Is de deeleconomie here to stay?

deel economie2
Ik weet zeker dat hedenmiddag, tijdens de door het Ondernemersblad Sprout opgezette bijeenkomst, meerdere deelnemers, zichzelf, meerdere malen die vraag hebben gesteld!
Eerst even een korte uitleg, wat is nu de deeleconomie?

De deeleconomie (ook wel collaborative consumption) is een socio-economisch systeem waarin delen en collectief consumeren centraal staat. Het gaat om gezamenlijk creatie, productie, distributie, handel en consumptie van goederen en diensten. Informatietechnologie is vaak de katalysator die individuelen, vzw’s en overheden van informatie voorziet die het delen en hergebruik van overcapaciteit mogelijk maakt.

De Europese Unie ondersteunt de deeleconomie actief. Het Europees Economisch en Sociaal Comité lijst de volgende voordelen op van de deeleconomie: “een lager verbruik van hulpbronnen en minder CO2-uitstoot, een grotere vraag naar duurzamere producten van goede kwaliteit, meer sociale interactie en vertrouwen tussen de gebruikers, en toegang tot kwalitatief hoogwaardige producten voor consumenten met lagere inkomens. Naarmate fabrikanten hun producten gaan aanpassen kan de deeleconomie ook bestaande marktdisfuncties elimineren, zoals ingebouwde, voortijdige slijtage”.

logo-snappcar Deze middag, die geheel in het teken stond van die deeleconomie, kende een 5 tal sprekers, waaronder Victor van Tol, de medeoprichter van SnappCar, waarover we op dit platform ook al eerder schreven.
(Je kent ze nog, die heren die € 100K nodig hadden voor de uitvoering van hun businessplan, maar meer dan € 550K ophaalden!)

Uiteraard werd deze middag ook het voorbeeld van Airbnb aangehaald, wat zij doen?
Airbnb is een online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties. De website omvat meer dan 500.000 privé-accommodaties in 192 landen en 33.000 steden. Vanaf de oprichting in augustus 2008 tot juni 2012 werden 10 miljoen overnachtingen verhandeld in Airbnb.

Airbnb werd opgericht in augustus 2008 door Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk in San Francisco. De oorspronkelijke financiering werd verkregen van de accelerator Y Combinator. Later hebben ook Greylock Partners, Sequoia Capital en Ashton Kutcher geïnvesteerd in het bedrijf.
(De laatste waardering van het bedrijf werd gesteld op $10 miljard, 6 jaar later)

Uber taxi Daarnaast kreeg een oude bekende van ons, Uber, waarover we hier ook al eerder schreven, de nodige aandacht. Hun wereldwijde explosieve autonome groei en de groei van aanvullende diensten is ongekend!

Maar dan de duurzaamheid van dit soort bedrijven, of eigenlijk de platforms, hoe zit het daar dan mee?

Waar alle deelnemers het deze middag wel eens over waren is, de werkwijze van de deeleconomie is niet nieuw! Eeuwenlang leenden mensen elkaar al gereedschappen, dieren, tegenwoordig auto’s, machines en appartementen aan elkaar om dan wel een klus geklaard te krijgen, dan wel een keer om bijvoorbeeld voor een andere vorm van vervoer te kiezen.
Enkel met de komst van het internet, net zoals met zo veel andere takken van sport, is er een katalysator (figuurlijk) gekomen. Marktplaats is tenslotte ook een moderne versie van de vroegere rommelmarkt, hoewel er tegenwoordig 70% nieuw op staat, heb ik met laten vertellen.

Marktplaats En hoewel Marktplaats als een van de eerste aanbieders, zich een bijna niet te evenaren plaats heeft verworven, de auto van mijn overleden vader was op Marktplaats tenminste snel verkocht. Dit terwijl ik uit de hoek van Autoscout nog steeds op een reactie wacht, is ook dit model  te kopieren, zowel op landelijk, maar zeker ook regionaal niveau.

(Hier in de streek hebben wij een lokaal platform, genaamd de verkoophoek waarbij een aantal gemeenten zijn aangesloten! (Hof van Twente, Rijssen en Wierden)

Het enigste wat deze bedrijven daarom kunnen doen is het krijgen -, en behouden van een enorme voorsprong, zowel nationaal als ook internationaal. Dat betekent dat er veel geld nodig is om snel uit te breiden, een constatering die volgens mij haaks staat op het socio-economische systeem.
Komt bij, dat er momenteel absurde waarderingen worden afgegeven voor de hier genoemde Amerikaanse partijen, wat er op zich weer voor zal zorgen dat de investeerders die nu aan boord zitten, vroeg of laat zullen aandringen op een beursgang of een verkoop aan een derde, mogelijk een strategische partij.

