Eindelijk, je hebt voor jezelf de knoop doorgehakt, gefeliciteerd.
Je hebt besloten om Ondernemer worden, een besluit wat zeker niet eenvoudig is!
Velen dromen ervan, een grote groep doet het uiteindelijk toch niet, om allerlei redenen.
Een ter ziele gaande wens, waarvan men vaak later spijt krijgt!
Niet eenvoudig, zeker niet in jouw geval!
Want in jouw geval is het namelijk niet zo dat je maandag dezelfde werkzaamheden doet, die je nu nog voor je werkgever doet.
Nee a.s. maandag stap je in een compleet nieuw avontuur, een nieuwe sector, een nieuwe kantooromgeving en last but not least, nieuwe (potentiële) klanten!
Waarom zou je met iemand anders een onderneming starten?…
Wanneer je bedenkt dat uit onderzoek is gebleken, dat meer dan 80% van alle succesvolle start-ups, een partner kende, dan is dat zeker een gegeven om niet zomaar naast je neer te leggen!
Voeg daarbij het gezegde; 2 weten er meer dan 1. Nu, dan is de som in 1 x helemaal niet zo moeilijk meer.
Toch zie je ook wel uit naar een stuk vrijheid, de mogelijkheid om zelf je beslissen te nemen, aan niemand verantwoording te hoeven afleggen. Het is tenslotte jouw onderneming.
Echter uit je vorige werk omgeving weet je ook nog hoe prettig het was, wanneer bepaalde vraagstukken groot werden, dat je die even tegen een collega kon aanhouden. Wat te denken van die zaken waar jij minder goed in was, daarvoor vroeg je aan één van je collega’s om dat voor jou op te pakken! Job done!
Maar terug naar die 80%, dat is geen % om zomaar te negeren, dat zou wel echt dom zijn om dat als starter naast je neer te leggen. Zelfs al ben je ervan overtuigd dat je het wel alleen kunt, zijn er een heleboel redenen te bedenken waarom het wel verstandig is om met iemand anders te starten. Een deel van die redenen hebben ook van doen met een deel van ons werk, het koppelen van Ondernemers aan de juiste investeerder of helpen aan de juiste financiering.
Waarom je het zou moeten willen?…
Uiteraard moet je niks! Het is tenslotte jouw onderneming, toch willen wij je een aantal redenen meegeven, die je wellicht helpen bij je besluit. Wel of geen partner?
Dagelijkse gang van zaken;
Wanneer je een onderneming start zul je merken dat je in 1 x met een heleboel zaken van doen krijgt, waarvan je misschien wel niet eens wist dat ze bestonden of dat die zaken ook bij het Ondernemerschap hoorden. Misschien kwam je uit een groot bedrijf waar deze werkzaamheden voor je werden gedaan, zonder dat je wist dat ze werden gedaan!
Hoe prettig is het dan wanneer je een aantal van deze “taken” kunt verdelen tussen jou en je business partner.
Dit komt de onderneming zeker ten goede.
Wat denk je van de kosten?
Zeker, het is onze taak om jullie te helpen aan de juiste financiering of aan de juiste investeerder, maar je ontkomt er niet aan dat je in de beginfase zelf opdraait voor de 1e kosten die je gaat maken. Misschien heb je een vertrekpremie meegekregen, gefeliciteerd, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat je dit bedrag volledig gaat investeren in je nieuwe Onderneming. Althans, dat is een (gratis) advies dat je van ons krijgt, spreid je vermogen, hoe groot of hoe klein ook!
Hoe zit het met het oplossend vermogen?
Zoals we hierboven ook al schreven, 2 weten simpelweg meer dan 1. Punt. Op het moment dat je aftrapt zul je ontzettend veel vragen op je af krijgen. Hoe ga ik mijn product in de markt zetten? Wat voor type klanten zoek ik daarbij, niet alleen nu, maar ook voor voor over 5 jaar. Wanneer je daar met elkaar over doorpraat zul je merken dat je beide met verschillende inzichten aankomt. Goed om van elkaar te leren. Maar ook voor dat ene vraagstuk en tenslotte die oplossing daarvoor, daaraan had jij, met alle respect nooit gedacht, ook omdat je partner weer in totaal andere kringen zich begeeft!
Hoe zorg je er nu voor dat jouw onderneming gefinancierd gaat worden?
Eerlijk, het is voor ons eenvoudiger om een team gefinancierd te krijgen, dan een one man show. Ik voel elke x de vraag al komen van een investeerder, maar als hem of haar nu wat overkomt, wie gaat dan de kar trekken? Veel investeerders, welke gedaante ze ook hebben aangenomen hebben geen behoefte aan meer werk. Noodsituaties daargelaten.
Wanneer er tenminste 2 Ondernemers zijn, dan zal de investeerder de investering als minder risicovol zien. Wanneer jou iets overkomt, ik meende dat, dat ook altijd bij anderen gebeurde, totdat ik door een ernstig verkeersongeval voor 1 jaar uit de business werd gehaald! Mijn toenmalige start-up heeft dat dan ook niet overleefd. Echter zat ik er zelf, alleen met eigen middelen in. Ook wanneer 1 van de Ondernemers de handdoek in de ring gooit, ook die situaties komen we tegen, dan heeft de investeerder nog altijd iemand om op terug te vallen!
Daarnaast, en dit is voor een aantal (kleinere) investeerders een zeer leuke bijkomstigheid. Twee Ondernemers, die beiden ondernemen betekent ook altijd ook een dubbele hoeveelheid aan contacten, familie, vrienden en relaties, stel dat er bij financieel moet worden bijgesprongen!
Duidelijker kunnen we het niet maken!…
Ik hoop, en verwacht toch wel dat we een aardig beeld hebben kunnen schetsen waarom het ondernemen met 2 Ondernemers voor veel partijen een aantrekkelijker scenario is. Echter daarmee blijft het 2e deel van onze inleidende vraag open staan; Hoe vindt ik dan de juiste partner?
Omdat het een vraag is die niet vandaag voor het eerst voorbij komt, hebben we hier tijden terug al eens een blog aan gewijd, die je kunt vinden onder de volgende link met als titel:
Wat maakt jouw collega aandeelhouder, blijvend geschikt voor jou?…
Vindt je het na het lezen van deze, en de 2e blog die zit onder de link hierboven toch nog moeilijk om de juiste zakelijk partner te vinden dan wel uit te kiezen neem dan contact met ons op.
Geloof me, in één of 2 gesprekken kunnen wij je echt wel aangeven of iemand bij je past of dat het toch beter is dat je, je zoektocht voorzet naar een andere mede – Ondernemer.
Echter is het ook niet nodig om meteen al de aandelen te verdelen!
Ga eerst eens met elkaar aan de slag! Betaal, bij wijze van spreken je mogelijke mede – aandeelhouder een vergoeding voor zijn of haar werkzaamheden.
Dat is vele malen goedkoper dan in een later stadium de aandelen moeten terugkopen, wat vaak, met de hulp van advocaten een uiterst dure grap kan worden! Dit zegt de man die dit enkele malen zelf heeft moeten doen, waarbij in 1 geval de investeerder niet met mijn collega door 1 deur kon!
Met een Ondernemende groet!
Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,
Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.
Ondernemer + Praktijk kent de volgende specialismen:
+ Financiering onderneming (Alternatieve)
+ Begeleiding + financiering bijzondere bedrijfssituaties
+ Bedrijfsopvolging & overnames (voorbereiding)
Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert.