Als prijzen meer dan halveren, hoe blijf je dan als Ondernemer overeind?

Halvering prijzen faillietDe marktprijzen van groente en fruit zijn vrijdag 26-09-2014 nog zwaarder onder druk komen te staan door het wegvallen van Rusland als afzetmarkt.
Ook de prijzen van andere producten dalen op de Nederlandse markt, doordat andere Europese landen ze in Rusland niet kwijt kunnen en het aanbod dus groter wordt dan de vraag.
Dat geldt bijvoorbeeld voor bloemkool volgens DPA, de Nederlandse branchevereniging van groente- en fruitveilingen, “Maar ook spinazie, sla en andijvie worden in de malaise meegetrokken.”

Steunmaatregelen
En hoewel er een reële kans is dat de sector t.z.t. een Europese tegemoetkoming mag ontvangen, de overheid doet op dit moment een onderzoek naar de impact van de schade, betekent het voor veel bedrijven een behoorlijke (tijdelijke) aanslag op het eigen vermogen van deze groente en fruittelers.

Terug naar de vraag, als prijzen meer dan halveren, hoe blijf je dan als Ondernemer overeind?

Is het je misschien al opgevallen dat ik heb geschreven, hoe blijf je als Ondernemer overeind?
Dit heb ik heel bewust geschreven. Ik praat hier niet (meer) over de Onderneming.
Waarom?
Wel, in heel veel gevallen, wanneer er geen steun van buitenaf komt, overleef je dusdanige prijsdalingen in dergelijke sectoren niet! (de sector kwestie heeft van doen met marge en kosten die gepaard gaan met het laten draaien van dergelijke sectoren). Het is tenslotte geen software gerelateerd product en of dienst.

(Zelf heb ik ooit een omzetcrash meegemaakt, dit was ten tijde van de crisis in de zomer van 2008, die betrof 42,7%, met een personeelsbestand van 40 medewerkers en dit was zonder hulp van buitenaf, (de aandeelhouders en de overheid hebben bijgesprongen), niet te overleven geweest.
(Een crash die dan ook van de een op de andere dag plaatsvond, de ramp met de MH 17 is nu wat, 2 maanden geleden?)

Ik denk dat jij en ik het er wel over eens zijn, dat veel bedrijven, normaal gesproken zonder hulp van buitenaf, deze prijs implosie niet overleven. Tegelijkertijd is daar dan de vraag, kun je, je Onderneming voorbereiden op dergelijke ontwikkelingen?
Deels, een gespreide klantenportefeuille, het woord spreiding komen we later nog eens tegen, biedt daarvoor deels een oplossing.
Maar met zoveel brandhaarden in deze wereld, ons herstel moet toch komen van de export wordt het er niet eenvoudiger op.
Eigenlijk kan een Ondernemer maar 1 ding doen!

Ondernemer denk aan jezelf en zorg dat jouw zekerheden van jouw blijven!
Overigens een onderwerp waar we op dit platform al enkele malen hebben geschreven.

Ja maar Gerard, als ik niet bereid ben om iets te doen, dan wil deze of gene  mij ook niet verder helpen! Ho, ho, je hoort mij ook niet zeggen dat je niks moet doen, daarvoor ben je tenslotte Ondernemer geworden, maar het moet wel in de juiste verhouding staan
Een investeerder stapt ook niet met zijn of haar hele vermogen bij jou in!
Een (echte) investeerder met kennis van zaken zal nooit meer dan 4% -5% in een positie steken en houdt daarbij dan een 15-20 tal posities aan, zodat wanneer 1 van deze investeringen onderuit gaat, dit bijzonder weinig effect op de portefeuille zal hebben.
Uiteraard maakt het hier wel een verschil, dat normaler wijs gesproken een investeerder niet aan het stuur  van een Onderneming zit, die dan wel tijdig zou kunnen ingrijpen!

Maar dat wil nog niet zeggen, beste Ondernemer, dat je dan maar met de volle 100% van je vermogen en bezit borg moet staan voor jouw Onderneming, die een speelbal kan worden van de wereldpolitiek!

En hoewel ik weet dat je elke keer verleid zult worden om nog meer geld er in steken, het gaat toch goed, de beste investering is die in je eigen bedrijf, ook zo’n geijkte dooddoener, zul je ervoor moeten waken dat je niet meegesleept worden in een dergelijke situatie.
Ook niet door die geniepige bankman, vrouw of investeerder, die dan zachtjes in de vergadering de opmerking maakt: “Of heb je geen vertrouwen in de zaak en jouw Ondernemerschap?”
Veel van deze dames en heren hebben nog nooit hun eigen spaargeld ergens in gestoken, velen werken met geld van derden, hoewel ze soms de indruk willen wekken, dat het hun eigen geld is!
En die enkeling die het doet, kun je allereerst op 1 hand tellen en hebben vaak, na jarenlang hamsteren eindelijk de balls om ergens in te investeren!

“De beste investering is een investering in jezelf, voor die mensen die nog nadenken over mijn opmerking, jouw bedrijf is de beste investering!”

Maar wat zijn dan je mogelijkheden als Ondernemer met je bezittingen en vermogen?

Persoonlijk vind ik het bijzonder storend, dat de overheid nu weer een aantal nieuwe regels bedacht heeft, die er voor moeten zorgen, dat wanneer het goed gaat met een Onderneming, dat dan de uitkering van de dividenden aan banden wordt gelegd.
Ja maar zullen heel veel wetsdienaars zeggen; Als je Ondernemers niet aan banden legt, dan trekken ze weer een BV leeg en blijven de crediteuren berooid achter!
Ja hoor, ook die Ondernemers zijn er.
Maar ik verzeker jullie dat er al sinds jaren meer Ondernemers berooid achter gebleven, die hun hele hebben en houden in de Onderneming hebben gestoken,dan crediteuren die door een faillissement onderuit zijn gegaan!
(Ook ik heb klanten gehad die failliet zijn gegaan! Pijnlijk, maar het gebeurt!)

Samenvattend; Op dergelijk prijs halveringen (meer dan) kun je, je niet voorbereiden. Het enigste wat je kunt doen, daarvoor is het nu in die gevallen te laat, is een goede spreiding van je klantenportefeuille.
Ook, en in Nederland staan we daar nog te weinig bij stil! We hebben wereldwijd nog steeds van doen met een grote groep politiek instabiele landen. Het lijkt er soms op dat het er alleen maar meer worden. Landen als een Rusland, hoewel we het graag anders zouden zien, worden aangestuurd door een dictator en zijn nog verre van een democratie!
Voor een land als Nederland, dat zich meer en meer op de export moet gaan richten, zal het politieke onderdeel in de SWOT analyse een steeds zwaarder deel van de beoordeling worden.
Natuurlijk is het niet allemaal kommer en kwel, maar voorzichtigheid blijft geboden.

Vindt jij het moeilijk om een goede balans te vinden tussen het verstrekken van zekerheden en het binnenhalen van geld? Of wil je binnen ons team eens nadenken over de juiste afzetmogelijkheden voor jouw product en welk land daarbij hoort, neem dan contact met ons op.

Veel succes deze week!

1101

Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,
Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.

Daarnaast begeleidt hij Ondernemers, zowel starters, groeiers als ook gevestigde Ondernemers in het maken van “de juiste” , niet alledaagse keuzes die bepalend zijn voor de richting, de continuïteit en het succes van de Ondernemer en zijn Onderneming.

P.S. Loop jij ook al een tijd rond met vraag waarop een antwoord moet komen, maar dat wil maar niet lukken, laten we dan vrijblijvend eens een afspraak maken.

Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?