Wat er daarna gebeurt, en dat gebeurde ook met Facebook. De bestaande activiteiten stemmen de aandeelhouders (bij een notering) niet (helemaal) tevreden en de directie wordt geacht om aanvullende activiteiten te ontwikkelen dan wel binnen te halen (acquisities) om de aandeelhouders tevreden te stemmen.
Vraag is dan, hoeveel is er dan nog over van het socio-economische systeem?
Daarmee komen we terug met de hamvraag, hoe duurzaam zijn deze platforms, hoe makkelijke zijn te kopieren als ik voldoende geld heb?

Warren Buffett, ’s werelds superbelegger leerde ons. Een bedrijf is pas uniek, dus duurzaam dat, wanneer ik morgen $1 miljard vrij heb om te besteden, (en hij heeft ze) in een nieuw op te richten Onderneming, dan ben ik niet in staat ben om deze (unieke) Onderneming van de troon te stoten.
Voorbeeld Coca – Cola; Al heb je morgen $ 1 miljard, vrij om te besteden in een nieuw op te richten Onderneming, dan is geen van ons in staat om Coca – Cola van de troon te stoten, zowel qua recept als merknaam.
(Zoals gezegd, Marktplaats heeft, binnen Nederland ook een ijzersterke naam, maar het is geen Coca – Cola!)

Maar Gerard, de voorsprong nu van een Airbnb, een Uber, een SnappCar, dan is het toch ook niet zo eenvoudig om deze bedrijven te beconcurreren?
Toch wel, wanneer je het per se wilt! Wanneer ik morgen een iets hogere vergoeding geef, of een lagere vraag, wanneer het verdienmodel andersom ligt, dan zullen er partijen zijn die dan gaan kiezen voor mij. De markt zal dan haar keuze maken. Daarvoor zij velen nu nog te weinig onderscheidend.

Terug naar onze vraag van vandaag, is de deeleconomie here to stay?
Ik denk het wel, ik weet het wel zeker, het internet zal daar een blijvende rol in spelen, maar of het dezelfde Ondernemingen zijn die we nu kennen? “Time will tell”
(Doordat internet ons de marktplaats thuis heeft binnengebracht, gaan we er mee aan de slag! Weinigen van ons zullen, onbekend waar, het dorp of de stad doorrijden op zoek naar een boormachine, maar dan toch maar een nieuwe halen bij de Gamma).

Benieuwd hoe jij met jouw Onderneming ook kunt profiteren van de deeleconomie, er zullen rond de genoemde bedrijven, nieuwe activiteiten ontstaan die we nu nog niet kennen. Of wil je klankborden of jouw sector ook kansen biedt voor de deeleconomie, neem dan nog vandaag CONTACT met ons op!

Veel succes vandaag en alvast een goed weekend!

1101

Posted by: Gerard Hofmeijer, Ondernemer + Praktijk,
Gerard Hofmeijer is de initiatiefnemer van Ondernemer + Praktijk.

Daarnaast begeleidt hij Ondernemers, zowel starters, groeiers als ook gevestigde Ondernemers in het maken van “de juiste” , niet alledaagse keuzes die bepalend zijn voor de richting, de continuïteit en het succes van de Ondernemer en zijn Onderneming.

P.S. Loop jij ook al een tijd rond met vraag waarop een antwoord moet komen, maar dat wil maar niet lukken, laten we dan vrijblijvend eens een afspraak maken.

Stel je deze informatie op prijs? Spreken de onderwerpen je aan? Wil je deze informatie blijven ontvangen? Laat dan je gegevens achter op https://financieringplus.nl/ en ontvang de nieuwsbrief en e mails met soortgelijke interessante onderwerpen. Met een like op onze facebook-pagina, weten wij dat je ons werk waardeert

“Zodat u als Ondernemer (weer) kunt ondernemen!”

De juiste financiering, daar gaat het ons om!
Niet elke financiering is namelijk voor u als Ondernemer persoonlijk wenselijk.

Aan de hand van een waterdicht financieel plan, matchen wij u met een van de geselecteerde geldverstrekkers en blijven wij betrokken totdat u de financiering heeft ontvangen.

Contact

Wij kunnen u op kantoor ontvangen in:
Amsterdam
Arnhem
Groningen
Maastricht
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Statutair
Rijssenseweg 59a, 7475 VA Hof van Twente

Tel. +31 85 066 2100

info@financieringplus.nl 

Download NDA voorbeeld document

Praktische Ondernemerstips?

Wekelijks bericht boordevol met praktische adviezen en tips! (Gratis)

Nee bedankt, ik ontvang liever geen tips uit de praktijk
Scroll naar boven
Whatsapp chat openen
Whatsapp je vraag?
Hallo ????
Waarmee kunnen we je helpen?