

Ander voorbeeld:
Een C-level manager is over het algemeen gewend dat de aandeelhouders zorgen voor het geld.
Als aandeelhouder ben ik daar ook wel eens op aangesproken.
Wanneer de C-level manager zelf (meerderheids) aandeelhouder is geworden, dan zal dat een heel andere verantwoordelijkheid van hem of haar vragen.

Wanneer de debiteurenstanden de pan uitrijzen, dan zal de (jonge) organisatie naar de Ondernemer staren als de salarissen te laat zijn binnenkomen. In vroeger tijden kon de manager (veelal) wijzen naar de aandeelhouders, terecht of onterecht!

Natuurlijk zijn er nu managers die zeggen, maar ik heb net zoveel veel verantwoording voor het ontvangen van klantengelden.
Toch weet ik vanuit ervaring, dat eigen geld toch net iets anders werkt.
Ook valt te denken aan allerlei vraagstukken op het val van marketing, sales en HR.

En zo zijn er talloze voorbeelden waardoor een angel, die weing vertrouwen geeft, voldoende aanknopingspunten heeft om de aanvraag af te wijzen, terecht of onterecht.

shutterstock_181460087

 

Ons advies aan jou!…

 

Om je goed voor te bereiden voor je toekomstige gesprekken met investeerders, en om te laten zien dat je goed hebt nagedacht over het team wat de onderneming gaat leiden, stel ik het volgende voor.

Bindt iemand aan jouw onderneming die de nodige starters-ervaring als Ondernemer heeft.

Deze persoon hoef je niet meteen aandeelhouder te maken, maar je zou hem of haar ook als advsieur kunnen aantrekken, en ik zou dan ook gewoon de reden vermelden waarom deze persoon is aangetrokken.
Het getuigt van inzicht wanneer je laat zien dat je weet waar de kracht en kennis liggen en waar niet.

Wanneer je dan een paar jaar verder bent, dan beschik je minmiddels zelf over die starters-ervaring en loos jij jouw onderneming naar de fase dat de onderneming een manager nodig heeft, want daar stranden (weer) veel Ondernemers.

Veel succes met je investeringsaanvraag

Gerard Hofmeijer

 

 

 

 

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?